Sycące kotlety z ciecierzycy i kaszy
Proporcje między cieciorką i kaszą dowolne, wybór kaszy – dowolny, dodoatki – wedle gustu :)
Pyszne, zdrowe i wegetariańskie!
Potrzebujesz:
Szklankę cieciorki
100 g kaszy jaglanej lub jęczmiennej
2 jajka
czosnek
kilka kropli oliwy
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek, tymianek itp.
sezam lub zmielone orzechy
opcjonalnie warzywa gotowane, jeśli akurat mamy (u mnie była włoszczyzna z zupy)
Cieciorkę namocz na noc, następnie ugotuj do miękkości i zmiksuj, dodaj ugotowaną kaszę*, przetarty czosnek i dopraw do smaku, dolej oliwy, wbij dwa jajka (wystarczą same białka) i wymieszaj dokładnie.
Formuj kotlety i obtaczaj w sezamie lub zmielonych orzechach.
Smaż z obu stron na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
Podawaj koniecznie z dodatkiem warzyw.
*jesli zdecydujesz się na rzgrzewającą kaszę jaglaną upraż ją najpierw na suchej patelni wzmacniając tym sposobem jej rozgzrewające właściwości, po kilku minutach (musisz poczuć przyjemny orzechowy aromat) zalej kaszę wrzącą wodą i ugotuj do miękkości pod pzrykryciem.