Truskawki w koglu-moglu zabajone zapiekane
Pamiętacie z czasów dzieciństwa kogel mogel? Babcia czy mama robiły go z jajek i cukru, a smakował jak deser z najlepszej piekarni. Dlatego postanowiliśmy odświeżyć nieco Wasze kubki smakowe i przedstawić Wam przepis na kogel mogel, ale w nietypowej wersji bowiem z truskawkami. Zobaczcie sami !
Co dają truskawki?
Te przepyszne i niepozorne owoce zawierają w sobie mnóstwo odżywczych składników. Przede wszystkim truskawki są niskokaloryczne, ponieważ zawierają 28 kcal w 100 gramach. Ich skład to 90% wody, która jest nam niezbędna do funkcjonowania. W dodatku posiadają spora dawkę błonnika, który reguluje procesy trawienne i tym samym pomaga schudnąć. Jedyne na co trzeba
Truskawki to istna bomba witaminowa, zawierają one:
- kwas foliowy wspomagający pracę i rozwój mózgu
- witaminę C zwiększającą odporność i wspomagającą wchłanianie żelaza
- potas utrzymuje kondycję mięśni i odpowiedni poziom elektrolitów w organizmie
- witaminę K na uszczelnianie naczyń krwionośnych
- witaminy B-5 i B-6 na poprawę koncentracji i problemy z zawrotem głowy
- magnez i wapń odkwaszające organizm
- przeciwutleniacze spowalniające proces starzenia się
Przepis
Podstawą naszego deseru są oczywiście jajka, a dokładniej żółtka. Najlepiej, aby były świeże i ze sprawdzonego źródła. Jeżeli chodzi o truskawki to lepsze będą te uprawiane na śwież powietrzu, a nie w szklarni. Oczywiście unikamy wszelkich pestycydów i środków chemicznych. Jak rozpoznać dobre truskawki? W opakowaniu nie powinna znajdować się woda. W przeciwnym razie istnieje duże prawdopodobieństwo, że będą spleśniałe.
Składniki:
- 5 żółtek
- 5 łyżeczek cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 3 garści świeżych truskawek
- szczypta soli
Przygotowanie:
Żółtka należy zmiksować z z cukrem i solą. Następnie do naczynia żaroodpornego wkładamy owoce i zalewamy je żółtkami. Piecz kogel mogel w 180 stopniach przez 8 minut.