Wasabi zastosowanie i wykorzystanie japońskiego chrzanu

4 września 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Wasabi to japoński chrzan i jednocześnie zaliczany do najmocniejszych przypraw świata. Posiada charakterystyczny ostry smak oraz intensywny zapach. Wasabi rośnie w dolinach górskich rzek Japonii, Korei oraz na Tajwanie. Ponad to uprawia się go w Nowej Zelandii oraz Ameryce Północnej. W sklepach możesz znaleźć wasabi w postaci kłączy, łodyg, suszonego proszku oraz najbardziej popularnej formie czyli pasty. Zobacz jakie właściwości posiada wasabi i co warto o nim wiedzieć.

wasabi

Właściwości zdrowotne

Japoński chrzan przede wszystkim działa przeciwbakteryjnie  ( głównie na  Escherichia coli i Staphylococcus aureus ). Stosuje się go przy zatruciach pokarmowych i dolegliwościach żołądka. Wasabi to idealne lek na stany zapalne stawów. Kolejną jego zaletą jest ochrona przed nowotworami a w szczególności żołądka sutka oraz czerniaka. Izotiocyjaniany to składniki, które odpowiadają za eliminację wolnych rodników, dzięki czemu niszczą nowotwory.

Ten cudowny chrzan z Japonii posiada również zdolność obniżania cholesterolu we krwi oraz poprawy profilu lipidowego. Związki znajdujące się w wasabi zapobiegają agregacji płytek i powstawaniu skrzepów. To wszystko znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na zawał i udar mózgu. Wasabi poleca się również astmatykom, ponieważ  zawiera izotiocyjanian 6-metylosulfinyloheksylu, który łagodzi wszelkie objawy tej choroby.

chrzan wasabi

Przeciwwskazania

Niestety wasabi nie nadaje się dla każdego i posiada swoje skutki uboczne. Zbyt duże ilości mogą uszkodzić wątrobę, ponieważ wasabi posiada hepatoksynę, którą żołądek w nadmiernych ilościach nie daje rady przetworzyć. Ponad to chrzan z Japonii może powodować silne alergie w szczególności u osób, które już zmagają się z jakąś alergią. Wasabi powinny również unikać osoby chorujące na zaburzenia krzepnięcia. Dodatkowe skutki uboczne to biegunka, nudności czy bóle żołądka. Warto więc nie przesadzać z ilościami wasabi.

wasabi

Golonki indycze w sosie z chrzanu Wasabi

Co kupić?

  • 2 małe golonki z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały seler
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 kostka bulionu z indyka ( lub drobiowego )
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • chrzan Wasabi

Przygotowanie:

Umyte golonki włożyć do średniej wielkości garnka. Warzywa obrać i dodać do golonek. Wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i kostkę bulionową. Zalać woda tak by zakryła mięso.  Gotować przez ok. godzinę  do chwili gdy golonki będę  miękkie ( mięso ma odchodzić miękko od kości ). W małym garnuszku rozpuścić masło. Wsypać mąkę . Zamieszać .Dodać chrzan Wasabi ( ilość zależy od tego czy mamy pastę, krem – ja używam krem który jest łagodniejszy i daję na początek 4 łyżeczki ). Rozprowadzić ½  szklanki wywaru z gotowania golonek i śmietanką .Sos doprawić solą i dodać jak trzeba jeszcze chrzanu .

Podawać z ryżem lub ziemniakami i np. z gotowaną marchewką z wywaru.

Wywar z gotowania golonek użyć na zupę.

do czego chrzan wasabi

Jajka faszerowane kawiorem oraz wasabi

Co kupić?

  • kilka jajek ( trzeba liczyć 2-3 połówki na osobę )
  • mięso raków w zalewie ( malutki słoiczek warto zawsze mieć w zapasie )
  • majonez
  • cawiart czerwony ( taki ,,kawior” z alg lub czerwony kawior ) – odrobina do dekoracji
  • cawiart zielony o smaku Wasabi ( taki ,,kawior ” z alg o smaku chrzanu Wasabi )
  • kilka listków natki pietruszki
  • kawałeczek czerwonej papryki
  • sos Sambal Oelek
  • chrzan Wasabi (pasta)
  • utarta na tarce jarzynowej rzodkiewka (1 na 3 jajka)

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać. Przekroić na połówki. Ułożyć na sałacie.

Dekorować. Proponuję 3 wersje:

– mięso raków na majonezie rzodkiewkowym  zmieszać odrobinę majonezu z utartą rzodkiewką), ułożonym na połówce jajka, posypane utartą rzodkiewką i obłożone mięsem raka,

– cawiart zielony na majonezie  o smaku Wasabi (zmieszać odrobinę majonezu z chrzanem Wasabi) ułożonym na połówkach jajek, udekorowane zielonym cawiartem,

-cawiart czerwony na majonezie paprykowym  (zmieszać odrobinę majonezu z Sosem Sambal Oelek i drobniutko pokrojoną papryką) ułożonym na połówkach jajek , udekorowane czerwonym cawiartem i paseczkami papryki + listki natki pietruszki.

jajka faszerowane wasabi

Schab gotowany w sosie z chrzanu Wasabi

Co kupić?

  • 30 dag schabu bez kości
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek pietruszki
  • 1/3 białej części pora
  • szczypta soli
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • szczypta cukru
  • chrzan Wasabi do smaku

Przygotowanie:

Warzywa i mięso zalać wodą, lekko osolić – doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć gaz i gotować przez godzinę. W drugim rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę, zamieszać, rozprowadzić śmietanką zmieszaną z wywarem (ok. 1 szklanki). Ogrzewać chwilę aż sos zgęstnieje. Dodać do smaku chrzan Wasabi i szczyptę cukru.

Mięso pokroić w plastry. Podawać z sosem i ziemniaczkami z wody.

Warzywa można użyć do sałatki.

Schab gotowany w sosie z chrzanu Wasabi

 

zobacz również:

  1. Jak podawać owoce morza?

  2. Dieta japońska  – przepisy

  3. Przepisy na sushi naszych czytelników

  4. Pieczone jabłka i gruszki z pysznym nadzieniem

  5. Jak zrobić sushi

  6. Sos vinegret krok