Smaczne risotto pieczarkowe

18 lipca 2011, dodał: Ciupakabra
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  1. 6 filiżanek bulionu z kurczaka
  2. 3 łyżki oliwy z oliwek,
  3. 0,5 kg grzyby Portobello, cienkie plasterki
  4. 1 kg pieczarek, cienkie plasterki
  5. 2 szalotki, pokrojone w kostkę
  6. 1 1 / 2 szklanki ryżu arborio
  7. 1 / 2 szklanki białego wytrawnego wina
  8. sól morska do smaku
  9. świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  10. 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  11. 4 łyżki masła
  12. 1 / 3 szklanki świeżo startego parmezanu

W garnku podgrzać bulion, na małym ogniu.

Wlać 2 łyżki oliwy z oliwek na dużą patelnię i podgrzać na średnim ogniu. Wymieszać z pieczarkami i smażyć do miękkości, ok 3 min. Wyjąć zawartość z patelni i odłożyć na bok.

Wlać 1 łyżkę oliwy na patelnię i dodać szalotkę. Smażyć 1 minutę. Dodać ryż, mieszając i smażyć ok 2 min. Kiedy ryż nabierze złotawy kolor, zalać winem, stale mieszając i podgrzewać do czasu całkowitego jego wchłonięcia. Dodaj 1/2 szklanki bulionu i mieszaj, do czasu wchłonięcia bulionu przez ryż. Kontynuuj wlewanie bulionu po 1/2 szklanki naraz, ciągle mieszając, aż płyn się wchłonie, a ryż będzie al dente, ok 15-20 min.

Zdjąć z ognia i wymieszać z grzybami, masłem, szczypiorkiem i parmezanem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

file1310974847