Smaczne risotto pieczarkowe

18 lipca 2011, dodał: Ciupakabra
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  1. 6 filiżanek bulionu z kurczaka
  2. 3 łyżki oliwy z oliwek,
  3. 0,5 kg grzyby Portobello, cienkie plasterki
  4. 1 kg pieczarek, cienkie plasterki
  5. 2 szalotki, pokrojone w kostkę
  6. 1 1 / 2 szklanki ryżu arborio
  7. 1 / 2 szklanki białego wytrawnego wina
  8. sól morska do smaku
  9. świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  10. 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  11. 4 łyżki masła
  12. 1 / 3 szklanki świeżo startego parmezanu

W garnku podgrzać bulion, na małym ogniu.

Wlać 2 łyżki oliwy z oliwek na dużą patelnię i podgrzać na średnim ogniu. Wymieszać z pieczarkami i smażyć do miękkości, ok 3 min. Wyjąć zawartość z patelni i odłożyć na bok.

Wlać 1 łyżkę oliwy na patelnię i dodać szalotkę. Smażyć 1 minutę. Dodać ryż, mieszając i smażyć ok 2 min. Kiedy ryż nabierze złotawy kolor, zalać winem, stale mieszając i podgrzewać do czasu całkowitego jego wchłonięcia. Dodaj 1/2 szklanki bulionu i mieszaj, do czasu wchłonięcia bulionu przez ryż. Kontynuuj wlewanie bulionu po 1/2 szklanki naraz, ciągle mieszając, aż płyn się wchłonie, a ryż będzie al dente, ok 15-20 min.

Zdjąć z ognia i wymieszać z grzybami, masłem, szczypiorkiem i parmezanem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

file1310974847



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...