Tort kokosowy
Wykwintny, ale prosty do zrobienia torcik kokosowy
składniki:
– 5 jaj
– 25 dag cukru
– 10 dag mąki pszennej
– 5 dag maki ziemniaczanej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 4 łyżeczki żelatyny
– 850 ml śmietany kremówki
– 2 łyzki likieru kokosowego
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 15 dag wiórków kokosowych
– 1 opakowanie zagęstnika do śmietany
– listki mięty i wiórki czekoladowe
Jaja – żółtka oddzielić od białek, białka ubić z połową cukru na sztywną pianę. Ubitą pianę połączyć z żółtkami. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia – małymi porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem tortownicy, wyrównać wierzch, piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Wystudzony biszkopt przeciąż wzdłuż na 3 krążki, każdy skropić likierem kokosowym, żelatynę wymieszać z niewielka ilością zimnej wody, odstawić na kilka minut, kiedy spęcznieje, rozpuścić podgrzewając na małym ogniu. Ubić na sztywno 600 ml śmietany z pozostałym cukrem, połączyć z tężejącą żelatyną. Tężejący krem wymieszać z 12 dag wiórków kokosowych, biszkoptowe krążki przełożyć kremem, wstawić do lodówki na 2 godziny. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem waniliowym i zagęstnikiem, wymieszać z pozostałymi wiórkami kokosowymi, posmarować wierzch oraz boki tortu. Ponownie wstawić do lodówki, na koniec dekorować.