Wiosenna herbata na infekcje. Napar, który postawi Cię na nogi szybciej niż lekarz

13 marca 2025,
dodał: Aleksandra Bulik
Artykuł zewnętrzny

Zima już za nami, ale prawie każdy z nas codziennie rano ma ochotę na wypicie ciepłej, aromatycznej herbaty. Szczególnie, gdy za oknem jest ciemno, szaro i ponuro i deszczowo. Taką herbatą jest herbata przedwiosenna, której smak jest niezastąpiony! Goździki, cynamon, miód, imbir to składniki na bazie, których robiona jest wspomniana herbata.

Herbata przedwiosenna większości z nas może kojarzyć jedynie z pierwszymi oznakami wiosny, ponieważ głównie wtedy spełnia najlepiej swoje rozgrzewające przeznaczenie. Chłodne wieczory to idealny moment, aby skomponować swoją idealną wiosenną herbatę.

herbata wiosenna

Należy pamiętać, że składniki używane w owej herbacie poprawiają nie tylko walory smakowe czy aromatyczne, ale również nadają jej wyjątkowych właściwości i korzystnie wpływają na zdrowie. Wiosenna herbata doskonale sprawdza się również podczas przeziębienia, jej składniki działają rozgrzewająco i łagodząco. Ponadto jeżeli jest robiona na bazie herbaty czarnej bogatej w polifenole może działać przeciwwirusowo i przeciwzapalne. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie jej, podobnie jak gustów dlatego można skomponować herbatę wedle własnego uznania. Ostatnio natknęłam się na kilka ciekawych i niecodziennych przepisów, którymi podzielę się z wami. Nie czekaj więc do grudnia! Przygotuj ją jeszcze dziś!

Wiosenna herbata na bazie cytrusów i imbiru

  • 1 łyżeczka zielonej herbaty
  • 1 skórka z cytryn/pomarańczy
  • 1 mały korzeń imbiru

Wiosenna herbata na bazie jabłka i cynamonu

  • 1 łyżeczka czarnej herbaty
  • 1 łyżeczka suszonego jabłka
  • 1 szczypta cynamonu
  • 2 goździki

Herbata na bazie lipy z malinami i imbiru

  • 1 stołowa łyżka kwiatu lipy
  • 1 stołowa łyżka suszonych malin
  • 1 stołowa łyżka miodu

Herbata z jabłkiem i anyżem 

  • 1 łyżeczka czarnej herbaty
  • 5 plasterków jabłka
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 kuleczki czerwonego pieprzu
  • 1 łyżeczka lub stołowa łyżka miodu

Przygotowanie
Gotową herbatę umieść w zaparzaczu. Zalej wrzątkiem i zaparz pod przykryciem około 5-6 minut. Na koniec można dosłodzić ją miodem.

 

 



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.