Więcej warzyw w diecie? Oto szybkie i proste sposoby!

3 marca 2025, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Warzywa to doskonały sposób na urozmaicenie potrawy – dodają jej smaku i koloru, a odpowiednio dobrane pozwalają na skomponowanie dań kuchni z całego świata. Mimo to, wiele osób je ich zbyt mało. Dlaczego? Ponieważ ich przyrządzenie wydaje się czasochłonne lub brak im pomysłów, jak szybko włączyć je do swojego jadłospisu. W tym artykule znajdziesz kilka prostych sposobów, które sprawią, że warzywa staną się naturalnym elementem posiłków!

owoce i warzywa w diecie

Dlaczego warto jeść więcej warzyw?

Warzywa oprócz tego, że dobrze wpływają na samopoczucie, gwarantują szeroki wachlarz smaków. Każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie – nawet ci najbardziej wybredni! Łatwo wkomponujesz je w różne dania, a dodatkowo przygotujesz na kilka różnych sposobów, które nie zabiorą wiele czasu. Wiele z warzyw wystarczy tylko podsmażyć lub ugotować. Jeśli nie lubisz jeść samych warzyw, możesz je zblendować albo zrobić z nich pastę.

Mrożone warzywa – szybkie i wygodne rozwiązanie

Jak w prosty sposób sprawić, aby dieta była bogatsza w warzywa? Można sięgnąć po gotowe mrożone mieszanki. Warto wybierać kompozycje dobrze zbilansowanych składników wysokiej jakości mrożonych tuż po zbiorach. Takie właśnie są produkty FRoSTA, które dodatkowo nie zawierają w składzie substancji konserwujących oraz dodatków do żywności. Mrożonki pozwalają cieszyć się bogactwem natury cały rok – warzywa sezonowe możesz zjeść nawet w środku zimy, dodatkowo w takiej ilości, jakiej potrzebujesz, bez marnowania jedzenia.

Ciekawą i jednocześnie szybką w przygotowaniu opcją na obiad są mrożone warzywa, które w składzie mają marchewkę, fasolę, brokuły i kukurydzę ze smażonymi ziemniakami. Przygotujesz je w kilka chwil, wrzucając na patelnię lub podgrzewając w mikrofalówce. Warzywa idealnie łączą się z makaronami, kaszami i ryżem, a także z mięsem czy jego roślinnym odpowiednikami z kuchni wegańskiej.

Mrożony szpinak – wszechstronny składnik do szybkich dań

Szpinak to element wielu kuchni świata. W mrożonej formie możesz przechowywać go przez cały rok – nie zwiędnie i w danej chwili użyjesz go dokładnie tyle, ile potrzebujesz. Szpinak od FRoSTY mrożony jest tuż po zbiorach, dlatego masz pewność, że produkt jest świeży i dobrej jakości. Nie wymaga też mycia i krojenia, ponieważ wszystko to już zostało zrobione. Wystarczy tylko dodać go do wybranego dania.

Mrożony szpinak to świetny dodatek do makaronu z sosem czosnkowym albo baza do wrapów i tortilli. Choć warzywo to kojarzy się przede wszystkim z daniami obiadowymi, z łatwością możesz wykorzystać go również jako składnik pożywnych smoothie czy koktajli, a nawet słodkich deserów.

Jak przemycać więcej warzyw do codziennych posiłków?

Warzywa w diecie są bardzo istotne, dlatego warto jeść ich jak najwięcej, nie tylko do obiadu. Papryka, pomidor czy ogórek świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapki oraz jako składniki pasty warzywnej. Mrożone warzywa można szybko przygotować na patelni i wykorzystać jako składniki do zup, zapiekanek, sosów, na przykład zblendowane.

Mrożonki są świetnym rozwiązaniem, zwłaszcza gdy brakuje Ci czasu na gotowanie, ale to nie tylko alternatywa na tzw. czarną godzinę. Ich przejrzysty skład i brak dodatków żywnościowych sprawiają, że możesz z nich skorzystać zawsze – nawet przygotowując bardziej pracochłonną potrawę. Dzięki temu, że tak prosto je przygotować, ich dodawanie do posiłków stanie się Twoim naturalnym nawykiem!

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

bezrobocie
Ale niczym się nie różni ubezpieczenie w UP od tego w pracy. Ja...
Życzenia :)
Ja sobie życzę więcej spokoju i rozsądniejszych ludzi wokół...
Która z potraw najbardziej kojarzy …
Ja zimą jem głównie ostre lecza i pomidorową z dużą ilością warzyw.
yerba mate
Yerba niestety wychładza organizm, więc zimą jej ogóle nie piję, tylko latem.