Śnieżna szarlotka
Szarlotka palce lizać,polecam.
Składniki
* Ciasto:
* 1/2 kg mąki
* 3/4 masła roślinnego (w 250 gramowym pudełeczku)
* 1 szklanka cukru pudru
* 6 żółtek(białka zostawiamy do bezy)
* 1 łyżka płaska kwaśnej gęstej śmietany
* szczypta soli
* 1/4 szklanki oleju
* zapach śmietankowy
* 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
* Nadzienie:
* 2 słoiki litrowe prażonych jabłek
* 1 łyżka cynamonu
* Beza:
* 6 białek
* 1/4 szklanki cukru pudru
* 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
* cukier puder do posypania
Z podanych składników zagnieść ciasto1/4 ciasta odciąć nożem,włożyć do foliowej torebki i do zamrażarki na 30 min.Blaszkę o wymiarach 24×28 cm wysmarować lekko masłem ,wyłożyć ciastem,nakłuć widelcem.
Wyłożyć jabłka do salaterki wymieszać z cynamonem,wyłożyć na ciasto.
Ubić pianę z odrobiną soli ,dodać puder,na końcu dodać mąkę ziemniaczaną,delikatnie wymieszać,wylać na jabłka.
Zamrożone ciasto utrzeć na tarce na grubych oczkach, posypać delikatnie pianę,piec w 180 st C około 50 min.
Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego.