Kurczak pieczony ze śliwkami i sałatką z porów

11 września 2013, dodał: hotapple
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • cały niewielki kurczak
  • cynamon, kardamon, pieprz, sól, mielone goździki, imbir, rozmaryn
  • cebula
  • śliwki świeże
  • rodzynki
  • jeden por
  • masło
  • śmietanka słodka
  • olej
  • bulion warzywny 1/2 litra
  • ewentualnie czerwone wino

Kurczaka natrzeć solą. Do dużego woka wlać kilka łyżek oleju, dodać przyprawy: cynamon, goździki (może być tez garam masala), podsmażać ze wszystkich stron całego kurczaka. Wyjąć, na ten sam tłuszcz dodać masło, cebulę, oraz przyprawy  mieszać. Dodać rodzynki, śliwki i bulion lub wino  i chwilkę smażyć. Do dużego rondla włożyć kurczaka oraz zalać go sosem i piec w nagrzanym piekarniku około 1,5 h.

sałatka porowa:

W rondlu roztopić masło. Włożyć posiekana cebulkę i pokrojone w paski pory, dosolić do smaku, Wlać słodką śmietankę.

Kurczaka podawać gorącego z ryżem i sałatką z porów. Pyszne!!!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz