Szynka peklowana i pieczona w pomarańczach

28 września 2011, dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

5 kg. surowej szynki

10 łyżek soli

łyżka saletry

2 łyżki cukru

10 pomarańczy

3/4 szklanki musztardy

3/4 szklanki miodu

ziele angielskie

liście laurowe

czosnek granulowany Kamis

goździki

Przygotowanie:

Dwa litry wody zagotować z liśćmi laurowymi,zielem angielskim i goździkami. Dodać sól, saletrę, cukier i ostudzić. Mięso natrzeć czosnkiem, polać zalewą i peklować 5 dni. Gotową szynkę umyć, osuszyć, włożyć do brytfanny, polać połową soku z 6 pomarańczy i piec 4 godziny w temp. 180 stopni. Resztę pomarańczy pokroić w plastry. Musztardę wymieszać z miodem i posmarować ostudzoną szynkę. Przykryć plastrami pomarańczy,polać resztą soku i piec jeszcze 15 minut.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak zepsuć sobie związek?
Dobre podpowiedzi, jak skłonić faceta do odejścia tak żeby myślał, że to samo...
Jak stawiać granice innym ludziom?
Raja, tak trzeba, inaczej ludzie sobie na zbyt wiele pozwalają. Dopiero jak wiedzą...
Ustawa o języku śląskim
Proponuję też ustawę o języku góralskim poznańskim czy krakowskim, bo to też przecież...
Zwrotomat
U nas też może to się przyjmie, ludzie lubią ten dreszczyk emocji,...