Szaszłyki wieprzowe w kefirze
Artykuł zewnętrzny
Soczyste mięso wieprzowe jakie dodajemy do szaszłyków zyska nowy wymiar smaku dzięki zastosowaniu marynaty z kefiru lub jogurtu. Możemy serwować naszą mięsna przekąskę w towarzystwie świeżych warzyw: pomidorów, ogórków, krążków czerwonej cebuli, cukinii lub grillowanych warzyw i sosów, dipów, ajwarów itp.
składniki:
kg schabu bez kości
2 ząbki czosnku
1/2 litra kefiru
sól, pieprz
cebula czosnkowa
Dodajemy przeciśnięty czosnek do kefiru. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawami, układamy w naczyniu przekładając krążkami cebuli i zalewamy kefirem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Wyjmujemy mięso z marynaty, nabijamy na drewniane szpatułki i pieczemy z obu stron na ruszcie posmarowanym olejem.