Suflet
– 30 dag chudego twarogu
– 60 dag liści szpinaku (mogą być mrożone np liście Hortex)
– 4 szalotki
– 1 ząbek czosnku
– po 4 gałązki estragonu i natki pietruszki
– 1/2 pęczka szczypioru
– 3 łyżki masła
– sól
– curry
– 4 jaja
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki grysiku
– świezo zmielony pieprz
Twaróg włożyć na całą noc do lodówki tak, aby był bardzo suchy, szalotki obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, estragon i natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Mocno rozgrzać 2 łyzki masła, zeszklić na nim szalotki z czosnkiem. Dodać szpinak, dusic na wolnym ogniu, przyprawić do smaku sola i curry.Białka ubić na sztywną pianę. Dodać odrobinę maki ziemniaczanej i szczypte soli. Żółtko wymieszać z twarogiem i grysikiem, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, wrzucić posiekaną zieleninę. Małymi porcjami do masy przekładać ubite białko, ostrożnie wymieszać. 4 wysokie kokilki o pojemnosci około
150 ml wysmarować masłem, wypełnic masą sufletową i wstawić do garnka z gorąca wodą, gotowac pod przykryciem około 30 minut na małym ogniu. Można również wstawić do mikrofali (300 W) i piec około 90 sekund.