Pyszne dipy z sosem sojowym | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Pyszne dipy z sosem sojowym

27 maja 2015, dodał: Tree
Artykuł zewnętrzny

Przyjaciele postanowili spontanicznie zorganizować imprezę akurat pod Twoim dachem? Dawno niewidziani krewni przejeżdżali niedaleko i uznali, że warto Cię uszczęśliwić swoją obecnością? Teściowa u bram? Nie da się ukryć – takie sytuacje są stresujące, zwłaszcza, jeśli tak się składa, że lodówka jest (prawie) pusta,
a na kolację miał być popcorn przy kolejnym odcinku ulubionego serialu. Ale nie przejmuj się,
 nie wszystko stracone.

W takich chwilach przygotuj pyszne dipy według poniższych przepisów. Wystarczy, że zaserwujesz je z chipsami, marchewką, świeżym ogórkiem, serem, czy co tam jeszcze masz w lodówce. Niespodziewani goście na pewno docenią ich doskonały smak.


Aksamitny dip guacamole z TABASCO®

Składniki:

2 dojrzałe avocado, obrane i zgniecione
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki pokrojonego pomidora
2 łyżki sosu TABASCO® Brand Original Red Sauce
2 łyżki posiekanej kolendry (opcjonalnie)
chipsy nachos

Sposób przygotowania: wymieszać wszystkie składniki w średniej misce. Można dodać kolendrę. Najlepiej serwować z chipsami nachos lub chipsami.

Klasyczny dip winegret 

Składniki:

1 mała cebulka szalotka
2 łyżki stołowe średnio ostrej musztardy
4-5 łyżek stołowych octu z białego wina
100 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
2-3 łyżki stołowe łagodnego sosu sojowego Kikkoman

Sposób przygotowania:

Obrać szalotkę i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać musztardę, ocet, olej, łagodny sos sojowy i zioła. Dodać szalotkę i zamieszać. Klasyczny sos winegret to doskonały dodatek do sałat zielonych, sałatek z pomidorów i ogórków.

 

Ostry dip BLT (Bacon Leek Tomatoes)

Składniki:

1 szklanka majonezu
1 szklanka kwaśnej śmietany
1/2 szklanki pokrojonych drobno pomidorów
1/3 szklanki kawałków boczku
1 łyżka sosu TABASCO® Brand Original Red Sauce
postrzępiona sałata do ozdoby (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

W średniej miseczce wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w lodówce przez co najmniej pół godziny. Ozdobić na wierzchu porwanymi na kawałki liśćmi sałaty. Można serwować z krakersami, chipsami lub warzywami.

 

Dip jabłkowo-imbirowy Czatni z sosem sojowym Kikkoman

Składniki:

papryczki Jalapeno (według uznania)
pół pęczka kolendry lub bazylii
2 słodkie i kwaśne jabłka
30g świeżego korzenia imbiru
2 łyżki cukru
sok jabłkowy
6 łyżek świeżo ważonego sosu sojowego Kikkoman

Sposób przygotowania:

Ostrożnie posiekać papryczki (dla mniej ostrego smaku usunąć gniazda nasienne). Umyć, a następnie drobno posiekać kolendrę lub bazylię. Obrać jabłko oraz imbir i pokroić na około 0,5 centymetrowe kawałki. Skarmelizować cukier na patelni, dodać małą ilość soku jabłkowego. Dodać papryczki, sos sojowy, imbir oraz połowę jabłka pokrojonego w kostki i zostawić na wolnym ogniu na ok. 10 minut. Kiedy karmelizowany cukier rozpuści się całkowicie, wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie dodać kawałki jabłka, ponownie zagotować i dodać cukru do smaku. Zdjąć z ognia, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wymieszać z kolendrą lub bazylią.

file1432742570



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...