Warzywa sezonowe – pomysłowe dania warzywne

29 maja 2018, dodał: aleksandraw
Artykuł zewnętrzny

Ciepła temperatura i wysyp świeżych, sezonowych warzyw na targach kuszą do gotowania lekkich, zdrowych dań. Wiosna to idealna pora na wprowadzenie do swojej diety potraw o niewielkiej zawartości tłuszczu, pełnych witamin i składników mineralnych.

 

Sałatka z łososiem, brzoskwinią i rukolą

Łosoś oraz ziarna słonecznika, jako źródła zdrowych nienasyconych tłuszczy dobrze skomponują się z pełnymi witamin rukolą i brzoskwinią. Smaku dodadzą pomidorki koktajlowe oraz kojarzący się z latem koper. Orzeźwiająca, sycąca i jednocześnie zdrowa opcja zarówno na lekki obiad, jak i kolację.

  • 2 kawałki łososia
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła: oregano, bazylia, estragon
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego

Rybę posypać ziołami i doprawić do smaku. Smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron po 3-4 minuty.

  • 1 opakowanie sałaty rukoli
  • 1  duża brzoskwinia
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • świeży koper do smaku

Rukolę, brzoskwinię, koper i pomidorki pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać ze słonecznikiem i sokiem z cytryny. Podawać na usmażonym łososiu.

Zupa krem ze szparagów

Warto wykorzystać trwający krótko sezon na szparagi. To niskokaloryczne warzywo (jedynie 18 kcal/100g) powinno zainteresować w szczególności kobiety w ciąży – szparagi bowiem dzięki zawartości kwasu foliowego wspomagają prawidłowy rozwój płodu.  Ponadto szparagi asparaginę odpowiadającą za dobrą pracę nerek i nawodnienie organizmu.

  • 500 g szparagów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 posiekana cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • woda lub bulion warzywny – do przykrycia szparagów

Obrać szparagi i odciąć twarde końcówki. Pokroić je na niewielkie kawałki. Na dnie garnka podsmażyć na maśle cebulkę wraz z czosnkiem. Dodać pokrojone szparagi, wymieszać i nadal smażyć na niewielkim ogniu. Wlać gorący bulion lub wodę do momentu, w którym szparagi będą nim całkiem przykryte. Gotować do miękkości (ok. 20 min). Całość zmiksować blenderem i doprawić według uznania. Podawać z grzanką z chleba tostowego oraz świeżymi ziołami.

Grillowany łosoś z ryżem po indyjsku i szpinakiem

Wiosenny sezon kojarzony jest słusznie również z sezonem na grilla. Jeżeli tylko mamy taką okazję, podczas grillowania połączmy przyjemne z pożytecznym i zamiast karkówki przyrządźmy na grillu… łososia! W wersji ze szpinakiem i brązowym ryżem będzie stanowił istne danie sportowca.

  • 2 kawałki łososia
  • sól, pieprz
  • 1 cytryna w plasterkach
  • 2 łyżeczki kopru

Łososia ułożyć na folii aluminiowej,  doprawić do smaku, obłożyć plastrami cytryny i posypać koprem. Folię zawinąć i grillować przez ok 15-20 minut.

  • 100 g ryżu brązowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól do smaku

Ryż ugotować z kurkumą.

  • 400 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Szpinak podsmażyć na oliwie z czosnkiem.

Całość podawać z kawałkiem cytryny.

 

Środziemnomorska sałatka z fetą, papryką i oliwkami

Świeża sałata, aromatyczna papryka i oliwki bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe świetnie sprawdzą się jako element obiadu lub oddzielne, kolacyjne danie.

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 3 papryki czerwone
  • 200 g sera feta
  • ok. 20 sztuk oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sol, pieprz do smaku

Sałatę porwać, paprykę pokroić na paski, ser pokroić w kostki. Wymieszać z oliwkami, ziołami i oliwą. Doprawić do smaku.

Zapiekanka z młodych ziemniaków i brokułów

Młode wiosenne warzywa można sporządzać na wiele sposobów – zaprezentowany poniżej będzie dobrą odskocznią od tradycyjnie przygotowywanych ziemniaków.

  • 4 ugotowane młode ziemniaki
  • 1 brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 3 łyżki posiekanego kopru
  • 50 g startego żółtego sera (można zrezygnować)
  • sól i pieprz
  • masło do wysmarowania blachy

Blachę wysmarować delikatnie masłem. W naczyniu żaroodpornym na dnie wyłożyć pokrojone na talarki ziemniaki i brokuła w różyczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę i posmarować nim całość. Doprawić ziołami, pieprzem i solą. Posypać koperkiem. Na całość wyłożyć starty ser (opcjonalnie). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut do lekkiego stopienia się sera.

 

zobacz również:

Sałatki – lekkie i szybkie pomysłowe przepisy

Najbardziej i najmniej kaloryczne owoce: ranking

Dlaczego olej lniany jest zdrowy?

Szybkie, wiosenne i zdrowe zupy z warzyw

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...