Szaszłyki z łososia z owocami i miętą
Szaszłyki z łososiem, ananasem, brzoskwiniami i sosem jogurtowym z dodatkiem mięty to idealny wybór na upalne dni. Są delikatne w smaku, pięknie pachną nutką słodyczy, a ukryta w sosie mięta dodaje orzeźwienia… .
Składniki(ok.10-12 szaszłyków):
- filet z łososia
- puszka brzoskwiń
- puszka ananasa
- 1łyżka oliwy
- jogurt grecki
- kilka listków mięty
- pół limonki
- sól, pieprz do smaku
Przepis:
Łososia i owoce pokroić na kawałki o podobnej wielkości (nie za duże), nadziać na patyczki i posypać odrobiną soli i pieprzu. Na patelni grilowej rozgrzać oliwę i ułożyć szaszłyki (lub na rozgrzanym grilu położyć tackę, a na niej szaszłyki). Szaszłyki należy co kilka minut przewracać, aby upiekły się z każdej strony.
W między czasie przygotować sos: jogurt grecki wymieszać z sokiem z limonki i listkami mięty (ja zblendowałam całość, ale można również wymieszać łyżką;))
Kiedy łosoś będzie miękki, zdjąć szaszłyki z grila i podawać z sosem.
Co Wy na to?:)
Więcej moich kuchennych inspiracji znajdziecie na moim blogu: www.kobiece-inspiracje.com