Chlebek domowy

22 grudnia 2011, dodał: ALINKA-A5
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 2 foremki chlebka:

1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej

2 płaskie łyżeczki soli

5 dag świeżych drożdży

3,5 szklanki letniej wody

3 łyżeczki glukozy w proszku DELECTA

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól, glukozę; zagniatać ciasto tak długo, aż do uzyskania jednolitej, luźnej konsystencji. Jeśli chleb ma być z dodatkami, dodać, wymieszać dokładnie. Nakryć naczynie wilgotną ściereczką, odstawić na ok.15 min. w temp. pokojowej. Podzielić ciasto na odpowiednie bochenki, umieścić w foremkach wysmarowanych olejem. Znów przykryć i odstawić jeszcze na 50-60 min. – ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Nagrzać piekarnik do temp. 220 st. Chlebek zwilżyć wodą (pędzlem lub spryskiwaczem) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.1/2 godziny.
Po upieczeniu chlebek wyjąć z foremek, obrócić do góry dnem, żeby powietrze doszło do wnętrza chleba. Ostudzić. Jeśli ktoś woli bardziej chrupiącą skórkę piec nieco dłużej, zwiększyć temp.do 230 st. C.

file1292170442



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz