Wiosenna herbata na infekcje. Napar, który postawi Cię na nogi szybciej niż lekarz
Zima już za nami, ale prawie każdy z nas codziennie rano ma ochotę na wypicie ciepłej, aromatycznej herbaty. Szczególnie, gdy za oknem jest ciemno, szaro i ponuro i deszczowo. Taką herbatą jest herbata przedwiosenna, której smak jest niezastąpiony! Goździki, cynamon, miód, imbir to składniki na bazie, których robiona jest wspomniana herbata.
Herbata przedwiosenna większości z nas może kojarzyć jedynie z pierwszymi oznakami wiosny, ponieważ głównie wtedy spełnia najlepiej swoje rozgrzewające przeznaczenie. Chłodne wieczory to idealny moment, aby skomponować swoją idealną wiosenną herbatę.
Należy pamiętać, że składniki używane w owej herbacie poprawiają nie tylko walory smakowe czy aromatyczne, ale również nadają jej wyjątkowych właściwości i korzystnie wpływają na zdrowie. Wiosenna herbata doskonale sprawdza się również podczas przeziębienia, jej składniki działają rozgrzewająco i łagodząco. Ponadto jeżeli jest robiona na bazie herbaty czarnej bogatej w polifenole może działać przeciwwirusowo i przeciwzapalne. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie jej, podobnie jak gustów dlatego można skomponować herbatę wedle własnego uznania. Ostatnio natknęłam się na kilka ciekawych i niecodziennych przepisów, którymi podzielę się z wami. Nie czekaj więc do grudnia! Przygotuj ją jeszcze dziś!
Wiosenna herbata na bazie cytrusów i imbiru
- 1 łyżeczka zielonej herbaty
- 1 skórka z cytryn/pomarańczy
- 1 mały korzeń imbiru
Wiosenna herbata na bazie jabłka i cynamonu
- 1 łyżeczka czarnej herbaty
- 1 łyżeczka suszonego jabłka
- 1 szczypta cynamonu
- 2 goździki
Herbata na bazie lipy z malinami i imbiru
- 1 stołowa łyżka kwiatu lipy
- 1 stołowa łyżka suszonych malin
- 1 stołowa łyżka miodu
Herbata z jabłkiem i anyżem
- 1 łyżeczka czarnej herbaty
- 5 plasterków jabłka
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 kuleczki czerwonego pieprzu
- 1 łyżeczka lub stołowa łyżka miodu
Przygotowanie
Gotową herbatę umieść w zaparzaczu. Zalej wrzątkiem i zaparz pod przykryciem około 5-6 minut. Na koniec można dosłodzić ją miodem.