Wegańska kapusta po ukraińsku

2 lutego 2023, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

To pyszne i proste danie ze świeżych warzyw  to wynik mojej rozmowy z Leną, moją przyjaciółką z Ukrainy. Lubimy rozmawiać na tematy kulinarne, wymieniać się doświadczeniami i opowiadać sobie aktualne pomysły na obiad. Lena i inne gospodynie z Ukrainy często robią warzywne potrawki, między innymi tę  prostą, ale bardzo smaczną propozycję z kapusty, która przypadła do gustu całej mojej rodzinie. Ten wegański bigosik można serwować z bułeczką, ale jeśli są wśród was miłośnicy mięsnych dań można ją podać z pieczonym mięsem, kotletem itp.

kapusta po ukraińsku

składniki:

mała główka kapusty

2 marchewki

6 ząbków czosnku

papryka czerwona

sos sambar oelek lub koncentrat pomidorowy mały słoiczek

2 cebule

papryczka chili

koperek, natka pietruszki

ulubione przyprawy:  sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka (takie są moje preferencje)

oliwa z oliwek

przygotowanie:

Do dużego rondla wlać odrobinę oliwy, posiekaną kapustę i chwilę dusić, posolić. Dodać posiekaną cebulę, papryki, startą marchew. Ja wszystkie warzywa po prostu wrzuciłam do specjalnej maszyny, która zrobiła to za mnie. Całość dusimy pod przykryciem, można podlać warzywa odrobiną wody. Dodajemy na koniec sos pomidorowy, przyprawiamy do smaku. Podajemy z natką pietruszki i koperkiem.