Tymianek w potrawach – do jakich dań pasuje?

14 grudnia 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Tymianek stosowany jest powszechnie w kuchni, jako przyprawa do różnego rodzaju mięs, ryb, warzyw, ale i deserów. Ma też szereg właściwości zdrowotnych.

tymianek

Tymianek ma szerokie działanie zdrowotne. Przede wszystkim wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. W naturalnej medycynie wykorzystywany jest do leczenia dolegliwości układu pokarmowego i moczowego. Pomaga przy biegunkach, zaparciach i niestrawnościach. Dodany do potraw ułatwia ich trawienie i przyspiesza przemianę materii. Ponadto łagodzi schorzenia jelit, żołądka i wątroby.

Tymianek ze względu na swój wyrazisty smak zajmuje wysokie miejsce w kuchni francuskiej i to właśnie z nią kojarzy się najbardziej. Razem z natką pietruszki i liśćmi laurowymi tworzy znany bukiet przypraw, czyli bouquet garni. Zioło dobrze komponuje się z rybami, drobiem, cielęciną, jagnięciną i wołowiną. Jest idealny jako dodatek do zup, gulaszów, farszów, ale i do warzyw (m.in. szparagów, brokułów, fasoli i pora). Doskonale pasuje do potraw tłustych, ciężkostrawnych, takich jak smażone mięsa, dania z kiełbasą, bekonem, roślinami strączkowymi. Polecany jest także do ryb i owoców morza, gdyż niweluje swoisty morski zapach. Świetnie komponuje się także z potrawami z jagnięciny, drobiu i cielęciny. Tymiankiem możemy także przyprawić sosy, masło ziołowe, a także pieczywo i surówki z pomidorami. Świetnie smakuje również w połączeniach z rybami, majonezem, cebulą, brokułami, szparagami, marchwią, papryką, ziemniakami i czosnkiem. Tymianek warto również dodać do domowego pasztetu oraz chleba. Oprócz tego liście zioła na pewno doskonale urozmaicą zupy i sosy gulaszowe. Tymianek może również nam posłużyć do dekoracji dań.

Indyk w tymianku

Składniki:
– 1/2 szklanki masła, zmiękczonego
– 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
– 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
– 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
– 2 łyżeczki posiekanej świeżej szałwii
– 1 łyżeczka skórki cytrynowej
– 1 łyżka soli
– 1 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
– 2,5 kg piersi indyka ze skórą, z kością
– 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
Dodatki:
– 1,g kg ziemniaków
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki posiekanego czosnku
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1/3 szklanki posiekanej szalotki
– 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
– 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
– 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
– 2 łyżki masła

Przygotowanie:
Wymieszać masło, tymianek, czosnek, rozmaryn, szałwię, skórkę z cytryny, 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę pieprzu. Natrzeć indyka. Posypać dodatkowo 1 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Wlać bulion z kurczaka na dno garnka o pojemności 6 litrów, włożyć indyka, skórą do góry. Przykryć i ugotować (ok. 2-3 godz.). Wyjąć indyka, usunąć skórę, pokroić w plasterki i odłożyć. Rozgrzać piekarnik do 100 st. C. Wymieszać pokrojone ziemniaki z 2 łyżkami oliwy z oliwek, czosnkim, 3/4 łyżeczki soli i czarnym pieprzem. Wyłożyć na blasze do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do miękkości (ok. 25 min.). Zdjętą skórkę z indyka usmażyć na 1 łyżce oliwy z oliwek, aż się zrumieni i wytopi się tłuszcz (ok. 5 min.). Usunąć skórę z indyka, zostawiając sok na patelni. Dodać posiekaną szalotkę, smażyć, aż szalotka będzie miękka (ok. 2 min.). Dodać białe wino, gotować, aż zredukuje się o połowę (ok. 2 min.). Dodać bulion z kurczaka, pozostałe 1/4 łyżeczki soli, musztardę gruboziarnistą, musztardę Dijon i posiekany tymianek. Gotować 2 min. Zdjąć patelnię z ognia, wrzucić masło, mieszać masło aż się rozpuści. Podawać sos z pokrojonym indykiem i ziemniakami.

Indyk w tymianku

Pieczony łosoś z cytryną i tymiankiem

Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 6 filetów z łososia ze skórą
– 1 łyżka świeżego tymianku
– skórka z 1 cytryny
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
– kawałki cytryny do podania

Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Nasmarować blachę do pieczenia 1 łyżką oleju i położyć na niej łososia, skórą do dołu. Pozostałą oliwę z oliwek wymieszać z tymiankiem i skórką z cytryny i posmarować nią filety z łososia. Doprawić solą i pieprzem. Piec przez 20-25 min/, aż ryba będzie nieprzezroczysta w środku, a ryba łatwo się rozpadnie po naciśnięciu.
Podawać z gotowanym na parze szpinakiem.

Pieczony łosoś z cytryną i tymiankiem

Kurczak pieczony z tymiankiem

Składniki:
– 2-3 niewielkie kurczaki
– sól, świeżo zmielony czarny pieprz
– 2 łyżeczki drobno posiekanego tymianku
– masło

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Opłukać i osuszyć papierowymi ręcznikami kurczaki wewnątrz i na zewnątrz. Doprawić jamę kurczaka solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie związać. Posypać solą (ok. 1 łyżki) i doprawić do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ułożyć kurczaka na patelni do smażenia lub w brytfannie i włożyć do piekarnika. Piec 50-60 min. Posypać kurczaki 2 łyżeczkami drobno posiekanego tymianku. Przenieść na deskę do krojenia i odstawić na 15 min. Usunąć sznurek kuchenny. Podzielić, posmarować świeżym masłem.

Kurczak pieczony z tymiankiem

Karkówka duszona z tymiankiem

Składniki
– 6 plasterków boczku, pokrojonych w kostkę i
– 1,5 kg karkówki bez kości, pokrojona
– 2 łyżeczki soli
– 1 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1 1/2 szklanki pokrojonej marchewki
– pieczarki, pokrojone w ćwiartki
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– 3 łyżki mąki uniwersalnej
– 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 szklanka bulionu z kurczaka
– 1 1/2 szklanki cebuli
– 4 gałązki tymianku
– liście świeżego tymianku

Przygotowanie:
Usmażyć boczek na dużej patelni (6 do 8 min.) Przenieść boczek na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby odsączyć, zachowując 1 1/2 łyżki gorącego sosu na patelni. Mięso posypać solą i pieprzem. Smażyć, aż zrumieni się ze wszystkich stron (6 do 9 min.) Przenieść mięso do garnka. Wrzucić marchewkę i pieczarki na patelnię, smażyć mieszając, aż lekko się zrumienią (4 do 5 min.). Dodać czosnek, a następnie mąkę i gotować ciągle mieszając (1 min.). Dodać wino i koncentrat pomidorowy, gotować, ciągle mieszając ok. 2 min. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Przenieść mieszaninę do garnka z mięsem. Włożyć cebulę i gałązki tymianku. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 2 godz. Wyrzucić gałązki tymianku. Usunąć nadmiar tłuszczu, posypać boczkiem i według uznania listkami tymianku.

Karkówka duszona z tymiankiem

Ziemniaki pieczone z tymiankiem

Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 5 gałązek tymianku
– 3 gałązki natki pietruszki, posiekane
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
Opcjonalne dodatki:
– śmietana
– bekon
– zielona cebulka

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Pokroić wzdłuż ziemniaka na plastry. Wszystkie składniki wrzucić do miski i ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, przecięciem do dołu. Piec w piekarniku przez 10 min., przewrócić i piec kolejne 10 min. Podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak śmietana, bekon i zielona cebula.

Ziemniaki pieczone z tymiankiem

Zupa pieczarkowa z tymiankiem

Składniki:
– 4 łyżki solonego masła
– 1 posiekana żółta cebula
– 4 posiekane ząbki czosnku
– 3 łodygi selera pokrojone w plasterki
– 2 łyżki posiekanego tymianku
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1/2 kg pieczarek pokrojonych w plasterki
– 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
– 1/2 szklanki białego wina lub wody
– bulion warzywny
– 1 szklanka gęstej śmietany
– dodatkowy tymianek do posypania

Przygotowanie:
Rozpuścić masło w rondlu na średnim ogniu. Dodać cebulę, czosnek, seler, tymianek, sól i pieprz i smażyć, aż będą miękkie i pachnące (ok. 3 min.). Dodać pieczarki i smażyć, aż staną się złotobrązowe (ok. 5 min.). Dodać mąkę i wymieszać. Dodać białe wino i wymieszać, kolejno dodać bulion, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Dusić przez 20 min., od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.Ostudzoną zupę wlać do blendera i zmiksować na gładką masę. Wlać z powrotem do garnka i gotować na średnim ogniu przez 5 min. Dodać gęstą śmietanę. Podawać na ciepło z tymiankiem na wierzchu.

Zupa pieczarkowa z tymiankiem