Wiatraczki śliwkowo-marcepanowe
składniki na ciasto: 50 dkg.mąki,20 dkg.masła,20 dkg.cukru pudru,1 cukier waniliowy DELEKTA,1/2 szklanki śmietany,2 żółtka i 1 całe jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia DELEKTA,szczypta soli.
nadzienie: 50 dkg.śliwek(mogą być mrożone),10 dkg.masy marcepanowej,4 czubate łyżki cukru pudru,1 białko1 łyżka powideł śliwkowych,1 łyżka cukru cynamonowego DELEKTA.
Sposób przyrządzenia : Mąkę przesiać,posiekać z masłem.Dodać cukier puder,cukier waniliowy,żółtka,jajko,śmietanę i szczyptę soli(nabrać w palce).Szybkimi ruchami zagnieść ciasto,wstawić do lodowki na 1-2 godziny.
Utrzeć masę marcepanową z 3 łyżkami cukru pudru,białkiem i z łyżką powideł na jednolitą masę.Śliwki umyć usunąć pestki,pokroić na kawałki.
Ciasto rozwałkować na średnią grubość.Pociąć na kwadraty:5×5 cm.Każdy róg naciąć na ok.2.5 cm.na środek każdego kwadratu nałożyć nadzienie,a następnie zawijając do środka co drugi rożek włożyć pod niego pokrojone śliwki.Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec na złoty kolor ok.15-18 minut w temperaturze 200 stopni. Resztę cukru pudru zmieszać z cukrem cynamonowym i posypać upieczone, jeszcze gorące ciasteczka.