Warzywa w rożkach z tortillas
Składniki: 1-2 opakowania meksykańskich placków tortillas, 10 pomidorków koktajlowych, 2 bakłażany, 3 młodziutkie małe cukinie, po dużym strąku czerwonej i żółtej papryki, 3 łyżki oliwy. Marynata: 1/4 szkl. oliwy z oliwek, 4-5 łyżeczek octu balsamicznego, łyżeczka suszonego oregano, trochę świeżo zmielonego pieprzu, ząbek czosnku.
Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, dodać do pozostałych składników marynaty, po czym starannie wymieszać. Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Z papryki usunąć ogonki i gniazda nasienne, pokroić ją na nieduże kwadraty, bakłażany na półplastry, cukinię na 2-3 kawałki, a pomidory na ćwiartki. Oczyszczone z pestek pomidory i pozostałe warzywa włożyć do salaterki, zalać przygotowaną marynatą, wymieszać, przykryć i odstawić na przynajmniej 25 min. Następnie na przemian nabijać kawałki poszczególnych warzyw na drewniane lub metalowe szpadki do szaszłyków i opiec na grillu. Placki tortilli posmarować z obu stron oliwą, krótko opiec, po czym zwinąć w rożki. Napełniać rożki opieczonymi i ściągniętymi ze szpadek gorącymi warzywami. Zamiast tortilli można użyć wydrążonej, pokrojonej na 4 kawałki i opieczonej na grillu bagietki.