Torcik czerwony kapturek

19 lipca 2012, dodał: alaaa
Artykuł zewnętrzny
  • 125 gr margaryna,
  • 2 szt jajka duże,
  • 3/4 szkl cukier,
  • 1 szkl kefir,
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona Prymat,
  • 1 łyżeczka cynamon,
  • 2 szkl mąka pszenna,
  • 2 łyżki kakao,
  • 25 dag marmolada,
  • bita śmietana,
  • 0,5 l kremówka,
  • 3 łyżki cukier puder,
  • 3 łyżeczki płaskie żelatyna,
  • 0,5 kg truskawki,
  • do dekoracji posypka czekoladowa,
  • do dekoracji różowy cukier

Margarynę o temperaturze pokojowe, jajka,marmolada, kakao, cukier, kefir, cynamon wkładamy do miski i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Mąkę wymieszać z sodą dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 30 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Bita śmietana; zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder zmiksować. Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl wody,podgrzać do rozpuszczenia się żelatyny, dodać do śmietany i ponownie zmiksować. Rozsmarować trochę bitej śmietany poukładać część pokrojonych truskawek. Rozsmarować resztę bitej śmietany.
Udekorować truskawkami,posypką i cukrem.

file1342708836



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz