Tiramisu z mascarpone i śmietaną – 13 super przepisów
Tiramisu to ostatnio bardzo popularny włoski deser. Można go jednak robić na wiele różnych sposobów. Oto kilka z nich…
Tradycyjny deser Tiramisu
Składniki:
- -2 żółtka,
- -350g serka mascarpone,
- -250g okrągłych biszkoptów,
- -szklanka śmietanki 30%,
- -4 łyżki cukru pudru,
- -1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy,
- -50g startej mlecznej czekolady,
- -3 łyżki likieru amaretto.
Przygotowanie
Kawę wymieszać z likierem, w mieszance maczać biszkopty, ułożyć po dwie sztuki na dnie 6 pucharków. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Zmiksować z żółtkami i serkiem mascarpone. Nałożyć po łyżce masy na biszkopty. Kolejno układać warstwami namoczone biszkopty i masę serową. Wierzch udekorować resztą masy serowej, pokruszonym namoczonym biszkoptem i startą czekoladą. Odstawić na około 3 godziny do lodówki, aby biszkopty zmiękły.
Tiramisu z mandarynkami
- Składniki:
- -1/2 paczki okrągłych biszkoptów,
- -250g serka mascarpone,
- -3 żółtka,
- -4 łyżki cukru pudru,
- -3 krople olejku pomarańczowego,
- -szklanka mocnej kawy,
- -4 mandarynki,
- -2 ciastka Jeżyki,
- -5dag startej czekolady
Przygotowanie
Biszkopty maczać w lekko przestudzonej kawie i ułożyć na dnie pucharków. Serek zmiksować z żółtkami, olejkiem pomarańczowym i cukrem pudrem. Nałożyć po małej porcji na biszkopty. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, ułożyć po kilka sztuk na masie serowej. Przykryć kolejną warstwą biszkoptów umoczonych w kawie oraz resztą serka. Przybrać cząstkami mandarynek, połamanymi Jeżykami, startą czekoladą oraz mrożoną truskawką. Schłodzić.
Tiramisu z truskawkami
Składniki:
-200g podłużnych biszkoptów,
-300g świeżych truskawek,
-250g półtłustego twarogu,
-100g cukru pudru,
-200ml śmietanki 30%,
-2 łyżki likieru migdałowego,
-100ml świeżo zaparzonej kawy,
-10g mlecznej czekolady.
Przygotowanie
Truskawki umyć, odszypułkować. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę owoców zmiksować wraz z serem, cukrem i likierem migdałowym przy pomocy blendera. Śmietankę ubić na sztywno, 2/3 dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać. W szklanym naczyniu ułożyć warstwę biszkoptów maczanych w kawie. Nałożyć połowę masy serowej, warstwę namoczonych w kawie biszkoptów oraz resztę masy serowej. Udekorować pozostałą ubitą śmietanką oraz odłożonymi truskawkami. Całość posypać startą czekoladą. Deser przechowywać w lodówce.
Tiramisu z dynią
Składniki:
- -200g okrągłych biszkoptów,
- -1/2 szklanki zaparzonej kawy,
- -3 łyżki likieru Amaretto.
Kawę przestudzić, odcedzić i połączyć z likierem.
W mieszance obtaczać biszkopty i układać w szklanym naczyniu, jeden obok drugiego.
Krem dyniowy
-3/4 szklanki puree z dyni,
-1/2 szklanki cukru,
-1/2 szklanki śmietanki 30%,
-łyżeczka cynamonu,
-1/4 łyżeczki imbiru,
-szczypta soli.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier.
Zmiksowane puree z dyni wymieszać z przyprawami, dodać do ubitej śmietany. Dokładnie wymieszać.
Połowę masy rozsmarować na biszkoptach. Przykryć kolejną warstwą umoczonych w kawie ciastek. Wyłożyć resztę masy dyniowej, przykryć ostatnią warstwą namoczonych biszkoptów.
Śmietanka:
-250g serka mascarpone,
-1/2 szklanki śmietanki 30%,
-1/4 szklanki cukru,
-starta czekolada.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier i mascarpone, krótko zmiksować. Masę rozsmarować na wierzchu deseru. Schłodzić. Przed podaniem posypać startą mleczną i gorzką czekoladą. Tiramisu przechowywać w lodówce.
Czekoladowe tiramisu z truskawkami i miętą
Składniki:
-200g biszkoptów podłużnych włoskich obtoczonych w cukrze (ewentualnie można użyć zwykłych),
-100g gorzkiej czekolady,
-250g serka mascarpone,
-łyżka kakao,
-70g+2 łyżki drobnego cukru,
-3 g świeżej mięty,
-1/2 szkl. herbaty miętowej,
-7 łyżek gotowej kawy rozpuszczalnej,
-300g truskawek,
-3 jajka,
-3 łyżki likieru czekoladowego,
-100ml śmietanki 30%,
-łyżka cukru pudru,
-czekolada do dekoracji.
Przygotowanie
Czekoladę połamać na kawałki i wraz z gorącą kawą stopić na parze, dodać kakao. Wymieszać i ostudzić. Dodać 70g cukru, likier czekoladowy oraz utarte żółtka. Dodać serek mascarpone, bardzo dokładnie wymieszać na gładką masę. Miętę i 2 łyżki cukru zmiksować w blenderze i dodać do masy. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą czekoladową. Biszkopty (można użyć zwykłych podłużnych biszkoptów) ułożyć na dnie naczynia, skropić herbatą miętową. Ułożyć umyte, pozbawione szypułek i pokrojone w plastry truskawki. Wyłożyć połowę masy czekoladowej, przykryć warstwą biszkoptów, nasączyć herbatą i wyłożyć resztę masy. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder, rozłożyć na wierzchu tiramisu. Posypać startą mieszanką gorzkiej, mlecznej i białej czekolady. Ja jeszcze dodatkowo całość oprószyłam delikatnie kakao.
Tiramisu z wiśniami
Składniki:
- -szklanka zaparzonej mocnej kawy,
- -opakowanie podłużnych biszkoptów,
- -300g świeżych wiśni,
- -2 łyżki likieru migdałowego (Amaretto),
- -400ml śmietanki 30%,
- -400g serka mascarpone,
- -4 łyżki cukru pudru,
- -3 łyżki cukru,
- -30g startej czekolady.
Wykonanie
W zimnej kawie wymieszanej z likierem migdałowym maczać dosłownie na chwilę biszkopty i układać w żaroodpornym naczyniu. Wiśnie wypestkować, odsączyć i zasypać cukrem. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone. Zmiksować. Na ciastka wyłożyć warstwę śmietanki, przykryć warstwą wiśni i kolejną cienką warstwą śmietanki. Ponownie ułożyć namoczone biszkopty, śmietankę, resztę wiśni i resztę śmietanki. Posypać startą czekoladą. Deser przechowywać w lodówce.
Cytrusowe Tiramisu
Składniki:
– duża pomarańcza
– czerwony grejpfrut
– 25 dag serka mascarpone
– 50 dag chudego mielonego twarożku
– 7,5 dag cukru
– sok i skórka otarta z cytryny
– 15 dag podłużnych biszkoptów
– 8 łyżek likieru cytrynowego
– 5 dag bezów
Wykonanie:
Grejpfruta i pomarańczę obrać, dokładnie usunąć białą skórkę. Z miąższu owoców ostrym nożem wyciąć cienkie fileciki (ostrożnie usunąć pestki), z resztek wycisnąć sok. Serek mascarpone utrzeć na gładko razem z twarożkiem i cukrem. Wyciśnięty sok z owoców przecedzić przez sitko, dodać do kremu wraz ze skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Biszkopty skropić likierem cytrynowym, połowę biszkoptów ułożyć, jeden obok drugiego na spodzie formy do pieczenia. Na biszkoptach równomiernie rozsmarować połowę kremu. Przykryć cząstkami pomarańczy a cytrusy pozostałymi biszkoptami. Na nich rozsmarować resztę kremu, wierzch wygładzić, wstawić do lodówki na 6 godzin. Deser posypać pokruszonymi bezami.
Brownie a’la Tiramisu
Ciasto:
- -160 g masła
- -200 g gorzkiej czekolady
- -3 całe jajka
- -2 żółtka
- -150 g cukru trzcinowego
- -2 łyżki mąki
- -1 łyżka kakao
- -szczypta soli
- -2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa:
- -200 ml śmietany 30%
- -250 g sera mascarpone
- -2 łyżki likieru amaretto
- -1 łyżka cukru pudru
- -1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- -10 sztuk ciasteczek amaretti
Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jaja i żółtka ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ubijać do momentu, aż masa zrobi się gęsta a pod palcami nie będzie czuć kryształków cukru. Do masy jajecznej (po ściance naczynia) lejemy przestudzoną czekoladę i jeszcze chwile miksujemy. Do miski wsypujemy mąkę, kakao i sól wszystko bardzo powoli i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę 22×26 cm. Pieczemy 25-30 minut w 180*C. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek, cukier puder, amaretto i kawę, wszystko miksujemy. Do masy śmietankowej wkruszamy ciasteczka i mieszamy. Na ciasto wykładamy masę, odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem posypujemy kakao.
Tort Tiramisu
Składniki na biszkopt:
- -forma o średnicy 18 cm
- -5 jaj
- -3/4 szklanki cukru
- -3/4 mąki pszennej
- -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo, łyżka po łyżce cukier. Następnie dodajemy żółtka. Mąki przesiać i używając szpatułki wmieszać je delikatnie w masę. Gotową przelać do formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, ok. 30 minut – aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Składniki na poncz kawowy:
- -250 ml mocnej kawy
- -60 ml likieru Tiramisu
- -90 g cukru
Kawę z cukrem gotujemy na małym ogniu aż zredukuje się do połowy. Wlewamy likier i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Składniki na krem:
- -5 żółtek
- -500 g serka mascarpone
- -5 łyżek cukru
Do rondelka wlewamy szklankę wody, gotujemy i zdejmujemy z palnika. Nad gorącą wodą umieszczamy miskę z żółtkami i cukrem – ucieramy 10 minut, aż cukier się rozpuści, a masa będzie jasna i puszysta. Zdejmujemy miskę z rondelka i miksujemy kolejne 5 minut. W drugiej misce krótko miksujemy serek i stopniowo dodajemy masę jajeczną. Miksujemy na niskich obrotach aż obie masy się połączą.
Ciasto Tiramisu
Ciasto:
- -500 g mąki
- -100 g mielonych migdałów
- -200 g masła
- -160 g cukru
- -4 żółtka
- -2 łyżki czekolady w proszku albo 1 łyżka kakao
- -6 łyżek śmietany kwaśnej
- -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- -1 łyżeczka sody
Masa:
- -4 żółtka
- -1/2 szklanki cukru
- -500 g sera mascarpone
- -400 ml śmietany kremówki
- -1 opakowanie żelatyny na 1L
- -około 230 g podłużnych biszkoptów do tiramisu
- -około 250 ml mocnego naparu z kawy
- -5 łyżek likieru amaretto
Polewa:
- -150 g gorzkiej czekolady
- -4 łyżki mleka
- -1 łyżka likieru amaretto
- -1 łyżeczka cukru
- -1 łyżeczka kakao
Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki ciasta i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i rozłożyć na dwóch blaszkach o wymiarach 41×24 cm. Piec około 20-30 minut w temp. 180*C. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, połączyć z serem mascarpone, wymieszać. Jajka z parzyć wrzątkiem. Żółtka wbić do miski, wsypać cukier i ubijać około 10-15 minut nad garnkiem z gotującą się wodą. Masa powinna być jasno żółta i gęsta. Żelatynę rozpuścić, przestudzić. Do masy śmietankowej przełożyć masę jajeczna i żelatynę, wszystko razem połączyć. Na pierwszy placek wyłożyć 1/2 ilość kremu. Napar z kawy wymieszać z amaretto, moczyć w nim tylko z jednej strony biszkopty i układać na cieście jeden obok drugiego. Na biszkoptach rozsmarować pozostałą cześć masy i przykryć drugim plackiem. Przygotować polewę. Nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić miskę włożyć połamaną czekoladę i pozostałe składniki polewy. Mieszać do połączenia składników. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.
Sernik Tiramisu
Spód:
- -100 g gorzkiej czekolady
- -80 g masła
- -2 jajka
- -1 żółtko
- -80 g cukru brązowego nierafinowanego
- -1 łyżka mąki
- -2 łyżki kakao
- -szczypta soli
Masa serowa:
- -250 ml mleka
- -2 czubate łyżeczki kawy (nie rozpuszczalna!)
- -1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
- -1 budyń śmietankowy
- -220 g cukru brązowego nierafinowanego
- -1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
- -125 ml oleju
- -3 jajka
- -4 łyżki likieru migdałowego
- -10 pokruszonych ciasteczek amaretti
Śmietana:
- -400 ml śmietany kremówki
- -10 ciasteczek amaretti
Jeśli sernik będzie stał w lodówce kilka dni to do śmietany musimy dodać albo żelatynę (1 czubata łyżeczka rozpuszczona w jak najmniejszej ilości wody) albo 1 śmietan-fix.
Dodatkowo:
- -kakao do oprószenia
- -podłużne biszkopty
-Tortownica o wymiarze 26 cm, wyłożona pergaminem
Spód: Czekoladę, masło i szczyptę soli wkładamy do miski i ustawiamy nad garnkiem z parującą wodą. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie studzimy. W mikserze ubijamy jajka i żółtko, pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy do momentu aż się nie rozpuści a masa delikatnie nie zgęstnieje. Następnie cienkim strumykiem wlewamy masło. Delikatnie mieszając dodajemy mąkę i kakao. Przekładamy do foremki.
Ser: Do rondelka wlewamy mleko dodajemy kawę i doprowadzamy do wrzenia. Studzimy a następnie przecedzamy przez gęste sitko. Jeśli przeleci kilka okruszków kawy nic się nie stanie nada to tylko ciastu lepszego smaku a po przekrojeniu ładnego wyglądu. Wszystkie składniki (oprócz fusów) miksujemy na jednolitą masę. Wylewamy na spód. Pieczemy w 160*C około 90 minut. Po upływie tego czasu dotknijmy palcem wierzchu jeśli będzie mokry to podpieczmy go jeszcze chwilę. Jeśli będzie suchy to studzimy go w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach najlepiej całą noc.
Śmietana: Przed rozpoczęciem ubijania najlepiej jest schłodzić naczynie, śmietana również powinna być trzymana w lodówce. Ubijamy na sztywno, dodajemy pokruszone ciasteczka i żelatynę.
Smetaną smarujemy wierzch i boki sernika. Biszkopty przekrawamy na pół i układamy wokół. Na koniec posypujemy kakao. Przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Sernik a’la Tiramisu
Spód:
- -14 podłużnych biszkoptów,
- -2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- -łyżka likieru Amaretto,
- -50g cukru,
- -65g masła,
- -jajko,
- -40g mąki pszennej,
- -65g gorzkiej czekolady.
Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, dodać likier oraz kawę i masło. Przestudzić. Jajko ubijać przez około 5 minut. Dodać mąkę i masę czekoladową, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o śr. 24cm.
Do nasączenia:
- -50ml wody,
- -2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- -2 łyżki likieru Amaretto,
- -2 łyżeczki żelatyny.
Kawę zalać 50ml wrzątku, dodać żelatynę, wymieszać. Dodać likier, odstawić na 15 minut. W masie maczać biszkopty, układać na blasze.
Masa serowa:
- -500g białego półtłustego sera,
- -500g serka mascarpone,
- -1 i 1/2 szklanki cukru,
- -5 jajek,
- -3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- -1/2 laski wanilii,
- -2 łyżki Amaretto,
- -1/2 szklanki śmietany 30%.
Twaróg zmielić, zmiksować z mascarpone i mąką. Dodać cukier. Kolejno dodawać jajka oraz śmietankę, nasiona wanilii i likier. Masę przelać na przygotowany spód. Piec 15 minut w temp. 175st, następnie 85 minut w temp. 120st.
Wierzch:
- -300g kwaśnej śmietany 18%,
- -2 łyżki likieru Amaretto,
- -3 łyżki cukru,
- -2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
Śmietanę zmieszać z cukrem. Kawę zmieszać z likierem – 2 łyżeczki odłożyć, resztę dodać do śmietany, wymieszać. Rozsmarować na serniku, na wierzchu zrobić esy-floresy z odłożonej kawy. Piec jeszcze 15 minut w temp. 120st. Sernik ostudzić i schłodzić.
Muffinki z Tiramisu
Ciasto:
- -110 g masła,
- -110g mąki pszennej,
- -110g brązowego cukru,
- -2 jajka,
- -łyżka kakao,
- -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- -1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- -2 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- -łyżka likieru o smaku amaretto.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając, kolejno wbijać jajka. Dodać kawę oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dać kakao. Na sam koniec dodać likier. Krótko zmiksować. Masę nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami, do 3/4 wysokości. Piec około 30minut w temp. 180st. Ostudzić.
Krem:
- -300ml śmietanki 30%,
- -2 łyżki cukru pudru,
- -1 opakowanie śmietan-fix,
- -łyżka cukru waniliowego,
- -starta czekolada do posypania.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz śmietan-fix. Kremem udekorować babeczki, posypać startą czekoladą.
Źródło:
http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/, http://olainthekitchen.blogspot.com/, http://www.fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Zobacz również:
- Ciasta ze śliwkami – przepisy
- Ciasta z gruszkami – różne przepisy
- Ciasta z owocami – przepisy czytelniczek
- Przepisy na ciasta z owocami bez pieczenia