Udka w sosie piwnym z ziemniakami i marchewką
Pyszne i szybkie danie dla miłośników dań mięsnych z drobiu. Udka są delikatne w smaku a posmak piwa subtelnie wyczuwalny, ale nie nachalny. Potrawa jest daniem jednogarnkowym, ponieważ zawiera ziemniaki, ale można też przygotować danie bez ziemniaków (wtedy stosujemy mniej buliony) i zaserwować je z ryżem lub kaszą bulgur, perłowym kuskusem czy makaronem. Doprawiamy ulubionymi przyprawami i ziołami, świetnie wkomponuje się tutaj tymianek czy majeranek.
składniki:
4 udka kurczaka
60 dag masła
gałązka tymianku
2 marchewki
3 łyżki mrożonego groszku
2 cebule
czosnek
liść laurowy, ziele angielskie
przyprawy: pieprz, sól, majeranek
pół szklanki piwa
szklanka bulionu drobiowego
2 pomidory lub puszka pomidorów
łyżka mąki ziemniaczanej
sos sojowy
Udka natrzeć sola i pieprzem, podsmażyć na klarowanym maśle, dodać tymianek i obraną marchewkę pokrojoną w kostkę lub słupki, groszek, cebulę, tymianek i liść laurowy. Podsmażamy około 5 minut, dolewamy piwo i bulion, pozostałe przyprawy i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Naczynie powinno być zakryte.
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, naczynie żaroodporne z udkami wyjmujemy z piekarnika, dodajemy pomidory oraz mąkę wymieszaną z odrobiną wody. Wlewamy do kurczaka i pieczemy jeszcze około 15 minut bez przykrycia. Do sosu dodajemy ugotowane osobno ziemniaki lub serwujemy z innymi dodatkami.