Śliwki i jabłka nie tylko na deser: różne przepisy

3 września 2019, dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Śliwki i jabłka,  te bogate w błonnik i witaminy owoce wpływają korzystnie na trawienie, przeciwdziałają zaparciom i wzmacniają układ odpornościowy. Zawierają też sporo witamin z grupy B, dlatego koją nerwy i poprawiają humor. I jabłka, i śliwki są prawdziwą skarbnicą błonnika i pektyn, czyli naturalnych przeciwutleniaczy, a to gwarantuje aktywną ochronę przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się skóry i aktywizację komórek nowotworowych.

Przepisy na dania ze śliwkami

Faszerowane śliwki twarożkiem

 

Składniki:

  • 40 dkg chudego twarożku
  • 15 dkg śmietanki
  • 30 dkg śliwek
  • mała paczka cukru waniliowego
  • 10 dkg cukru kryształu

Wykonanie:

Owoce umyj i drobno pokrój. Ser utrzyj z połową śmietanki, cukrem kryształem oraz waniliowym. Na chwilę przed podaniem połącz owoce z masą serową no: możesz faszerować masą wydrążone śliwki.. Deser wyłóż na deskę lub  do salaterek, polej resztą śmietanki i ozdób owocami.

Wykwintna sałatka ze śliwkami

składniki:

  • 10  śliwek
  • rukola
  • 15 dkg szynki najlepiej dojrzewającej
  • 15 dkg mozzarelli
  • 1 mała brzoskwinia lub nektarynka
  • czubata łyżeczka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

 Śliwki wydrąż, następnie przekrój na pół a  szynkę  pokrój w paski. Do szynki i śliwek dodaj pokrojoną  mozzarellę, nektarynkę, całość posyp rukolą, skrop dresingiem wykonanym z miodu i soku cytryny, do smaku., całość wymieszaj.

 

Sos śliwkowy do makaronu

składniki:

  • pół kg świeżych śliwek
  • łyżka mleka w proszku
  • 10 dkg cukru
  • płaska łyżeczka mąki

Śliwki umyj, ugotuj i przetrzyj przez sitko. Mleko w proszku rozmieszaj z mąką, a następnie dokładnie rozbij z połową szklanki wody.
Do przetartych śliwek dodaj cukier i upłynnione mleko z mąką, całość zagotuj.

Po zagotowaniu, odstaw sos w chłodne miejsce na 10 minut. Tak przygotowanym sosem polej ugotowany makaron.

Śliwkowy napój

składniki:

  • szklanka nektaru śliwkowego
  • 3 szklanki maślanki
  • 4 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki utrzyj w mikserze, a następnie wstaw do lodówki na 15 minut.

 

Pierś z kaczki w sosie śliwkowym

 

2 pojedyncze piersi z kaczki

300 g śliwek suszonych i 5 świeżych

400 ml wina czerwonego wytrawnego śliwkowego lub z winogron

pół łyżeczki soli himalajskiej

pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

1 łyżeczka tymianku suszonego

Suszone śliwki delikatnie ponacinać nożem, włożyć do miseczki i zalać winem. Pozostawić na około pół godziny. Pierś z kaczki naciąć nożem od strony skóry w kratkę, rozgrzać patelnię, położyć skórą do dołu, drugą stronę przyprawić solą i pieprzem. Smażyć około 8 do 10 minut, aż zacznie się wytapiać tłuszcz a skóra się zrumieni. po odwróceniu piersi smażyć kolejne 10 minut.  Ze śliwek odlej połowę wina na patelnię z kaczką dodaj połowę śliwek suszonych.
Drugą połowę śliwek oraz świeże śliwki i wino wlej do blendera, dodaj trochę tłuszczu i miksuj około 10 sekund
Zmiksowane śliwki z winem wlej na patelnię, dodaj tymianek i duś całość po przykryciem pół godziny.

 

Ciasto ze śliwkami i zalewą migdałową

skladniki:

Na ciasto:

  • pół kg mąki
  • 25 dag twarogu ( najlepiej chudego)
  • 10 łyżek mleka
  • 10 łyżek oliwy
  • sok z jednej cytryny
  • paczka cukru waniliowego
  • mała torebka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 kg śliwek
  • łyżka cukru

Zalewa migdałowa:

  • 4 jajka
  • 10 dag cukru
  • paczka cukru waniliowego
  • 8 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag płatków migdałowych

Wykonanie ciasta:

Śliwki umyj, usuń pestki i przepołów. Do miski włóż ser, dodaj mleko, oliwę, sok z cytryny, cukier, cukier waniliowy oraz sól, całość wymieszaj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wyrób ciasto. Gotowe wyłóż na blachę wysmarowaną tłuszczem. Na ciasto wyłóż śliwki i posyp cukrem. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i żółtka. Masę posypać mąką ziemniaczaną i delikatnie wyłóż ją na śliwki. Wierzch posyp płatkami migdałowymi.Piec 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Jabłka z bakaliami

składniki:

  • 5 jabłek
  • po 7 dkg rodzynek, daktyli, orzechów włoskich, migdałów oraz fig
  • owoc granatu
  • sok z cytryny
  • cukier waniliowy
  • łyżka  smażonej skórki pomarańczowej
  • cukier kryształ( duża łyżka stołowa)
  • szklanka jogurtu

Wykonanie :

Orzechy drobno posiekaj, obrane migdały pokrój w piórka. Umyte figi i daktyle pokrój w drobną kostkę. Umyte i obrane jabłka pokrój w kostkę,  skrop sokiem z cytryny i połącz z  bakaliami oraz skórką pomarańczową. Dodaj cukier i cukier waniliowy, całość wymieszaj z jogurtem. I gotowe!

Orzeźwiający napój z jabłek

składniki:

  • 75 dkg jabłek
  • sok z cytryny
  • łyżka miodu
  • szklanka wody
  • goździki – 4 sztuki
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

Obrane jabłka przepuść przez sokowirówke. Z wody, miodu i przypraw sporządż syrop, a następnie wymieszaj z sokiem.Napój dopraw do smaku sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na 20 minut.

 

 

Zobacz również:

 

  1. Kawowe i czekoladowe desery

  2. Desery z czarną porzeczką

  3. Pomysłowe desery z jeżynami

  4. Przepisy na dania z jagodami