Szaszłyki z ziemniaczkami

3 listopada 2010, dodał: MONIKA
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 szklanka kuskus
  • 3/4 szklanki wrzącego bulionu
  • 1 cebulka cieniutko pokrojona
  • 300 dag mięsa mielonego z cielęciny
  • przyprawa do mięsa cielęcego
  • 1/2 szklanka bułki tartej
  • małe ziemniaczki
  • grokuł
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz 1 szczypta

Kuskus  zalać bulionem, przykryć i odstawić na 5 minut. Dodać sól i pieprz. Cebulkę zarumieniamy na patelni. Mięso mielone dusić na patelni przez 15 minut, podlać wodą, odparować. Mięsko, cebulkę, kuskus, jajko, mieszamy ze sobą, doprawiamy przyprawą do cielęciny. Lepimy kuleczki i taczamy w drugim roztrzepanym jajku i bułce tartej. Brokuł odparzamy w słonej wodzie przez 5 minut. Następnie brokuł kładziemy na sitku do ścieknięcia. Ziemniaczki, obieramy i gotujemy w wodzie 15 minut. Na patyczek od szaszłyków nadziewamy na przemian kulki z mięsem, brokuł, ziemniaczki itd. Polewamy oliwa z oliwek i zapiekamy 30 minut raz przewracamy szaszłyki.

Danie podajemy z sosem. Smacznego



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

wakacyjne kolory paznokci
Neonowe kolory – odważne i energetyzujące. Neonowe kolory to prawdziwy hit lata 2024. Żywe...
Koncerty
Ja byłam ostatnio na dni Tyczyna gdzie był koncert zespołu IRA. Wspaniały, niezapomniany koncert!!!
pokój dziecięcy
Ozdoby na ścianę do pokoju dziecka to doskonały sposób na nadanie pomieszczeniu charakteru...
Jaka fryzura do okrągłej twarzy?
Dla twarzy okrągłej idealnym rozwiązaniem jest long bob, zwany również lobem. To dłuższa wersja...