Ślimaki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

15 listopada 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

To proste danie robi furorę na imprezach. Bardzo łatwo je przygotować i ma tę zaletę, że właściwie wszystko może posłużyć za nadzienie – zarówno na słodko, jak i słono. Przedstawiona poniżej wersja idealnie sprawdzi się w sezonie grillowym jako przystawka podczas party w ogrodzie lub na działce, przekąska na pikniku czy wycieczce rowerowej. Pamiętajmy o tym przepisie również o innych porach roku, bo na imprezach jest niezastąpiony!

Składniki:

  • porcja ciasta francuskiego,
  • 140 g mrożonego, ciętego szpinaku,
  • łyżeczka masła,
  • duży ząbek czosnku,
  • dwie łyżki gęstego ketchupu,
  • 4-8 plastrów sera żółtego,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy mrożony szpinak w kostkach. Doprawiamy lekko solą i pieprzem lub samym pieprzem, pamiętając o tym, że ser żółty zazwyczaj jest bardzo słony. Wciskamy ząbek czosnku, ewentualnie bardzo drobno go siekamy i dodajemy. Podsmażamy aż do odparowania wody.

Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy jego powierzchnię ketchupem, pomijając brzegi. Musi to być gęsty ketchup ze słoiczka, kupowany lub robiony samodzielnie. Ja użyłam gotowego ketchupu z miodem, czosnkiem i tymiankiem.

Na warstwie pomidorowego sosu rozsmarowujemy równomiernie warstwę szpinaku. Przykrywamy ją plastrami żółtego sera. Mniejsza ilość sera pozwoli uzyskać atrakcyjniejszy wygląd przekąski, ponieważ topiący się ser wypływa na wierzch, ale wielbiciele żółtego sera mogą sobie pozwolić na pokrycie nim całej powierzchni.

Następnie zwijamy całość w roladę, wzdłuż dłuższego brzegu i staramy się skleić brzeg po zrolowaniu. Dzielimy roladę na krążki o szerokości około 2 centymetrów. Układamy na blasze do pieczenia i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Czy na Waszych imprezach też gości ta przekąska?



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz