Smaczne risotto pieczarkowe
składniki:
- 6 filiżanek bulionu z kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 0,5 kg grzyby Portobello, cienkie plasterki
- 1 kg pieczarek, cienkie plasterki
- 2 szalotki, pokrojone w kostkę
- 1 1 / 2 szklanki ryżu arborio
- 1 / 2 szklanki białego wytrawnego wina
- sól morska do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki masła
- 1 / 3 szklanki świeżo startego parmezanu
W garnku podgrzać bulion, na małym ogniu.
Wlać 2 łyżki oliwy z oliwek na dużą patelnię i podgrzać na średnim ogniu. Wymieszać z pieczarkami i smażyć do miękkości, ok 3 min. Wyjąć zawartość z patelni i odłożyć na bok.
Wlać 1 łyżkę oliwy na patelnię i dodać szalotkę. Smażyć 1 minutę. Dodać ryż, mieszając i smażyć ok 2 min. Kiedy ryż nabierze złotawy kolor, zalać winem, stale mieszając i podgrzewać do czasu całkowitego jego wchłonięcia. Dodaj 1/2 szklanki bulionu i mieszaj, do czasu wchłonięcia bulionu przez ryż. Kontynuuj wlewanie bulionu po 1/2 szklanki naraz, ciągle mieszając, aż płyn się wchłonie, a ryż będzie al dente, ok 15-20 min.
Zdjąć z ognia i wymieszać z grzybami, masłem, szczypiorkiem i parmezanem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.