Tagliatelle z kurkami i tymiankiem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- makaron tagliatelle – 5-6 gniazd
- 4 garście czystych i umytych kurek
- niepełna garść świeżo zerwanego tymianku
- 4 łyżki masła
- świeżo zmielony pieprz
- świeżo zmielona sól morska
Przygotowanie:
- makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, zlać, odcedzić, polać odrobiną oleju, wymieszać – robię tak, żeby się nie posklejał
- na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy kurki, podduszamy na średnim ogniu około 4-5 minut ciągle mieszając
- dodajemy makaron, smażymy 2-3 minuty – ciągle mieszamy, posypujemy tymiankiem
- wykładamy na talerze, przyprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem – ten zawsze sypię na makaron i naokoło niego