Wegetariańskie przepisy z grzybami!
Znudziły ci się zwykłe wegetariańskie potrawy? Przedstawiamy 3 dania z dodatkiem grzybów, które zaskoczą nie tylko ciebie ale również twoich znajomych i rodzinę! Dzięki tym przepisom przekonasz do dań wegetariańskich nie jednego smakosza mięsa.
Kakaowe naleśniki z grzybami
Składniki:
NALEŚNIKI:
– 2 jajka
– ½ szklanki mleka
– szczypta soli
– 120 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
– 2 łyżki ciemnego kakao
– ok. ½ szklanki wody gazowanej
DODATKI:
– 12-15 borowików i podgrzybków
– 4 szalotki
– masło klarowane
– sól
– mała kiść czerwonych winogron
– 200 ml śmietanki 30%
– kilka gałązek natki pietruszki
– pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy z mlekiem i solą. Wsypujemy mąkę orkiszową lub pszenną i kakao, miksujemy. Wlewamy małymi porcjami wodę gazowaną i mieszamy do uzyskania gładkiego, lejącego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy na 20 minut. Borowiki i podgrzybki oczyszczamy. Przekrajamy na pół, większe kroimy w kawałki. Szalotki obieramy, siekamy. Na patelni mocno rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego, rumienimy grzyby ze wszystkich stron. Oprószamy solą i przekładamy na talerz. Na patelnię wkładamy podzielone na mniejsze kiście winogrona, przesmażamy ok. 1 minuty, zdejmujemy. Wkładamy 1 łyżkę masła klarowanego i szalotkę, szklimy kilka minut. Wlewamy śmietankę, mieszamy. Gotujemy kilka minut, aż sos nieco się zagęści. Doprawiamy solą. Na rozgrzanym maśle smażymy cienkie naleśniki. Składamy w trójkąty. Podajemy z sosem śmietanowym, grzybami, winogronami i listkami natki pietruszki.
Pieczarkowy burger w panko z karmelizowaną cebulą
Składniki:
– 2 cebule
– olej
– 1 łyżka miodu
– 20 pomidorków koktajlowych
– 4 duże pieczarki
– ½ szklanki mąki
– ½ szklanki wody
– szczypta soli
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– ½ łyżeczki ostrej papryki
– ½ łyżeczki granulowanego czosnku
– ½ łyżeczki cukru
– pieprz
– panierka panko
– 4 maślane bułki burgerowe
– majonez wegański
– 4 liście sałaty rzymskiej lub masłowej
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Wkładamy na patelnię z 1 łyżką oleju i powoli podgrzewamy, aż się zeszkli. Wlewamy miód i smażymy, by cebula się skarmelizowała. Przekładamy do miski. Na patelnię wlewamy 1 łyżeczkę oleju i wkładamy pomidorki pokrojone na ćwiartki. Krótko podsmażamy, mieszając. Pieczarki oczyszczamy, długie nóżki skracamy. Płuczemy i odciskamy pomiędzy dwoma arkuszami ręcznika papierowego, lekko spłaszczając grzyby. Mąkę miksujemy z wodą, solą, słodką i ostrą papryką, czosnkiem, cukrem i pieprzem. W cieście zanurzamy pieczarki, a następnie obtaczamy je w panierce panko. Smażymy na dużej ilości mocno rozgrzanego oleju, aż się zarumienią. Bułki przekrajamy, grillujemy. Smarujemy majonezem. Układamy po liściu sałaty, a następnie cebulę, burger, drugą porcję cebuli i pomidorki. Przykrywamy wierzchem bułki.
Łazanki z kapustą i grzybami leśnymi
Składniki:
MAKARON:
– 400 g mąki pszennej
– 3 jajka
– 800 ml wody
– sól
ŁAZANKI:
– ½ główki kapusty
– sól
– 100-150 g małych borowików
– 1 cebula
– 2 łyżki oleju
– ½ pęczka natki pietruszki
– pieprz
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajka, wodę i ¾ łyżeczki soli, zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na porcje i cienko rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Kroimy w paski, a następnie w kwadraty. Przykrywamy ściereczką. Kapustę kroimy w kawałki. Sparzamy w osolonej wodzie 3-4 minuty, odsączamy. Grzyby oczyszczamy, kroimy w grube plastry. Cebulę obieramy, siekamy. Szklimy na oleju. Wkładamy grzyby i rumienimy na dużym ogniu. Wkładamy kapustę i dusimy, aż składniki zmiękną. Doprawiamy solą. Makaron gotujemy. Odsączamy i przekładamy na patelnię. Dodajemy natkę pietruszki.
zobacz również:
Grzyby leśne na obiad – przepisy |
Smaki jesieni – przepisy na grzyby i gruszki |
Leśne grzyby – różne przepisy na dania i sposoby obróbki |