Wegańska kapusta po ukraińsku
Artykuł zewnętrzny
To pyszne i proste danie ze świeżych warzyw to wynik mojej rozmowy z Leną, moją przyjaciółką z Ukrainy. Lubimy rozmawiać na tematy kulinarne, wymieniać się doświadczeniami i opowiadać sobie aktualne pomysły na obiad. Lena i inne gospodynie z Ukrainy często robią warzywne potrawki, między innymi tę prostą, ale bardzo smaczną propozycję z kapusty, która przypadła do gustu całej mojej rodzinie. Ten wegański bigosik można serwować z bułeczką, ale jeśli są wśród was miłośnicy mięsnych dań można ją podać z pieczonym mięsem, kotletem itp.
składniki:
mała główka kapusty
2 marchewki
6 ząbków czosnku
papryka czerwona
sos sambar oelek lub koncentrat pomidorowy mały słoiczek
2 cebule
papryczka chili
koperek, natka pietruszki
ulubione przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka (takie są moje preferencje)
oliwa z oliwek
przygotowanie:
Do dużego rondla wlać odrobinę oliwy, posiekaną kapustę i chwilę dusić, posolić. Dodać posiekaną cebulę, papryki, startą marchew. Ja wszystkie warzywa po prostu wrzuciłam do specjalnej maszyny, która zrobiła to za mnie. Całość dusimy pod przykryciem, można podlać warzywa odrobiną wody. Dodajemy na koniec sos pomidorowy, przyprawiamy do smaku. Podajemy z natką pietruszki i koperkiem.