Warzywa w rożkach z tortillas

11 września 2013,
dodał: JoannB
Artykuł zewnętrzny

Składniki: 1-2 opakowania meksykańskich placków tortillas, 10 pomidorków koktajlowych, 2 bakłażany, 3 młodziutkie małe cukinie, po dużym strąku czerwonej i żółtej papryki, 3 łyżki oliwy. Marynata: 1/4 szkl. oliwy z oliwek, 4-5 łyżeczek octu balsamicznego, łyżeczka suszonego oregano, trochę świeżo zmielonego pieprzu, ząbek czosnku.

Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, dodać do pozostałych składników marynaty, po czym starannie wymieszać. Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Z papryki usunąć ogonki i gniazda nasienne, pokroić ją na nieduże kwadraty, bakłażany na półplastry, cukinię na 2-3 kawałki, a pomidory na ćwiartki. Oczyszczone z pestek pomidory i pozostałe warzywa włożyć do salaterki, zalać przygotowaną marynatą, wymieszać, przykryć i odstawić na przynajmniej 25 min. Następnie na przemian nabijać kawałki poszczególnych warzyw na drewniane lub metalowe szpadki do szaszłyków i opiec na grillu. Placki tortilli posmarować z obu stron oliwą, krótko opiec, po czym zwinąć w rożki. Napełniać rożki opieczonymi i ściągniętymi ze szpadek gorącymi warzywami. Zamiast tortilli można użyć wydrążonej, pokrojonej na 4 kawałki i opieczonej na grillu bagietki.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...