Wasabi zastosowanie i wykorzystanie japońskiego chrzanu

4 września 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Wasabi to japoński chrzan i jednocześnie zaliczany do najmocniejszych przypraw świata. Posiada charakterystyczny ostry smak oraz intensywny zapach. Wasabi rośnie w dolinach górskich rzek Japonii, Korei oraz na Tajwanie. Ponad to uprawia się go w Nowej Zelandii oraz Ameryce Północnej. W sklepach możesz znaleźć wasabi w postaci kłączy, łodyg, suszonego proszku oraz najbardziej popularnej formie czyli pasty. Zobacz jakie właściwości posiada wasabi i co warto o nim wiedzieć.

wasabi

Właściwości zdrowotne

Japoński chrzan przede wszystkim działa przeciwbakteryjnie  ( głównie na  Escherichia coli i Staphylococcus aureus ). Stosuje się go przy zatruciach pokarmowych i dolegliwościach żołądka. Wasabi to idealne lek na stany zapalne stawów. Kolejną jego zaletą jest ochrona przed nowotworami a w szczególności żołądka sutka oraz czerniaka. Izotiocyjaniany to składniki, które odpowiadają za eliminację wolnych rodników, dzięki czemu niszczą nowotwory.

Ten cudowny chrzan z Japonii posiada również zdolność obniżania cholesterolu we krwi oraz poprawy profilu lipidowego. Związki znajdujące się w wasabi zapobiegają agregacji płytek i powstawaniu skrzepów. To wszystko znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na zawał i udar mózgu. Wasabi poleca się również astmatykom, ponieważ  zawiera izotiocyjanian 6-metylosulfinyloheksylu, który łagodzi wszelkie objawy tej choroby.

chrzan wasabi

Przeciwwskazania

Niestety wasabi nie nadaje się dla każdego i posiada swoje skutki uboczne. Zbyt duże ilości mogą uszkodzić wątrobę, ponieważ wasabi posiada hepatoksynę, którą żołądek w nadmiernych ilościach nie daje rady przetworzyć. Ponad to chrzan z Japonii może powodować silne alergie w szczególności u osób, które już zmagają się z jakąś alergią. Wasabi powinny również unikać osoby chorujące na zaburzenia krzepnięcia. Dodatkowe skutki uboczne to biegunka, nudności czy bóle żołądka. Warto więc nie przesadzać z ilościami wasabi.

wasabi

Golonki indycze w sosie z chrzanu Wasabi

Co kupić?

  • 2 małe golonki z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały seler
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 kostka bulionu z indyka ( lub drobiowego )
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • chrzan Wasabi

Przygotowanie:

Umyte golonki włożyć do średniej wielkości garnka. Warzywa obrać i dodać do golonek. Wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i kostkę bulionową. Zalać woda tak by zakryła mięso.  Gotować przez ok. godzinę  do chwili gdy golonki będę  miękkie ( mięso ma odchodzić miękko od kości ). W małym garnuszku rozpuścić masło. Wsypać mąkę . Zamieszać .Dodać chrzan Wasabi ( ilość zależy od tego czy mamy pastę, krem – ja używam krem który jest łagodniejszy i daję na początek 4 łyżeczki ). Rozprowadzić ½  szklanki wywaru z gotowania golonek i śmietanką .Sos doprawić solą i dodać jak trzeba jeszcze chrzanu .

Podawać z ryżem lub ziemniakami i np. z gotowaną marchewką z wywaru.

Wywar z gotowania golonek użyć na zupę.

do czego chrzan wasabi

Jajka faszerowane kawiorem oraz wasabi

Co kupić?

  • kilka jajek ( trzeba liczyć 2-3 połówki na osobę )
  • mięso raków w zalewie ( malutki słoiczek warto zawsze mieć w zapasie )
  • majonez
  • cawiart czerwony ( taki ,,kawior” z alg lub czerwony kawior ) – odrobina do dekoracji
  • cawiart zielony o smaku Wasabi ( taki ,,kawior ” z alg o smaku chrzanu Wasabi )
  • kilka listków natki pietruszki
  • kawałeczek czerwonej papryki
  • sos Sambal Oelek
  • chrzan Wasabi (pasta)
  • utarta na tarce jarzynowej rzodkiewka (1 na 3 jajka)

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać. Przekroić na połówki. Ułożyć na sałacie.

Dekorować. Proponuję 3 wersje:

– mięso raków na majonezie rzodkiewkowym  zmieszać odrobinę majonezu z utartą rzodkiewką), ułożonym na połówce jajka, posypane utartą rzodkiewką i obłożone mięsem raka,

– cawiart zielony na majonezie  o smaku Wasabi (zmieszać odrobinę majonezu z chrzanem Wasabi) ułożonym na połówkach jajek, udekorowane zielonym cawiartem,

-cawiart czerwony na majonezie paprykowym  (zmieszać odrobinę majonezu z Sosem Sambal Oelek i drobniutko pokrojoną papryką) ułożonym na połówkach jajek , udekorowane czerwonym cawiartem i paseczkami papryki + listki natki pietruszki.

jajka faszerowane wasabi

Schab gotowany w sosie z chrzanu Wasabi

Co kupić?

  • 30 dag schabu bez kości
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek pietruszki
  • 1/3 białej części pora
  • szczypta soli
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • szczypta cukru
  • chrzan Wasabi do smaku

Przygotowanie:

Warzywa i mięso zalać wodą, lekko osolić – doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć gaz i gotować przez godzinę. W drugim rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę, zamieszać, rozprowadzić śmietanką zmieszaną z wywarem (ok. 1 szklanki). Ogrzewać chwilę aż sos zgęstnieje. Dodać do smaku chrzan Wasabi i szczyptę cukru.

Mięso pokroić w plastry. Podawać z sosem i ziemniaczkami z wody.

Warzywa można użyć do sałatki.

Schab gotowany w sosie z chrzanu Wasabi

 

zobacz również:

  1. Jak podawać owoce morza?

  2. Dieta japońska  – przepisy

  3. Przepisy na sushi naszych czytelników

  4. Pieczone jabłka i gruszki z pysznym nadzieniem

  5. Jak zrobić sushi

  6. Sos vinegret krok

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...