Wieprzowina na obiad – 5 super przepisów!

24 września 2021, dodał: Debora Cichońska
Artykuł zewnętrzny

Masz dość kotletów schabowych, jednak chciałabyś zjeść wieprzowinę? Przeczytaj ten artykuł! Poniżej przedstawiamy 5 przepisów na szybki obiad z wieprzowiną w roli głównej. Pieczeń, stek, a może szaszłyki? Przekonaj się, że dania z wieprzowiny wcale nie muszą być nudne.

Pieczeń z jajkiem

Składniki:

  • 60 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 6 jajek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz

Do mięsa dodajemy kolejno: jedno surowe jajko, przyprawę do mięsa mielonego, sól, pieprz, 2 łyżki tartej bułki. Następnie całość mieszamy. 1/3 mięsa rozkładamy w keksówce, następnie kolejno jedno za 2 układamy 5 ugotowanych na twardo jajek. Resztą mięsa przykrywamy jajka. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C. Smacznego!

Steki z polędwicy

Składniki:

  • 450 g polędwicy wieprzowej
  • sól morska
  • pieprz kolorowy ziarnisty
  • 4 ząbki czosnku
  • 125 ml wina czerwonego wytrawnego
  • oliwa
  • pomidor

Polędwicę myjemy, suszymy i kroimy w plastry. Ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę, dodajemy wino, zmiażdżone ziarna pieprzu, sól morską oraz 3 łyżki oliwy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy plastry polędwicy. Zostawiamy w lodówce na około 12 godzin. Rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy na niej polędwiczki i smażymy po 6 minut z każdej strony. Podajemy z pieczywem i plastrami pomidora. Smacznego!

Szaszłyki z mielonej wieprzowiny

Składniki:

  • 50 dag mielonej wieprzowiny
  • 5 dag startego parmezanu
  • Cebula
  • jajko
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki ostrego sosu sojowego
  • 3 łyżeczki vegety
  • sól i pieprz

sos:

  • 350 ml jogurtu greckiego
  • ogórek
  • pomidor
  • sok z jednej limonki
  • garść posiekanej kolendry
  • 2 łyżeczki curry

Mięso mieszamy z resztą składników na jednolitą masę. Lepimy małe kulki, następnie nabijamy je na patyczki. Smażymy na patelni grillowej 2 minuty z każdej strony. Potem pieczemy w piekarniku 8 minut w temperaturze 170 °. W tym czasie przygotowujemy sos. Mieszamy pokrojonego w drobną kostkę pomidora i ogórka z resztą składników. Gorące szaszłyki podajemy z sosem. Smacznego!

Polędwica w sosie grzybowym

Składniki:

  • polędwica wieprzowa
  • 35 dag świeżych grzybów
  • 10 dag masła
  • cebula
  • 10 dag boczku w plastrach
  • 200 ml śmietany 32%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Na łyżce masła szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Grzyby myjemy, lekko obgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i dodajemy do cebulki. Całość solimy, dodajemy pieprz, zmiażdżony czosnek oraz łyżkę masła. Dusimy około 8 minut. Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę. Mięso kroimy w plastry, przyprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy czosnkiem. Każdy plaster zawijamy w boczek i smażymy na pozostałym maśle. Podajemy polane sosem grzybowym z białym pieczywem. Smacznego!

Schab z gruszkami

składniki:

  • 50 dag schabu
  • 2 duże gruszki
  • 4 cebulki dymki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki wytrawnego sherry
  • łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • łyżeczka posiekanego czosnku

W dużej misce mieszamy sos sojowy z octem i sherry. Mięso kroimy na wąskie paski i wrzucamy je do marynaty. Myjemy gruszki, następnie kroimy w plastry i usuwamy gniazda nasienne. Czosnek, imbir i drobno pokrojone cebulki dymki bez szczypioru podgrzewamy na patelni 2 minuty, aż będą gorące. Następnie dodajemy schab razem z marynatą. Cały czas mieszając smażymy przez około 3-4 minuty, tak aż mięso zmięknie i zacznie się rumienić. Podajemy gorące, posypane posiekanym szczypiorem. Smacznego!

zobacz również:

Domowe wędliny – pyszne mięsa na kanapki!

Sałatki bez mięsa – różne przepisy

Kulki z mięsa mielonego w sosie pieczarkowo – śmietanowym

Jak usunąć nieprzyjemny zapach mięsa, ryb i czosnku?