Wiśnie – różne pomysłowe przepisy
Wiśnia to znane od ponad dwóch tysięcy lat drzewo owocowe. Dawniej zalecano jedzenie wiśni w leczeniu kamicy nerkowej czy schorzeń pęcherza moczowego. Dziś uważa się, że sok z wiśni chroni przed zaburzeniami serca.
Wiśnia to skarbnica m.in. dużych ilości żelaza, miedzi, sodu, manganu, potasu, fosforu, wapnia czy witaminy C, P, A oraz z grupy B. W wiśni obecna jest również pektyna, która przyśpiesza tempo trawienia, obniża poziom „złego” cholesterolu, pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych toksyn, uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega nadciśnieniu tętniczemu.
Właściwości wiśni:
- działa antybakteryjnie, przeczyszczająco i odtruwająco
- działa przeciwzapalnie.
- reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową w organizmie
- spowalnia proces starzenia i chroni przed wieloma chorobami dzięki zawartości antocyjanów.
Wiśnie doskonale zaspokajają głód i są niskokaloryczne, dlatego są polecane osobom odchudzającym się. Garść wiśni zawiera tylko ok. 30 kalorii. Z badań amerykańskich ekspertów wynika, że regularne spożywanie wiśni może zredukować tkankę tłuszczową, zwłaszcza brzuszną.
Sok z wiśni na zimę
Składniki:
- 2 kg wiśni,
- 1,5 kg cukru,
- 1 kg malin.
Przygotowanie
Wiśnie umyć, wypestkować, zmieszać z malinami. Zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc. Następnego dnia owoce wrzucić na durszlak i zlać cały sok, dokładnie odcisnąć owoce. Do soku dolać czystą wodę- tyle co połowa powstałego soku. Zagotować i rozlać do butelek. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 3 minuty.
Ciasto stracciatella z wiśniami
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki rumu
- 100 g czekolady gorzkiej ( drobno pokrojonej)
- około 300 g wiśni umytych i wydrylowanych
Kruszonka:
- 100 g masła temp. pokojowa
- 150 g mąki
- 80 g cukru
- 50 g orzechów włoskich albo laskowych
Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż masa zgęstnieje i zrobi się jasno żółta. Następnie dodajemy na przemian olej i mąki z proszkiem. Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy łyżkę białek do masy mieszamy do połączenia następnie wkładamy pozostała resztę. Do ciasta dodajemy rum i kawałki czekolady mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do tortownicy o wymiarze 26-28 cm. Na cieście układamy wiśnie i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 50 minut w 180*C.
* kruszonka wszystkie składniki oprócz orzechów zagniatamy na koniec dodajemy orzechy.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Tiramisu z wiśniami
Składniki:
- szklanka zaparzonej mocnej kawy,
- opakowanie podłużnych biszkoptów,
- 300g świeżych wiśni nadwiślanki ChNP,
- 2 łyżki likieru migdałowego (Amaretto),
- 400ml śmietanki 30%,
- 400g serka mascarpone,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki cukru,
- 30g startej czekolady.
Wykonanie
W zimnej kawie wymieszanej z likierem migdałowym maczać dosłownie na chwilę biszkopty i układać w żaroodpornym naczyniu. Wiśnie wypestkować, odsączyć i zasypać cukrem. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone. Zmiksować.
Na ciastka wyłożyć warstwę śmietanki, przykryć warstwą wiśni i kolejną cienką warstwą śmietanki. Ponownie ułożyć namoczone biszkopty, śmietankę, resztę wiśni i resztę śmietanki.
Posypać startą czekoladą.
Deser przechowywać w lodówce.
Tort Szwarcwaldzki
Ciasto:
- 6 jajek,
- 150g mąki pszennej,
- 150g margaryny,
- 150g drobnego cukru,
- 150g gorzkiej czekolady,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Czekoladę stopić na parze i przestudzić. Masło utrzeć na puch, stale ucierając powoli wlewać przestudzoną czekoladę. Kolejno dodawać żółtka na przemian z cukrem. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem. Chwilę ucierać. Na koniec dodać białka ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać szpatułką.
Przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 24cm.
Piec ok. 35-40 min w temp. 180st.
Ostudzić i przekroić na trzy blaty.
Masa wiśniowa:
- 700g wiśni świeżych lub z kompotu,
- 150ml kompotu z wiśni,
- 50ml nalewki z wiśni,
- laska wanilii,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukru.
Kompot i nalewkę wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i nasionami wanilii. Mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje.
Następnie dodać dobrze odsączone wiśnie. Dokładnie wymieszać i ostudzić.
Masa śmietanowa:
- 750ml śmietanki 30%,
- 3 opak. śmietan-fix,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 50ml kompotu z wiśni,
- 50ml nalewki z wiśni,
- 100g gorzkiej czekolady,
- wiśnie kandyzowane.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać śmietan-fixy.
Pierwszy blat ciasta ułożyć, na paterze i mocno nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę masy wiśniowej oraz 1/4 ubitej śmietany. Przykryć drugim blatem, także naponczować, rozsmarować resztę masy wiśniowej oraz 1/4 śmietany. Położyć ostatni blat ciasta, naponczować.
Wierzch i boki ciasta udekorować śmietanką, startą czekoladą oraz kandyzowanymi wiśniami.
Tort przechowywać w lodówce.
Torcik kawowo-chałwowy z wiśniami
Biszkopt:
- 7 jajek (średnich, M) temp. pokojowa
- 1 szklanka (200 g) cukru
- 1 szklanka (150 g) mąki pszennej
- 1/3 szklanki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
Dno formy o średnicy około 24 – 26 cm wyłożyć kółkiem z papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier. Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka.
Mąkę przesiać razem z kakao i przyprawą piernikową. Dodać do ubitej masy, najlepiej w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką. Masę wyłożyć do tortownicy i piec przez 35 minut. Ostudzić. Przekroić na 3 blaty.
Nasączenie:
- 1/2 szkl. mocnej i bardzo słodkiej kawy
- 1/4 – 1/3 szkl. spirytusu 95 %
Wymieszać. Przygotować dzień wcześniej.
Przełożenie (wiśnie i krem kawowy):
- 250 g frużeliny wiśniowej lub powideł lub dżemu wiśniowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml bardzo mocnej kawy
- 500 ml śmietany kremówki 30%, dobrze schłodzonej
- 100 g chałwy waniliowej, drobno pokruszonej
- słoik (330g) wiśni w syropie
Przygotować nasączenie i wiśnie. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić na 10 minut. Zaparzyć kawę w metalowym garnuszku, dodać namoczoną żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia, można podgrzać ale nie zagotowywać.
Ubić śmietankę na sztywną pianę, pod koniec dodać dokładnie pokruszoną chałwę, zmiksować. Garnuszek z rozpuszczoną w kawie żelatyną wstawić do garnka z zimną wodą i mieszając szybko ostudzić. Miksując bitą śmietanę na małych obrotach wlewać kawę z żelatyną. Odsączyć wiśnie z syropu i delikatnie wmieszać wiśnie do bitej śmietany.
Ułożyć pierwszy dolny blat na paterze, skropić 1/3 nasączenia, posmarować połową wiśni, połową kremu, przykryć drugim blatem, skropić go i znów rozsmarować resztę wiśni i kremu. Ułożyć ostatni blat, skropić nasączeniem. Wstawić do lodówki.
Polewa czekoladowa:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g czekolady (ciemnej deserowej lub mlecznej)
Zagotować śmietankę kremówkę, odstawić z ognia i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Ostudzić, posmarować nią tort, wstawić do lodówki. Po około 30 minutach udekorować boki tortu wiórkami czekoladowymi, wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/
Francuskie ciastka z wiśniami
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 250g wiśni nadwiślanki ChNP,
- 50g gorzkiej czekolady,
- łyżka żelatyny,
- 3 łyżki cukru,
- 300ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru.
Wykonanie
Ciasto francuskie podzielić na 12 prostokątów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 200st. Ostudzić i przekroić w poprzek, jak eklery.
Wiśnie wypestkować, dodać cukier, dusić około 10 minut. Następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę, dusić jeszcze minutę. Żelatynę rozpuścić w trosze gorącej wody. Wlać do wiśni wymieszać. Ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Na spody ciastek wykładać trochę wiśni, przykryć ubitą śmietanką i przykryć drugą połową ciasta. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Kostka wiśniowa
Składniki:
Biszkopt wszystkie składniki x 2
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka wiśniowa:
- 3,5 szklanki kompotu wiśniowego
- 2 galaretki wiśniowe
- 400-500g wydrylowanych wiśni z kompotu
Krem:
- 400 ml śmietany kremówki
- 900 ml jogurtu wiśniowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 11 łyżeczek żelatyny
Górna galaretka:
- 200 ml kompotu z wiśni
- 2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Kompot wiśniowy do nasączenia biszkoptu (jeśli ciasta nie będą jadły dzieci możemy dodać wiśniówkę albo spirytus)
Foremka 23×33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka, dodajemy cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka i olej, chwile jeszcze miksujemy. Delikatnie mieszając wsypujemy mąkę, następnie kakao i proszek. Mieszamy tylko do połączenia składników, niezadługo i delikatnie. Przelewamy do foremki i pieczemy w 180*C około 12 minut. Po lekkim przestudzeniu odrywamy od pergaminu i przekręcamy na druga stronę. Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem.
Galaretka: Do garnka wlewamy kompot i wiśnie, podgrzewamy. Do gotującego się kompotu wsypujemy galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i czekamy aż stężeje.
Krem: Żelatynę wsypujemy do małego garnuszka albo żaroodpornej szklanki, zalewamy niewielką ilością wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Stawiamy na mały ogień i cały czas mieszając rozpuszczamy żelatynę, studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i jogurt, miksujemy. Dodajemy żelatynę i znowu miksujemy. Czekamy aż lekko zgęstnieje.
Górna galaretka: Z żelatyną postępujemy tak samo jak w kremie. Tylko nie zalewamy jej wodą tylko kompotem. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do stężenia.
Złożenie: Biszkopt nasączamy, wylewamy tężejącą galaretkę (odstawiamy na chwilę żeby galaretka całkowicie stężała). Na galaretkę wykładamy połowę masy, przykrywamy biszkoptem, nasączamy, wykładamy pozostałą cześć masy. Na koniec polewamy galaretką. Przechowujemy w lodówce.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Francuskie sakiewki z wiśniami
Składniki:
- 225 g ciasta francuskiego,
- 150 g białego sera,
- 1/2 laski wanilii,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 25g cukru pudru,
- 200 g wiśni nadwiślanki ChNP.
Ciasto francuskie pokroić na 12 kwadratów. Ser utrzeć z nasionami wanilią, cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz jednym jajkiem. Nakładać po łyżeczce masy na kwadraciki ciasta. Wiśnie wypestkować, odsączyć, rozłożyć na masie serowej, delikatnie je dociskając. Zlepić wszystkie brzegi do środka, tworząc takie sakiewki. Wierzch posmarować drugim rozkłóconym jajkiem.
Kruszonka:
- 25g mąki pszennej,
- 1,5 łyżki cukru,
- łyżka masła.
Ze składników zagnieść palcami kruszonkę, posypać wierzch ciastek. Piec ok. 25 minut w temp. 180st.
Wykwintne ciasto z wiśniami
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 170 g schłodzonej margaryny Palma z Murzynkiem
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka stołowa cukru
- 5-7 łyżek zimnej wody
Składniki na nadzienie wiśniowe:
- 1 kg świeżych wiśni
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wody
Dodatkowo:
- 1 białko
- 1 żółtko
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj pokrojoną margarynę Palma z Murzynkiem i szybko zagnieć ciasto, dolewając stopniowo zimną wodę. Ciasto uformowane w kulę, włóż do woreczka foliowego i pozostaw w lodówce na minimum 1 godzinę.
2. Umyte i wydrylowane wiśnie przesyp do garnka z grubym dnem. Dodaj cukier i gotuj przez około 10 minut. Jeżeli wiśnie mają zbyt mało soku, dolej kilka łyżek wody. Skrobię wymieszaj z zimną wodą i odrobiną soku z wiśni. Cały czas mieszając, wlej rozrobioną skrobię do owoców i gotuj do zgęstnienia. Jeśli masa nadal będzie rzadka, dodaj więcej skrobi. Nadzienie odstaw do wystudzenia.
3. Okrągłą foremkę o średnicy ok. 28 cm, wysmaruj margaryną Palma z Murzynkiem i posyp mąką. Ciasto podziel na dwie części – większą i mniejszą. Większą część rozwałkuj na grubość ok. 0,5-1 cm i przełóż do formy, wywijając brzegi na zewnątrz. Ciasto posmaruj lekko ubitym białkiem i wypełnij nadzieniem z wiśni. Rozwałkowaną drugą częścią ciasta przykryj nadzienie, lekko dociśnij i usuń nadmiar ciasta. Ostrym nożykiem wykrój w cieście kilka otworów, aby utworzyć ujście dla parującego podczas pieczenia nadzienia. Żółtko wymieszaj z 2 łyżkami wody i posmaruj nim wierzch ciasta. Formę z ciastem postaw na blaszce lub pod kratkę w piekarniku podstaw blaszkę (na wypadek, gdyby podczas pieczenia nadzienie zaczęło wypływać).
4. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220˚C przez około 30 minut. Jeśli wierzch zacznie się przypalać, obniż temperaturę do 190˚C i piecz jeszcze przez ok. 30-50 minut, aż wierzch będzie dobrze przypieczony. Odstaw do wystudzenia na minimum 3-4 godziny.
Wiśniowa fantazja z płatkami ryżowymi
Składniki:
- 150g płatków ryżowych,
- 500g wiśni z kompotu,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 laski wanilii,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 150ml śmietanki 30%,
- 10g startej czekolady.
Przygotowanie
Mleko zagotować z cukrem pudrem, nasionami wanilii i szczyptą soli. Wsypać płatki ryżowe. Gotować jedną minutę na małym ogniu, stale mieszając. Ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno, porcjami dodawać do zimnych płatków ryżowych. Dokładnie wymieszać.
Do pucharków lub miseczek układać na przemian odsączone owoce i porcję ryżu.
Udekorować wiśniami, startą czekoladą i miętą.
Sernik z wiśniami
Składniki:
- 180 g masła ( temp. pokojowa)
- 180 g cukru
- 1 kg twarogu ( może być z wiaderka)
- 4 jajka
- 2 budynie śmietankowe
- sok z jednej cytryny
- około 300 g wiśni (umyte i wydrylowane)
- około 10 sztuk ciasteczek amaretti
- 1 łyżeczka mąki
Jeśli używamy twarogu należny go wcześniej dwa razy zmielić. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy na przemian jajka i ser. Nie ucieramy zbyt długo wystarczy wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i sok z cytryny. Masę przelewamy do formy keksówki wcześniej wyłożonej pergaminem. Na ser kładziemy wiśnie wymieszane z mąką i posypujemy pokruszonymi ciastkami. Wkładamy do piekarnika na 70-80 minut. Pieczemy w 180*C. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
– Jeśli ciastka zbyt mocno zaczną się przypiekać możemy przykryć ciasto folią. Ja tego nie zrobiłam i ciastka delikatnie zarumieniły się.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Ciastka z wiśniami
Składniki:
- 300g mąki pszennej,
- 120g cukru,
- 150g półtłustego twarogu,
- 7 łyżek oleju,
- 10 łyżek mleka,
- łyżka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- jajko,
- 1 łyżka śmietanki 30%,
- 700 g wypestkowanych wiśni.
Przygotowanie
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać 100g cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, pokruszony twaróg oraz mleko i olej. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
Przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wym. 35x25cm. Na środku rozłożyć wypestkowane i odsączone wiśnie, zostawiając 1,5 cm wolnego wzdłuż dłuższych boków. Posypać resztą cukru. Boki posmarować białkiem. Delikatnie zrolować. Pokroić na trójkąty – w taki sposób, w jaki kroimy tort.
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko rozkłócić ze śmietanką, posmarować nim wierzch ciastek. Piec ok. 20-25 minut w temp. 190st.
Ostudzić i polukrować.
Tarteletki z kremem karpatkowym i wiśniami
Ciasto kruche:
- 250g mąki
- 1 jajo
- 125g miękkiego masła + do wysmarowania foremek
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego Delecta
- 40ml zimnej wody
- 1/2 opakowania kremu Karpatka 5 minut Delecta
- 200ml zimnego mleka
- słoik niskosłodzonej, gęstej konfitury wiśniowej (140g)
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Porcja na 6 foremek do tarteletek.
PRZYGOTOWANIE:
Do miski z mąką dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, sól, jajo. Wymieszać dlońmi. Do powstałej kruszonki dolać wodę, wymieszać i wyłożyć na stolnicę. Wyrobić szybko gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Kulę ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Ciasto podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na grubość ok. 3mm. Foremki wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać na temp. 190 stopni.
Foremki wyłożyć ciastem dociskając dobrze do ścianek. Ponakłuwać widelcem. Piec z wkładem 15 minut (kawałek papieru do pieczenia i garść ziaren fasoli). Papier i fasolę usunąć (można je wykorzystać kilkakrotnie, więc nie wyrzucać), piec jeszcze ok. 10 – 15 minut tak by ciasto nabrało złocistego koloru i wysuszyło się.
Wystudzone foremki napełnić kremem karpatkowym Delecty (ubić mleko z proszkiem wg przepisu na opakowaniu), następnie konfiturą a na koniec zalać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Schłodzić.
Konfitura czekoladowo-wiśniowa
Składniki:
- 1,3 kg wiśni,
- 600g cukru,
- 2 łyżki ciemnego kakao,
- 100g mlecznej czekolady,
- laska wanilii.
Przygotowanie
Wiśnie umyć i wypestkować. Zasypać cukrem, odstawić na całą noc.
Następnego dnia dodać połamaną na kawałki czekoladę, kakao oraz nasiona z wanilii. Zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 2 godz. Odstawić na całą noc.
Następnego dnia gotować kolejne 2 godziny na małym ogniu, często mieszając.
Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i odstawić do góry dnem na całą noc.
Konfitura wiśniowo-malinowa
Składniki:
- 2 kg wiśni,
- 1 kg malin,
- 1 i 1/2 kg cukru,
- 3 łyżki likieru amaretto.
Przygotowanie
Wiśnie umyć, wypestkować, połączyć z malinami, zasypać cukrem. Gotować godzinę na małym ogniu.
Następnego dnia gotować kolejną godzinę.
Na koniec dodać likier, wymieszać, nałożyć do słoiczków, szczelnie zakręcić, pasteryzować 3 minuty.
Naleśniki z wiśniami i czekoladą
Składniki:
- 2 szklanki wiśni
- 5 łyżek cukru
- odrobina cukru waniliowego
- odrobina cynamonu
- jajko
- sól
- 100 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 6 łyżek mąki
- sos czekoladowy/roztopiona czekolada
Wiśnie wypestkować, zasypać cukrem, zagotować. Dodać cukier waniliowy i cynamon. Z mąki, jajka, mleka i szczypty soli zrobić ciasto, usmażyć na maśle naleśniki. Przygotować sos czekoladowy. Napełnić je wiśniami. Podawać na ciepło, polane czekoladą.
Placuszki z kaszy manny z wiśniami
Składniki:
- pół szklanki kaszy manny
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- szklanka wiśni
- 3 łyżki cukru
- odrobina cukru waniliowego
- mielone goździki
Wiśnie wypestkować, zasypać cukrem. Lekko podgotować, dodać cukier waniliowy. Wyłączyć, dodać mielone goździki (odrobinkę). Mannę wymieszać z małą ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, wlać kaszę i dodać masło. Cały czas mieszając gotować, aż powstanie kleik. Ugotowaną kaszę wymieszać z cukrem. Wystudzić w wodzie. Dodać jajka. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść nieduże placuszki i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z wiśniami.
Kulki ryżowe z wiśniami
Składniki:
- 2 torebki białego ryżu ekspresowego
- cukier waniliowy
- pół szklanki mleka
- sól
- 1 szklanka wiśni
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- odrobina mielonych goździków
Wiśnie wypestkować, zasypać cukrem, podgotować, dodać cukier waniliowy i goździki. Ryż ugotować w wodzie z mlekiem i solą. Lekko wystudzić. Formować kulki, w środek wkładając kilka wiśni. Zawinąć w folię, włożyć do nagrzanego piekarnika, na 5 min. Wyjąć na talerz, zalać sokiem z wiśni.
zobacz również:
Domowe lody – przepisy na letnie orzeźwienie
Czekoladki i trufle – domowe przepisy
Ciasta z rabarbarem – różne przepisy sprawdzone i polecane!
Sernik pomarańczowy i cytrynowy – przepisy