Spaghetti z mielonym mięsem po bolońsku
SKŁADNIKI:
- 40 dag makaronu spaghetti
- 30 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 papryka
- 20 dag pieczarek
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 1 kieliszek czerwonego wina
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki czarnych oliwek
- 4 łyżki oliwy
- Sól, pieprz, listki bazylii, starty parmezan do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Obraną cebulę pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć pokrojone warzywa i smażyć 3 minuty, często mieszając. Dodać mięso mielone. Smażyć razem następne 5 minut, aż mięso będzie brązowe. Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Wlać wino. Doprawić solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusić na małym ogniu około 20 minut, w razie potrzeby podlewając wodą. Pod koniec duszenia włożyć pokrojone w plasterki i umyte i oczyszczone pieczarki oraz pokrojone w plasterki oliwki.
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku, osączyć. Wyłożyć na talerze, polać sosem. Posypać listkami bazylii i parmezanem.