URODA I ZDROWIE

Udka w sosie piwnym z ziemniakami i marchewką

7 września 2018, dodał: Redakcja

Pyszne i szybkie danie dla miłośników dań mięsnych z drobiu. Udka są delikatne w smaku a posmak piwa subtelnie wyczuwalny, ale nie nachalny. Potrawa jest daniem jednogarnkowym, ponieważ zawiera ziemniaki, ale można też przygotować danie bez ziemniaków (wtedy stosujemy mniej buliony) i zaserwować  je z ryżem lub kaszą bulgur, perłowym kuskusem czy makaronem. Doprawiamy ulubionymi przyprawami i ziołami, świetnie wkomponuje się tutaj tymianek czy majeranek.

 

składniki:

4 udka kurczaka

60 dag masła

gałązka tymianku

2 marchewki

3 łyżki mrożonego groszku

2 cebule

czosnek

liść laurowy, ziele angielskie

przyprawy: pieprz, sól, majeranek

pół szklanki piwa

szklanka bulionu drobiowego

2 pomidory lub puszka pomidorów

łyżka mąki ziemniaczanej

sos sojowy

 

Udka natrzeć sola i pieprzem, podsmażyć na klarowanym maśle, dodać tymianek i obraną marchewkę pokrojoną w kostkę lub słupki, groszek, cebulę, tymianek i liść laurowy. Podsmażamy około 5 minut, dolewamy piwo i bulion, pozostałe przyprawy i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Naczynie powinno być zakryte.

Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, naczynie żaroodporne z udkami wyjmujemy z piekarnika, dodajemy pomidory oraz mąkę wymieszaną z odrobiną wody. Wlewamy do kurczaka i pieczemy jeszcze około 15 minut bez przykrycia. Do sosu dodajemy ugotowane osobno ziemniaki lub serwujemy z innymi dodatkami.

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Lokówki
u mnie to nie działa, albo coś nie tak z moimi włosami :D dziwne...
Rehabilitacja
Cześć. Słuchajcie jakiś czas temu uległam wypadkowi w wyniku którego straciłam kończynę dolną...
Kremy do twarzy
A ja lubię Tołpę i Nivea, obie marki mają same zalety:)
Lokówki
Można też zapleść wilgotne włosy na noc i rano loki gotowe bez lokówki:)