Uwielbiasz słodkości? Znudziły ci się klasyczny sernik czy szarlotka? Przeczytaj poniższy artykuł! Dowiesz się w nim jak przygotować między innymi mocno czekoladowe brownie, francuskie tosty oraz krem brulee! Przepisy są niezwykle proste, ale też oryginalne.
Każdy z nich podbił TikToka – aplikację, która już dawno przestała być zwykłą zabawą dla dzieci.
Pora na dawkę kulinarnych inspiracji!
Francuskie tosty z owocami
Składniki:
- Mleko 3 łyżki
- Chleb tostowy kilka kromek
- Cynamon – szczypta
- Miód/syrop klonowy
- Cukier puder – 1 łyżeczka
- Ekstrakt waniliowy kilka kropel
- Masło – 30 gram
- Owoce
- Jajka – 2 sztuki
W misce mieszamy jajka, mleko, cynamon, ekstrakt, następnie maczamy w masie chleb tostowy. Smażymy na maśle. Chlebek posypujemy cukrem pudrem i polewamy miodem/syropem klonowym. Dodajemy ulubione owoce. Smacznego!
Krem brulee z chrupiącą cukrową warstwą
Składniki:
- 300ml śmietanki 36%
- Łyżka cukru waniliowego
- 5 żółtek
- 100g cukru pudru
Śmietankę podgrzewamy z cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Następnie cały czas mieszając dodajemy ciepłą śmietankę. Masę wylewamy do małych naczyń żaroodpornych i podpiekamy w piekarniku (100stopni, około 45 min). Wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem. Następnie ponownie zapiekamy około 2 3 minuty. Deser chłodzimy w lodówce około 2 godziny. Smacznego!
Holenderski naleśnik
Składniki:
- Jedna łyżka cukru pudru
- jedno jabłko
- 25 g cukru brązowego
- łyżeczka cynamonu
- mleko 120 ml
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki wanilii
- 70 g mąki
- 25 g masła
- ulubione owoce
Jabłka kroimy w paseczki. Następnie roztapiamy na patelni masło z brązowym cukrem, przyprawami. Dodajemy przygotowane wcześniej jabłka – dusimy. Do miski wbijamy jajka, ubijamy, dodajemy przyprawy mleko, ponownie ubijamy. Dosypujemy przesianą mąkę oraz cukier puder, znowu mieszamy trzepaczką. Zalewamy masą jabłka. Pieczemy w piekarniku około 20-25 min w 200 stopniach. Całość posypujemy cukrem pudrem i dodajemy ulubione owoce do dekoracji. Smacznego!
Serniko–brownie!
Składniki:
Warstwa czekoladowa:
- 200 g miękkiego masła
- 180 g cukru pudru
- 400 g gorzkiej czekolady
- 250 g mąki pszennej
- 5 jajek
Masa serowa:
- 500 g mascarpone
- 500 g twarogu sernikowego
- 5 jajek
- 4 łyżki mąki pszennej
- 150 g cukru drobnego
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy jajka, mąkę dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy. W drugiej misce mieszamy mascarpone, twaróg, jajka, cukier oraz mąkę. Wszystko miksujemy. Wykładamy masę czekoladową, a na nią masę serową i ulubione owoce. Pieczemy w 170 stopniach przez 1h20min. Po upieczeniu i wystudzeniu wkładamy na minimum godzinę do lodówki i dopiero kroimy. Smacznego!
Ekspresowy sernik czekoladowy na zimno
Składniki:
- Biszkopty – duże opakowanie
- 1 kg twarogu na sernik
- 70g cukru pudru
- 400 g gorzkiej czekolady
Może Was zdziwić, że w przepisie nie ma np. żelatyny, ale przepis jest sprawdzony, czekolada działa jak środek wiążący po zastygnięciu. Na dnie formy układamy okrągłe biszkopty. Następnie gorzką czekoladę roztapiamy i zostawiamy do przestudzenia. W misce twaróg na sernik mieszamy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy przestudzoną, roztopioną czekoladę. Całość przekładamy do formy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Gotowy sernik dekorujemy truskawkami i tartą czekoladą. Smacznego!
zobacz również:
Desery z czekoladą – różne pomysłowe przepisy
Kawowe i czekoladowe desery – przepisy na smakołyki do kawy
Mleczne desery: galaretki, puddingi i kisiele – przepisy
Coś słodkiego na szybko – błyskawiczne desery