Wegańskie śniadanie – 10 pomysłowych przepisów

16 października 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Wegańskie dania przepisy – 10 najlepszych

Weganizm to jedna z odmian radykalnego wegetarianizmu, która zakłada wykluczenie z jadłospisu mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym jaj i nabiału. Co w takim razie mogą jeść weganie? Podajemy 10 sprawdzonych pomysłów na wegańskie śniadania.

Wegańskie śniadanie - 10 pomysłowych przepisów

Wegańskie pancakes

Składniki:
– 3 dojrzałe banany
– 3/4 szklanki mleka roślinnego (np. sojowe)
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżka oleju
– 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli

Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wlać mleko roślinne, sok z cytryny i olej, całość lekko wymieszać. Następnie dodać obrane banany, mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i sól. Całość zblendować blenderem ręcznym (różdżka) do połączenia składników. Na rozgrzaną, suchą patelnię wylewać małe porcje ciasta, gdy pojawią się na nim pęcherzyki powietrza przewracać na drugą stronę i smażyć na złoto. Podawać z syropem lub owocami.

wegańskie pancakes

Malinowa kasza jaglana

Składniki:
– 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
– 1 puszka mleka kokoswego
– 1 szklanka wody
– szczypta soli
– 2 łyżki syropu klonowego
– 10g liofilizowanych (suszonych malin) zmielonych na proszek lub pulpa z kilku dorodnych malin

Przygotowanie:
Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą na gęstym sitku. Następnie wrzucić na gorącą, suchą patelnię i podprażyć do wyparowania płynu. Mleko kokosowe oraz połowę wody wlać do kaszy, dodać sól i syrop klonowy, wymieszać. Dusić całość pod przykryciem do wchłonięcia płynu. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty przez kaszę trzeba ją spróbować, jeśli jest zbyt twarda to dodać pozostałą wodę. Maliny rozgnieść widelcem lub zmielić w młynku. Dodać do kaszy i wymieszać do połączenia. Całość podawać przyozdobioną świeżymi owocami.

malinowa kasza jaglana

Omlet z ciecierzycy

Składniki:
– 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
– 1/2 szklanki wody gazowanej
– 1 łyżka płatków drożdżowych
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– 1 łyżeczka czarnej soli (kala namak)
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta kurkumy (dla koloru)
– pieprz i sól do smaku
– 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
– dodatkowo pieczarki (lub inne ulubione warzywa)

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodać wodę i całość połączyć w gładkie, lejące się ciasto. Odstawić. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć na rozgrzanej patelni wraz z olejem kokosowym. Podsmażone pieczarki wrzucić do mieszanki omletowej, wymieszać całość. Ciasto wlać na patelnię i smażyć 4-5 min., aż brzegi całkowicie się zetną. Następnie przerzucić na drugą stronę i smażyć jeszcze około 1 min. Podawać z ulubionymi warzywami lub pieczarkami.

omlet z ciecierzycy

Owsianka orzechowa

Składniki:
– 1 szklanka mleka roślinnego
– 1/2 szklanki płatków owsianych
– 1 jabłko
– 1-2 łyżki syropu klonowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 łyżki masła laskowego Primavika
– szczypta soli
Dodatkowo:
– garść orzechów (pekany, włoskie, migdały itp.)
– 2 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:
Mleko wlać do garnka i gotować około 2 min. Po tym czasie wrzucić płatki owsiane i od czasu do czasu mieszając zagotować. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotujących się płatków razem z syropem klonowym, cynamonem i solą. Całość mieszać gotując, aż owsianka zrobi się gęsta. Dodać do owsianki masło laskowe, wymieszać lekko podgrzewając. Dodatkowo przygotować orzechy „w karmelu” – wybrane orzechy podprażyć na suchej patelni, następnie dodać syrop klonowy i lekko podrzucając obtoczyć w nim dokładnie orzechy. Jak tylko syrop dokładnie pokryje wszystkie orzechy, zdjąć je z patelni na talerz i lekko przestudzić przed udekorowaniem owsianki.

owsianka orzechowa

Tofucznica

Składniki:
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego
– 1 mała szalotka
– 1 kostka tofu naturalnego
– 1 płaska łyżeczka kurkumy
– szczypta słodkiej papryki w proszku
– niesłodzone mleko roślinne
– garść drobno posiekanego jarmużu
– sól kala namak i pieprz do smaku
– 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Szalotkę posiekać drobno i podsmażyć na oleju. Do zeszklonej szalotki pokruszyć tofu, dodać kurkumę i paprykę i smażyć przez 2-3 min. Dolać chlust mleka roślinnego do uzyskania konsystencji lekko ściętej jajecznicy. Dorzucić jarmuż, podsmażać przez kilkanaście sekund i zdjąć z ognia. Całość doprawić solą kala namak (dającą jajeczny posmak) i pieprzem. Podawać na podpieczonej kromce dobrego chleba na zakwasie.

tofucznica wegańska

Wegańskie tosty francuskie

Składniki:
-1 szklanka mleka roślinnego (dowolnego)
– 1 bardzo dojrzały banan
– 1 łyżka siemienia lnianego, zmielonego
– 2 łyżki mąki z ciecierzycy (względnie kukurydzianej)
– po sporej szczypcie cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
– 2 łyżki syropu klonowego lub innego słodu
– 6-8 kawałków chleba (idealny jest pszenny, ale możecie sięgnąć po dowolny, wybrany ulubiony)
– olej do smażenia

Przygotowanie:
Do kielicha blendera lub wysokiego naczynia od blendera ręcznego włożyć pokrojonego banana, siemię, mleko roślinne, przyprawy, syrop klonowy. Zmiksować na jednolitą masę. Przelać na półmisek i odstawić na 10 min., aby siemię spęczniało i masa nabrała odpowiedniej konsystencji. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju ( 2-3 łyżki maksymalnie). W przygotowanym płynie obtaczać pieczywo. Smażyć z obu storn na złoto-brązowy kolor (ok. 3-4 min. z każdej strony). Ostrożnie obracać. Podawać z syropem klonowym lub cukrem pudrem oraz owocami.

wegańskie tosty francuskie

Pasta z czerwonej soczewicy do kanapek

Składniki:
– pół szklani nieugotowanej czerwonej soczewicy
– 1/3 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
– 1-2 ząbki czosnku (w zależności od upodobań)
– pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– ok. 1-2 łyżki oliwy (można wykorzystać olej z pomidorów)
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Czerwoną soczewicę zalać wodą, tak by zakryć ziarna i gotować ok. 10-15 min. Kaszę jaglaną przerzucić na sitko i przelać wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Następnie wrzucić do garnka i zalać 2/3 szklanki wody i gotować. Gdy kasza i soczewica się ugotują, odstawić do ostygnięcia. Następnie wrzucić wszystkie składniki do blendera i zmiksować. Gotową masę przełożyć do słoiczka.

Pasta z czerwonej soczewicy do kanapek

Pasta kanapkowa z pieczonej papryki

Składniki:
– 4 czerwone papryki średniej wielkości
– 3 ząbki czosnku
– pół dużej cebuli
– 2 marchewki
– mały kawałeczek selera (korzeń)
– oliwa lub olej
– sól, pieprz do smaku
– rozmaryn
– 2 liście laurowe
– 2 ziela angielskie

Przygotowanie:
Papryki umyć, pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Na blasze z odrobiną rozsmarowanego oleju układać papryki. Paprykę polać odrobiną oleju i delikatnie posolić. Dodać nieobrane ząbki czosnku. Blachę wstawić do piekarnika. Piec około 50 min. w temp. 180 st. C. Marchew zetrzeć na tartce na małych oczkach lub wrzucić do blendera i rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z odrobiną oleju na dnie. Zeszklić i dodać startą drobno marchewkę. Dodać sól, pieprz, rozmaryn, liście laurowe i ziele angielskie. Dolać odrobinę wody i przykryć. W blenderze zmiksować upieczoną paprykę. Uzyskaną masę wrzucić do marchwi i razem wszystko dusić. Wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie i całość zblendować na gładką masę.

Pasta kanapkowa z pieczonej papryki

Wegańskie naleśniki kukurydziane

Składniki:
– 700 ml mleka (napoju roślinnego)
– 350 g mąki kukurydzianej
– 2 łyżki nasion siemienia lnianego
– 3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Do blendera wlać mleko, olej i wsypać siemię lniane. Zmiksować. Wsypać do kielicha mąkę kukurydzianą i miksować aż składniki utworzą gładką, lejącą się masę. Przelać do miski. Na dobrze rozgrzaną patelnię, z nieprzywierającą powłoką, nalewać porcję ciasta – najlepiej chochelką. Naleśniki z mąki kukurydzianej smaży się dosyć szybko – jak tylko naleśnik przestanie przywierać do patelni należy przewrócić go na drugą stronę – dosłownie na jedną minutę. Podawać na ciepło, z: ulubionymi owocami, miodem, dżemem czy konfiturami.

wegańskie naleśniki kukurydziane

Wegańska szakszuka

Składniki:
– 1 papryka czerwona
– 2 cebule szalotki lub 1 biała cebula
– 1-2 ząbki czosnku
– ½ papryczki chili (lub mniej)
– ½ łyżeczki kuminu
– ⅓ łyżeczki kurkumy
– ⅓ łyżeczki suszonej kolendry
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 2 łyżki oliwy
– kilka plasterków migdałowego sera
– 1,5 szklanki passaty pomidorowej
– sól i pieprz do smaku
– posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Chili i czosnek drobno posiekać (czosnek można też pokroić w plasterki – wg upodobań). Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę lub słupki. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić przyprawy i na wolnym ogniu delikatnie podgrzać przyprawy do momentu aż zacznie unosić się aromat. Wrzucić pokrojone warzywa: cebulę, czosnek, chili oraz paprykę i chwilę podsmażyć z przyprawami cały czas mieszając. Następnie zalać wszystko passatą pomidorową, wymieszać, doprawić solą i przykryć. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 6-8 min. Następnie zdjąć patelnię z ognia. Na wierzch szakszuki ułożyć kilka plasterków migdałowego sera i wstawić do piekarnika na ok. 5 min. Przed podaniem obficie posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z pieczywem.

wegańska szakszuka,

 

zobacz również:

Wegańskie desery – różne przepisy na ciasta i słodkości

Wegańskie mleko owsiane – przepis

Wegańskie dania i potrawy – różne pomysłowe przepisy

Wegańskie przekąski – pomysły i przepisy