Śniadanie po grecku – 10 top przepisów!

23 listopada 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

W Grecji śniadanie nie jest popularnym posiłkiem. Typowe, greckie śniadania charakteryzują się tym, że zazwyczaj są słodkie i przeważnie lekkie. Kilka ciasteczek – najlepiej domowej roboty, owoce, jogurt czy też szklanka mleka, w połączeniu z kawą to najbardziej typowa propozycja greckiego śniadania.

 

greckie sniadanie

Bugatsa

Bougatsa to greckie, pyszne, delikatne ciasto, które można zjeść o każdej porze dnia. Pasuje zarówno do śniadania, lunchu czy kolacji.

Składniki:
– 12 arkuszy ciasta filo
– 200 g masła
– 4 łyżki cukru
– 2 łyżeczki cynamonu
– cukier puder i cynamon do posypania
Krem:
– 680 ml mleka
– 1/2 szklanki kaszy manny
– 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki
– skórka otarta z 2 cytryn
– 4 jajka
– 100 g stopionego masła

Przygotowanie:
Roztopić masło do smarowania ciasta. Cukier wymieszać z cynamonem. Mleko zagotować z cukrem i skórką z cytryny, następnie wsypać kaszę manną. Cały czas mieszać, uważając, aby się nie przypaliła. Jajka ubić na kogel mogel z dwoma łyżkami cukru. Dodawać partiami do gorącej kaszki, dokładnie mieszając szpatułką. Na koniec wlać stopione masło i ponownie wymieszać. Prostokątną blachę wysmarować roztopionym masłem. Ułożyć 6 arkuszy ciasta, każdy posmarować masłem, posypać cukrem z cynamonem i układać kolejny arkusz. Na ciasto wyłożyć krem, zostawiając 2 cm od brzegu. Arkusze posmarować masłem i posypać cukrem z cynamonem (poza ostatnią warstwą). Skleić brzegi lub wcisnąć wystające fragmenty ciasta pod spód, gdy blaszka jest dopasowana pod wielkość arkuszy. Posmarować wierzch rozpuszczonym masłem i nakłuć widelcem kilkukrotnie, aby para znalazła ujście podczas pieczenia. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 40 min. Piec do ładnego zrumienienia. Jeszcze ciepłą bougatsę posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i pokroić na kawałki.

 

bugatsa

Koliva

Składniki:
– 500 g ziaren pszenicy
– 400 g cukru pudru
– 100 g nasion sezamu
– 200 g blanszowanych migdałów
– 250 g orzechów włoskich
– 2 łyżki cynamonu
– 1/2 łyżeczki goździków
– 80 g sucharów pszennych
– 250 g rodzynek
– 1/4 pęczka pietruszki, drobno posiekanej
– 50 g mąki uniwersalnej
– 1 granat

Przygotowanie:
Wsypać pszenicę do miski i napełnić ją wodą, moczyć przez 8-10 godz. Odcedzić i gotować w garnku z wodą przez 30-40 min. Pszenicę pozostawić na durszlaku na 1 godz., aby usunąć nadmiar wilgoci i dobrze ostudzić. Rozłożyć ściereczki na blachach do pieczenia i położyć na nich pszenicę. Przykryć większą ilością ręczników i pozostawić na 3-4 godz., aby ręczniki wchłonęły całą wilgoć. Przełożyć pszenicę do miski, dodać cukier puder i wymieszać. Do blendera wsypać nasiona sezamu, migdały, orzechy włoskie i miksować, aż będą drobno zmielone. Wsypać mieszaninę do miski, dodać cynamon, goździki, suszoną bułkę tartą, rodzynki, drobno posiekaną pietruszkę, granat i wymieszać. Postawić patelnię na małym ogniu i dodać mąkę. Smażyć przez 2-3 min. Wyjąć i dodać do miski. Wymieszać.

 

grecka koliva

Biscotti

Składniki:
– 2 i 1/2 szklanki (286-318 g) mąki
– 2 łyżki polenty lub grubej mąki kukurydzianej
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 1/8 łyżeczki drobnej soli morskiej
– 3/4 szklanki (150 g) jasnobrązowego cukru
– skórka z 1 pomarańczy, drobno starta
– skórka z 1 cytryny, drobno starta
– 6 łyżek oliwy
– kilka kropel olejku cytrynowego
– 2 łyżki Ouzo
– 3 duże jajka
– 3/4 szklanki kawałków prawdziwej białej czekolady

Przygotowanie:
Umieść pierwsze 5 składników w misce miksera i zmiksować na najniższych obrotach. Dodać skórkę z pomarańczy i cytryny i ponownie krótko wymieszać.
Wlać oliwę z oliwek, olejek cytrynowy i Ouzo do miski. Lekko ubić 2 jajka i 1 żółtko. Dodać jajka do masy i ubijać, aż dobrze się połączą. Posypać pozostałą mąką i krótko wymieszać. Następnie dodać białą czekoladę. Docisnąć mocno folię do ciasta i wstawić do lodówki na co najmniej 25 min. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia lub matą silikonową. Wyjąć ciasto z lodówki, zwilżyć ręce, podzielić ciasto na pół formując ciasto w 2 spójne, grube walce. Posmarować białkiem wierzchnią część ciasta. Piec przez 25 min. Ostudzić. Używając ząbkowanego noża do chleba, ostrożnie pokroić biscotti na kawałki.

 

 

przepis biscotti

Pudding ryżowy

Składniki:
– 25 g masła
– 1 litr mleka
– 100 g ryżu krótkoziarnistego (np. hiszpańskiego)
– mała szczypta soli
– 1 laska cynamonu
– 30 g cukru
– do podania: mielony cynamon

Przygotowanie:
W szerokim garnku roztopić masło. Dodać mleko, ryż, sól i laskę cynamonu. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez ok. 40 min. często mieszając drewnianą łyżką. Na samym końcu dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, podawać posypany mielonym cynamonem.

 

pudding

Jogurt z miodem

Składniki:
– gęsty jogurt naturalny grecki
– miód
– posiekane orzechy włoskie

Przygotowanie:
W miseczce umieścić jogurt. Polać miodem, lekko przemieszać i posypać z wierzchu posiekanymi orzechami.

 

jogurt z miodem po grecku

Koulouria

Składniki:
– 1 kg mąki chlebowej
– 500 ml wody
– 100 ml oliwy z oliwek
– 2 opakowania suchych drożdży
– 20 g soli
– 80 g cukru
– 1 łyżka tahini
– 300 g nasion sezamu
– 400 g sera feta
– 400 g serka śmietankowego

Przygotowanie:
Zmieszać mąkę, wodę, drożdże, cukier, olej, sól i tahini, a następnie zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 18 kawałków, uformować paluszki, a następnie rozwałkować wałkiem na długie i wąskie paski. Wymieszać ser feta z serem śmietankowym. Paski wypełnić masą serową, a następnie złożyć je w obwarzanki. Zanurzyć ręce w wodzie, aby zwilżyć krążki, a następnie zanurzyć je w sezamie. Rozgrzać piekarnik do 235 st. C i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 20 min.

 

grecka Koulouria

Strapatsada

Składniki:
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1/2 kg pomidorków koktajlowych
– 8 jajek
– czarny pieprz, mielony
– 1/2 szklanki sera feta
– 4 gałązki kolendry lub pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać pokrojone pomidory, mieszając od czasu do czasu przez około 10 do 15 min. Ubić jajka w misce i dodać sporą ilość czarnego pieprzu. Gdy pomidory się rozpadną, przelać jajka na patelnię, delikatnie mieszając, aby je połączyć z pomidorami. Dodać fetę, dobrze wymieszać. Podawać posypane kolendrą lub pietruszką.

 

Strapatsada grecka

Spanakopita

Składniki:
– 40 g sera feta
– 4 łyżki oleju
– 4 łyżki stopionego masła
– 1,5 łyżeczki soli morskiej
– 1 kg szpinaku
– 1 pęczek szczypiorku
– 1 pęczek natki pietruszki
– 1 pęczek zielonego koperku
– 1 cebula
– 1 opakowanie ciasta filo

Przygotowanie:
Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Szpinak pokroić drobno i usunąć łodygi. Do szpinaku dodać pokrojoną natkę pietruszki, zielony koperek i szczypiorek. Oprószyć solą morską oraz pieprzem, wymieszać i odstawić na 15 min. Następnie rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone warzywa i smażyć przez 2 min. Potem dodać do tego pokruszony drobno ser feta i smażyć przez 1,5 min., po czym ściągnąć z ognia. Ciasto filo rozmrozić i wysmarować plastry stopionym masłem. Na wysmarowane plastry ciasta nałożyć smażone warzywa z serem i całość zawinąć. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 st. C, włożyć do niego zawinięte ciasto i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć i przełożyć na talerz.

 

grecka Spanakopita

Tiropitakia

Składniki:
Ciasto:
– 25 dag mąki
– 125 ml greckiego jogurtu
– sól
Farsz: 25 dag fety
– 4 łyżki sera kefalotiri lub parmezanu
– 2 jajka
– 1 łyżka posiekanego koperku
– 1 łyżka posiekanej mięty
– dodatkowo: 1 jajko

Przygotowanie:
Fetę i parmezan, 2 jajka i zioła wymieszać w misce na gładką masę, posolić. Z mąki, jogurtu i soli zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na placek grubości 3 mm, pokroić na kwadraty o boku 7 cm. Na środku kłaść łyżeczkę farszu i zaginać w trójkąt. Rożki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w temp. 190 st. C ok. 25 min., aż nabiorą złotego koloru. Podawać gorące.

 

grecka Tiropitakia

Faszerowana feta

Składniki:
– 150 g karczochów
– 75 g półsuszonych pomidorów
– 75 g sałatki z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka majeranku
– 2 kawałki sera feta (po 200 g)
– pieprz czarny

Przygotowanie:
Karczochy, pomidory i oliwki osączyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z majerankiem. Ser feta osączyć i najpierw przekroić w poprzek na pół, a następnie każdą połówkę na 2 plastry. Dolne plastry umieścić na 4 kawałkach folii aluminiowej. Rozłożyć na nich uzyskaną wcześniej mieszankę i doprawić pieprzem. Przykryć górnymi plastrami, lekko docisnąć. Każdą porcję zawinąć szczelnie w folię i piec na rozgrzanym grillu przez 15-20 min., aż ser zmięknie.

 

Faszerowana feta

 

zobacz również:

 

Kuchnia grecka – przepisy na narodowe przysmaki

Kuchnia grecka – tradycyjne potrawy i przepisy

Kuchnia gruzińska – oryginalne i tradycyjne przepisy

Potrawy z soczewicy – smaczne przepisy