To śniadanie, po którym poczujesz siłę i energię na cały dzień

16 maja 2024, dodał: Marta Dasińska

Ciecierzyca, zwana grochem włoskim, jest kochana za wiele rzeczy. Jej lekko orzechowy, delikatny smak sprawia, że można ją wykorzystać na setki sposobów: jako główny składnik obiadu lub śniadania, przekąskę, zdrowy dodatek czy bazę deserów. Dzisiaj przedstawiamy przepis na śniadanie z ciecierzycą w roli głównej obok pomidorów, papryki i oczywiście jajka sadzonego.

cieciorka z jajkiem

Najbardziej rozpowszechniona odmiana ciecierzycy ma duże, jasne ziarna, które po ugotowaniu stają się przyjemnie miękkie. Ma łagodny, lekko orzechowy smak, który pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Ponieważ jest gęsta odżywczo i sycąca, a ponadto obecnie dość łatwo dostępna, może stać się cennym składnikiem codziennej diety wielu osób.

Ciecierzyca uważana jest za świetne źródło białka i witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, niacyny i ryboflawiny, a także witaminy K, wapnia, żelaza, manganu, miedzi i potasu. Regularnie jej jedzenie może wspomóc pracę pracy układu pokarmowego, ze względu na dużą zawartość błonnika. Polecana jest kobietom w ciąży, osobom na diecie roślinnej lub redukcyjnej, sportowcom i alergikom. Z powodzeniem może być stosowana wspomagająco przy anemii, ze względu na dużą zawartość żelaza. Często jest również pomocna w stanach napięcia nerwowego lub przemęczenia umysłowego, ponieważ witaminy z grupy B bardzo wspierają układ nerwowy, poprawiają też koncentrację i pamięć. Okazuje się, że roślina ta może być pomocna także dla diabetyków oraz osób mających problemy z nadmiarem cholesterolu. Błonnik w niej zawarty usprawnia natomiast działanie układu pokarmowego. Regularne sięganie po to warzywo pomaga w utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy we krwi i stężenia cholesterolu, kontroli apetytu oraz może zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych chorób. Ponadto ciecierzyca to dobry zamiennik mięsa w dietach wegetariańskich i wegańskich.

Kto zatem powinien sięgać po ciecierzycę? Każdy, kto tylko może spożywać rośliny strączkowe. Warto włączać tę zdrową roślinę do diety ludzi w każdym wieku, również niemowląt i starszych osób, tym bardziej, że jest niezwykle smaczna i można ją wykorzystywać na wiele różnych sposobów, nigdy nie mając jej dość. Znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można ją gotować, dusić, smażyć, piec, a nawet kisić. Zrobisz z niej przepyszne śniadanie. Wystarczy dodać pomidory i paprykę oraz jajko i przygotować śniadanie, które daje siłę i energię na cały dzień.

Składniki:

– 2 łyżki oliwy (lub oleju rzepakowego)
– 1 mała cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 puszka pomidorów krojonych lub pomidory świeże
– 1 papryka czerwona
– 1 słoik ciecierzycy
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– pół łyżeczki wędzonej papryki
– 1/4 łyżeczka papryki ostrej mielonej (lub mniej/więcej do smaku w zależności od upodobań)
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki do oprószenia dania
– ziarna słonecznika

Przygotowanie:

Ciecierzycę (ze słoika lub puszki lub ugotowaną) odsączyć z zalewy i przepłukać na sitku. Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Paprykę (i pomidory) pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę (lub ewentualnie olej), wrzucić cebulę i smażyć ją przez kilka minut, na bardzo małym ogniu, do czasu aż zmięknie i się zeszkli. Co jakiś czas przemieszać cebulę. Kolejno wrzucić czosnek, przemieszać i przesmażyć. Następnie wrzucić pomidory oraz pokrojoną paprykę. Dodać przyprawy i dusić na średnim ogniu przez ok. 5 min., co jakiś czas mieszając. Kolejno do patelni dorzucić ciecierzycę, przykryć patelnię pokrywką i dusić całość pod przykryciem przez ok. 10-15 min. aż warzywa zmiękną. Na sam koniec doprawić danie raz jeszcze do smaku solą i pieprzem. Osobno usmażyć jajko sadzone. Oprószyć danie natką pietruszki, podawać z jajkiem sadzonym i pieczywem. Smacznego!

Jeśli szukacie więcej inspiracji na śniadania, to polecamy:

Śniadanie dla osób po 60 roku życia

Zdrowe śniadanie – oryginalne przepisy

Ciecierzyca, cieciorka – różne przepisy na pyszne dania