Warzywa sezonowe – pomysłowe dania warzywne
Ciepła temperatura i wysyp świeżych, sezonowych warzyw na targach kuszą do gotowania lekkich, zdrowych dań. Wiosna to idealna pora na wprowadzenie do swojej diety potraw o niewielkiej zawartości tłuszczu, pełnych witamin i składników mineralnych.
Sałatka z łososiem, brzoskwinią i rukolą
Łosoś oraz ziarna słonecznika, jako źródła zdrowych nienasyconych tłuszczy dobrze skomponują się z pełnymi witamin rukolą i brzoskwinią. Smaku dodadzą pomidorki koktajlowe oraz kojarzący się z latem koper. Orzeźwiająca, sycąca i jednocześnie zdrowa opcja zarówno na lekki obiad, jak i kolację.
- 2 kawałki łososia
- sól i pieprz do smaku
- zioła: oregano, bazylia, estragon
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
Rybę posypać ziołami i doprawić do smaku. Smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron po 3-4 minuty.
- 1 opakowanie sałaty rukoli
- 1 duża brzoskwinia
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka słonecznika łuskanego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- świeży koper do smaku
Rukolę, brzoskwinię, koper i pomidorki pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać ze słonecznikiem i sokiem z cytryny. Podawać na usmażonym łososiu.
Zupa krem ze szparagów
Warto wykorzystać trwający krótko sezon na szparagi. To niskokaloryczne warzywo (jedynie 18 kcal/100g) powinno zainteresować w szczególności kobiety w ciąży – szparagi bowiem dzięki zawartości kwasu foliowego wspomagają prawidłowy rozwój płodu. Ponadto szparagi asparaginę odpowiadającą za dobrą pracę nerek i nawodnienie organizmu.
- 500 g szparagów
- 3 ząbki czosnku
- 1 posiekana cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- woda lub bulion warzywny – do przykrycia szparagów
Obrać szparagi i odciąć twarde końcówki. Pokroić je na niewielkie kawałki. Na dnie garnka podsmażyć na maśle cebulkę wraz z czosnkiem. Dodać pokrojone szparagi, wymieszać i nadal smażyć na niewielkim ogniu. Wlać gorący bulion lub wodę do momentu, w którym szparagi będą nim całkiem przykryte. Gotować do miękkości (ok. 20 min). Całość zmiksować blenderem i doprawić według uznania. Podawać z grzanką z chleba tostowego oraz świeżymi ziołami.
Grillowany łosoś z ryżem po indyjsku i szpinakiem
Wiosenny sezon kojarzony jest słusznie również z sezonem na grilla. Jeżeli tylko mamy taką okazję, podczas grillowania połączmy przyjemne z pożytecznym i zamiast karkówki przyrządźmy na grillu… łososia! W wersji ze szpinakiem i brązowym ryżem będzie stanowił istne danie sportowca.
- 2 kawałki łososia
- sól, pieprz
- 1 cytryna w plasterkach
- 2 łyżeczki kopru
Łososia ułożyć na folii aluminiowej, doprawić do smaku, obłożyć plastrami cytryny i posypać koprem. Folię zawinąć i grillować przez ok 15-20 minut.
- 100 g ryżu brązowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól do smaku
Ryż ugotować z kurkumą.
- 400 g szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Szpinak podsmażyć na oliwie z czosnkiem.
Całość podawać z kawałkiem cytryny.
Środziemnomorska sałatka z fetą, papryką i oliwkami
Świeża sałata, aromatyczna papryka i oliwki bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe świetnie sprawdzą się jako element obiadu lub oddzielne, kolacyjne danie.
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 3 papryki czerwone
- 200 g sera feta
- ok. 20 sztuk oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki oregano
- sol, pieprz do smaku
Sałatę porwać, paprykę pokroić na paski, ser pokroić w kostki. Wymieszać z oliwkami, ziołami i oliwą. Doprawić do smaku.
Zapiekanka z młodych ziemniaków i brokułów
Młode wiosenne warzywa można sporządzać na wiele sposobów – zaprezentowany poniżej będzie dobrą odskocznią od tradycyjnie przygotowywanych ziemniaków.
- 4 ugotowane młode ziemniaki
- 1 brokuł
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 3 łyżki posiekanego kopru
- 50 g startego żółtego sera (można zrezygnować)
- sól i pieprz
- masło do wysmarowania blachy
Blachę wysmarować delikatnie masłem. W naczyniu żaroodpornym na dnie wyłożyć pokrojone na talarki ziemniaki i brokuła w różyczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę i posmarować nim całość. Doprawić ziołami, pieprzem i solą. Posypać koperkiem. Na całość wyłożyć starty ser (opcjonalnie). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut do lekkiego stopienia się sera.
zobacz również:
Sałatki – lekkie i szybkie pomysłowe przepisy
Najbardziej i najmniej kaloryczne owoce: ranking
Dlaczego olej lniany jest zdrowy?
Szybkie, wiosenne i zdrowe zupy z warzyw