Ciecierzyca, cieciorka – różne przepisy na pyszne dania | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Ciecierzyca, cieciorka – różne przepisy na pyszne dania

27 lutego 2020, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Ciecierzyca to inaczej cieciorka lub włoski groch. Ta ciekawa roślina została zapomniana, dlatego zebrałam dla Was najlepsze przepisy na dania z cieciorką. Posiada ona mnóstwo właściwości i świetnie smakuje a w dodatku doskonale komponuje się jako główny składnik dania oraz poboczny.

Co nieco o ciecierzycy

Była podstawową rośliną uprawną w Mezopotamii oraz starożytnym Rzymie. Jeden z czołowych rzymskich mówców i filozofów Marcus Tullius nosił nazwisko będące łacińską nazwą ciecierzycy – Cicer. Ciecierzyca nie rośnie dziko, jest wyłącznie rośliną uprawną.
Powszechnie stosowana jest w kuchni basenu Morza Śródziemnego, w Europie Zachodniej i USA oraz na Bliskim Wschodzie, a także Afryce Północnej. W Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak. Znane są również jej właściwości lecznicze, jako panaceum na bóle głowy, zapalenia gardła oraz kaszel. Liście ciecierzycy mają właściwości ściągające i wstrzymujące, stąd znajdują zastosowanie jako okłady na zwichnięte kończyny oraz napar pomagający przy problemach trawiennych (niestrawność). Potrawy z ciecierzycy wzmacniają odporność organizmu, a także poprawiają stan włosów i skóry, pozwalają też obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Cała roślina (prócz nasion) jest pokryta włoskami, które działają drażniąco na skórę. Strąki ciecierzycy są małe, pękate, z jednym lub dwoma nasionami o spiczastym, przypominającym ptasi dziób końcu, porównywane często do niedużych orzechów laskowych, o barwie białożółtawej, czerwonawej lub brunatnej.

Na rynku dostępne są dwa rodzaje ciecierzycy:

1. kabuli, o ziarnach większych i jaśniejszych
2. desi – odmiana mniejsza i ciemniejsza.
W Polsce, choć powszechnie stosowana w kuchni staropolskiej, jest obecnie mało znana i doceniana. I jest to ogromne niedopatrzenie, gdyż ciecierzyca jest smaczna, zdrowa, sycąca i doskonale nadaje się do urozmaicenia diety. Ciecierzyca zawiera 25% białka o korzystnym składzie aminokwasowym, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso. Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik, zawiera też więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe. 100 g ugotowanej ciecierzycy zawiera: 164 kalorie w tym: 27,4 g węglowodanów, 2,6 g tłuszczu, 7,6 g błonnika i 8,9 g białka.
Niedojrzałe nasiona ciecierzycy można jeść na surowo. Dojrzałe po ugotowaniu lub konserwowaniu są świetnym dodatkiem do wielu potraw. Można je stosować do sałatek, dań warzywnych typu ratatouille czy kus-kus.
Na świecie najbardziej znana jest w postaci falafel lub hummusu, który serwuje się z różnymi innymi przystawkami, sałatkami, pastami czy kiszonkami lub jako dodatek do szałarmy, kebabu, sznycla i właściwie do wszystkiego (może z wyjątkiem słodyczy). Ta pochodząca z Libanu potrawa (wg. legendy wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych w XII w. n.e.) jest popularna na Bliskim Wschodzie, w kuchni arabskiej i żydowskiej, znana jest również w kuchniach kaukaskich. Pod nazwą chana, ciecierzyca pojawia się jako składnik wielu dań hinduskich, m.in.: w zupach, sałatkach, curry oraz wielu przekąskach.

Pasta z kiełków ciecierzycy

Składniki:

  • 200 g kiełków ciecierzycy
  • 50 g orzechów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju arganowego)
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

Kiełki ugotować na parze (ok. 15 min.). Orzechy zrumienić na patelni, następnie zmiksować wszystkie składniki dodając ok. ½ szklanki wody z gotowania ciecierzycy. Pasta ta jest bardzo smaczna i sycąca. Świetnie nadaje się na kanapki czy jako dip do warzyw.

Hummus

Składniki:
  • 400 g ciecierzycy
  • 200 g pasty z sezamu
  • 4 ząbki czosnku (przeciśnięte praską)
  • 4 łyżki soku z limonek (ewentualnie z cytryny)
  • 2 łyżki oleju sezamowego, oliwa (ekstra vergine)
  • sól
  • pieprz Cayenne do smaku.
Przygotowanie:
Ciecierzycę po namoczeniu na noc gotować do miękkości. Odcedzić, pozostawiając wodę z gotowania. Zmiksować ciecierzycę na gładką masę. Do tak powstałej masy dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt sucha dolać odrobinę wody z gotowania i oliwę lub łyżkę jogurtu naturalnego. Doprawić do smaku. Podawać oblany z wierzchu obficie oliwą.

Zupa z ciecierzycą i cukinią

Składniki:
  • 2 cukinie
  • 2 pory
  • 2 ząbki czosnku
  • 800 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 listek laurowy
  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  •   sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
W rondlu podgrzać oliwę i podsmażyć na niej pokrojoną w kostkę cukinię i pory pokrojone w półplastry oraz posiekany czosnek (ok. 5 min.). Dodać bulion warzywny, pomidory z puszki, ciecierzycę, liść laurowy i przecier pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok. 5 min. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Zupę można posypać tartym parmezanem lub podawać z makaronem.

Curry z ciecierzycą

Składniki:
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka/pasternak
  • 1/2 małego selera
  • groszek mrożony
  • puszka pomidorów
  • sól
  • chilli/tabasco do smaku
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z połowy limonki
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 1/2 łyżeczki ziaren kopru
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • duża cebula
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 cm korzenia imbiru.
Przygotowanie:
Rozgrzać garnek, w którym curry będzie gotowane, wsypać kolendrę, kmin i koper. Mieszając, podgrzewać ziarenka, aż zaczną intensywnie pachnieć. Przesypać je do moździerza i utłuc. Do gorącego garnka wlać oliwę, pokroić cebulę w kostkę, wrzucić na oliwę, dodać szczyptę soli i wymieszać. Posiekać czosnek, dorzucić do cebuli i smażyć, aż cebula stanie się szklista. Dodać ubite w moździerzu przyprawy i kurkumę – smażyć chwilę mieszając. Dodać pokrojone warzywa, przesmażyć, dodać pomidory i ciecierzycę. Jeśli płynu w garnku jest zbyt mało można dodać soku pomidorowego, albo wody. Doprawić solą i chilli, albo tabasco, ewentualnie można dodać szczyptę cynamonu. Całość dusić, aż warzywa zmiękną. Przed końcem duszenia można dodać kilka garści mrożonego groszku. Pod koniec duszenia dodać sok z limonki i jogurt. Można podawać jako samodzielne danie lub z chlebem.

Sałatka z ciecierzycy i buraków

Składniki:
  • 2 szklanki ciecierzycy
  • 2 ugotowane buraki
  • 1 szklanka kaszy orkiszowej
  • 1 jabłko
  • 1 niewielka cebula
  • ser feta lub owczy
  • kilkanaście listków świeżej mięty
  • sok z połowy cytryny
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Dzień wcześniej włożyć ciecierzycę do wody i zostawić do namoczenia przez całą noc. Następnego dnia ugotować oddzielnie ciecierzycę i kaszę orkiszową, odcedzić, ostudzić, wymieszać. Dodać pokrojone warzywa i jabłko, wymieszać, doprawić majonezem, sokiem cytrynowym i przyprawami. Na końcu dodać poszatkowaną miętę. Wstawić do lodówki na godzinę. Sałatkę podawać lekko schłodzoną z dodatkiem sera.

Jaglane kotleciki z ciecierzycą

  • szklanka kaszy jaglanej
  • szklanka ciecierzycy
  • 2 szklanki wody
  • mała cebula (polecam czerwoną)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • koperek
  • liść laurowy
  • 1-2 kulki ziela angielskiego

Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i moczymy przez całą noc.
Kaszę jaglaną przelewamy zimną wodą a następnie wrzątkiem (aby pozbyć się goryczy). Zagotowujemy dwie szklanki wody, wsypujemy kaszę i dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy 10-15 minut do momentu wchłonięcia wody.
Ugotowaną kaszę odstawiamy do przestygnięcia.
Z przestudzonej kaszy wyjmujemy liść oraz ziele a dodajemy ciecierzycę, posiekaną cebulę, czosnek oraz koperek. Całość blendujemy, lecz niekoniecznie na gładką masę.
Z przygotowanej masy lepimy kotlety (najlepiej zwilżonymi dłońmi) i umieszczamy na papierze/folii do pieczenia.
Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem).

Grillowane krewetki z ciecierzycą

Składniki:

  • 4 do 5 dużych surowych krewetek
  • ¼ funta szynki
  • 2 szklanki suszonej ciecierzycy (namoczonej na noc)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki drobno posiekanej bazylii
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 5 gałązek świeżego tymianku, posiekanego
  • 4 liście laurowe
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 szklanki pomidorów, posiekanych
  • 1 kubek parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka świeżych jagód
  • 1 i ½ szklanki wody
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 i ½ szklanki białego wina
  • 1 łyżka masła
  • skrobia kukurydziana (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Obrać krewetki, pozostawiając ogony, oczyścić, umyć w zimnej wodzie. Cienkie plasterki boczku owinąć wokół krewetek. Nabić krewetki na patyczki do szaszłyków. Posypać pieprzem. Grillować na średnim ogniu ok. 6 min. na każdej stronie. W garnku wymieszać 2 filiżanki odmoczonej ciecierzycy, oliwę z oliwek, 6 całych ząbków czosnku i 1 posiekaną szalotkę, czarny pieprz i 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, pietruszki, 5 gałązek świeżego tymianku i całe cztery liście laurowe. Dodać szklankę białego wina, 2 filiżanki świeżych pomidorów. Przykryć i gotować powoli przez około 3-4 godzin. Dodać sól, a pod koniec gotowania parmezan. Zdjąć z ognia dodać 1 łyżkę masła i sos jagodowy. Sosem jagodowy: wymieszać świeże jagody, pół szklanki wody, ¾ szklanki cukru i około pół filiżanki białego wina. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę. Następnie zmiksować. Być może będzie trzeba dodać odrobinę skrobi kukurydzianej do zagęszczenia sosu.

zobacz również:

Czerwona fasola – różne przepisy na pyszne dania

Fasola – różne dania i potrawy z fasoli na ciepło

Sycące potrawy z fasoli – przepisy

Sałatki z tuńczykiem – 10 przepisów

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Ciecierzyca, cieciorka – różne przepisy na pyszne dania

  1. avatar Iwona pisze:

    Często robię jaglane kotlety :) Można je też uformować w formie pulpetów i podać z sosem pomidorowym :)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Zaskakujące powody unieważniania ma…
Jakiś celebryta ponoć podał powód, że jest gejem:) Ciekawe czy sąd kościelny uwierzył,...
Czy AI wykrada dane?
Umie podszyć się nawet pod realną osobę, więc niedługo wszyscy będziemy mieć klony...
Najzdrowsze mięso
Moim zdaniem mięso każdego rodzaju zakwasza organizm, a więc nie jest zdrowe...
Małżeństwa z najdłuższym stażem…
Rekordziści mają ponad 70-letni staż, to dłużej niż żyje wiele osób.... To już...