Śniadanko – tosty francuskie i omlecik a la Mała Czarna

30 sierpnia 2012, dodał: diella
Artykuł zewnętrzny
Witam ponownie!
Dzisiaj chciałam Wam pokazać prosty przepis na śniadanko. Nie tylko pyszne, ale szybkie i tanie. Do niedawna nie wiedziałam, jak to się nazywa, kolega mnie uświadomił. Przez lata to było bardzo popularne śniadanie w moim domu. Jajka nie są drogie, a czerstwy chleb znajduje nowe zastosowanie. Typowe studenckie jedzenie ;)
Co nam będzie potrzebne?
patelnia
olej do smażenia (ja akurat dysponuję olejem kukurydzianym Cuore z Włoch, bo Bartek mi zjełczał^^)
przyprawy: sól, pieprz (ja dodaję Vegety czy tam innego Kucharka to wtedy już nie sypię soli), bazylia, oregano, majeranek, papryka – bo lubię na ostro, wszystkiego dodajemy tycio-tycio
jajka – 2-3 szt.
chleb
miseczka
takie coś do ubijania jajek albo widelec po prostu
ketchup
Plan wydarzeń:
na patelnię wlewam troszkę oleju, tak aby cienką warstwą przykrył całą powierzchnię
nastawiam gaz, niech się grzeje
do miski wbijam te 2 czy 3 jajka
dodaję w/w przyprawy
mieszam takim „mieszakiem” te jajka z przyprawami
biorę po kromce chleba i dokładnie maczam w jajku z obu stron
bach – na patelnię!
opiekam z obu stron
najczęściej zostaje mi jeszcze trochę jajka, więc wlewam je na patelnię i powstaje taki jajeczny placuszek :)
Zjadam z ketchupem i mam zapas na cały dzień – właściwie aż do kolacji :P
Smacznego
Diella

Witam ponownie!

Dzisiaj chciałam Wam pokazać prosty przepis na śniadanko. Nie tylko pyszne, ale szybkie i tanie. Do niedawna nie wiedziałam, jak to się nazywa, kolega mnie uświadomił. Przez lata to było bardzo popularne śniadanie w moim domu. Jajka nie są drogie, a czerstwy chleb znajduje nowe zastosowanie. Typowe studenckie jedzenie ;)

Co nam będzie potrzebne?

  • patelnia
  • olej do smażenia (ja akurat dysponuję olejem kukurydzianym Cuore z Włoch, bo Bartek mi zjełczał^^)
  • przyprawy: sól, pieprz (ja dodaję Vegety czy tam innego Kucharka to wtedy już nie sypię soli), bazylia, oregano, majeranek, papryka – bo lubię na ostro, wszystkiego dodajemy tycio-tycio
  • jajka – 2-3 szt.
  • chleb
  • miseczka
  • takie coś do ubijania jajek albo widelec po prostu
  • ketchup

Plan wydarzeń:

  1. na patelnię wlewam troszkę oleju, tak aby cienką warstwą przykrył całą powierzchnię
  2. nastawiam gaz, niech się grzeje
  3. do miski wbijam te 2 czy 3 jajka
  4. dodaję w/w przyprawy
  5. mieszam takim „mieszakiem” te jajka z przyprawami
  6. biorę po kromce chleba i dokładnie maczam w jajku z obu stron
  7. bach – na patelnię!
  8. opiekam z obu stron
  9. najczęściej zostaje mi jeszcze trochę jajka, więc wlewam je na patelnię i powstaje taki jajeczny placuszek :)

Zjadam z ketchupem i mam zapas na cały dzień – właściwie aż do kolacji :P

Smacznego
Diella

file1346324792



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz