Truskawkowe słodkie delicje
Artykuł zewnętrzny
30 dag truskawek
2 jajka
20 dag cukru pudru
1 tabliczka czekolady
2 łyżki soku truskawkowego
Przyrządzenie:
Do miseczki wlać z 2 jajek białka, roztrzepać je widelcem. Wsypać 20 dag cukru pudru, wymieszać energicznie drewnianą łyżką. Dolać łyżkę przegotowanej i ostudzonej wody i ucierać tak długo, aż masa będzie idealnie gładka i szklista. Do lukru dodać sok truskawkowy, dobrze wymieszać. Duże ładne truskawki umyć wysuszyć ( nie obrywać szypułek), zamoczyć każdą truskawkę 2/3 w przygotowanym lukrze truskawkowym, położyć na papier pergaminowy do wystudzenia. Czekoladę rozpuścić w rondelku. Zamoczyć każdą truskawkę 1/3 w czekoladzie. Odstawić do wystudzenia.