Wieprzowina na obiad – 5 super przepisów!
Masz dość kotletów schabowych, jednak chciałabyś zjeść wieprzowinę? Przeczytaj ten artykuł! Poniżej przedstawiamy 5 przepisów na szybki obiad z wieprzowiną w roli głównej. Pieczeń, stek, a może szaszłyki? Przekonaj się, że dania z wieprzowiny wcale nie muszą być nudne.
Pieczeń z jajkiem
Składniki:
- 60 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 6 jajek
- 2 łyżki bułki tartej
- przyprawa do mięsa mielonego
- sól
- pieprz
Do mięsa dodajemy kolejno: jedno surowe jajko, przyprawę do mięsa mielonego, sól, pieprz, 2 łyżki tartej bułki. Następnie całość mieszamy. 1/3 mięsa rozkładamy w keksówce, następnie kolejno jedno za 2 układamy 5 ugotowanych na twardo jajek. Resztą mięsa przykrywamy jajka. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C. Smacznego!
Steki z polędwicy
Składniki:
- 450 g polędwicy wieprzowej
- sól morska
- pieprz kolorowy ziarnisty
- 4 ząbki czosnku
- 125 ml wina czerwonego wytrawnego
- oliwa
- pomidor
Polędwicę myjemy, suszymy i kroimy w plastry. Ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę, dodajemy wino, zmiażdżone ziarna pieprzu, sól morską oraz 3 łyżki oliwy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy plastry polędwicy. Zostawiamy w lodówce na około 12 godzin. Rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy na niej polędwiczki i smażymy po 6 minut z każdej strony. Podajemy z pieczywem i plastrami pomidora. Smacznego!
Szaszłyki z mielonej wieprzowiny
Składniki:
- 50 dag mielonej wieprzowiny
- 5 dag startego parmezanu
- Cebula
- jajko
- pęczek kolendry
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki ostrego sosu sojowego
- 3 łyżeczki vegety
- sól i pieprz
sos:
- 350 ml jogurtu greckiego
- ogórek
- pomidor
- sok z jednej limonki
- garść posiekanej kolendry
- 2 łyżeczki curry
Mięso mieszamy z resztą składników na jednolitą masę. Lepimy małe kulki, następnie nabijamy je na patyczki. Smażymy na patelni grillowej 2 minuty z każdej strony. Potem pieczemy w piekarniku 8 minut w temperaturze 170 °. W tym czasie przygotowujemy sos. Mieszamy pokrojonego w drobną kostkę pomidora i ogórka z resztą składników. Gorące szaszłyki podajemy z sosem. Smacznego!
Polędwica w sosie grzybowym
Składniki:
- polędwica wieprzowa
- 35 dag świeżych grzybów
- 10 dag masła
- cebula
- 10 dag boczku w plastrach
- 200 ml śmietany 32%
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Na łyżce masła szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Grzyby myjemy, lekko obgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i dodajemy do cebulki. Całość solimy, dodajemy pieprz, zmiażdżony czosnek oraz łyżkę masła. Dusimy około 8 minut. Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę. Mięso kroimy w plastry, przyprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy czosnkiem. Każdy plaster zawijamy w boczek i smażymy na pozostałym maśle. Podajemy polane sosem grzybowym z białym pieczywem. Smacznego!
Schab z gruszkami
składniki:
- 50 dag schabu
- 2 duże gruszki
- 4 cebulki dymki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki wytrawnego sherry
- łyżka posiekanego świeżego imbiru
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- łyżeczka posiekanego czosnku
W dużej misce mieszamy sos sojowy z octem i sherry. Mięso kroimy na wąskie paski i wrzucamy je do marynaty. Myjemy gruszki, następnie kroimy w plastry i usuwamy gniazda nasienne. Czosnek, imbir i drobno pokrojone cebulki dymki bez szczypioru podgrzewamy na patelni 2 minuty, aż będą gorące. Następnie dodajemy schab razem z marynatą. Cały czas mieszając smażymy przez około 3-4 minuty, tak aż mięso zmięknie i zacznie się rumienić. Podajemy gorące, posypane posiekanym szczypiorem. Smacznego!
zobacz również:
Domowe wędliny – pyszne mięsa na kanapki!
Sałatki bez mięsa – różne przepisy
Kulki z mięsa mielonego w sosie pieczarkowo – śmietanowym
Jak usunąć nieprzyjemny zapach mięsa, ryb i czosnku?