Szaszłyki wieprzowe w kefirze

9 grudnia 2022,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Soczyste mięso wieprzowe jakie dodajemy do szaszłyków zyska nowy wymiar smaku dzięki zastosowaniu marynaty z kefiru lub jogurtu. Możemy serwować naszą mięsna przekąskę w towarzystwie świeżych warzyw: pomidorów, ogórków, krążków czerwonej cebuli, cukinii lub grillowanych warzyw i sosów, dipów, ajwarów itp.

szaszłyki na kefirze

składniki:

kg schabu bez kości

2 ząbki czosnku

1/2 litra kefiru

sól, pieprz

cebula czosnkowa

 

Dodajemy przeciśnięty czosnek do kefiru. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawami, układamy w naczyniu przekładając krążkami cebuli i zalewamy kefirem.  Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Wyjmujemy mięso z marynaty, nabijamy na drewniane szpatułki i pieczemy z obu stron na ruszcie posmarowanym olejem.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...