Serowe leniwe pierogi

13 lutego 2011, dodał: Henia
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 50 dag dobrego twarogu
  • 5 jajek
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • sól
  • bułka tarta i masło do polania

Ser przepuścić przez maszynkę (mielony gotowy jest, moim zdaniem, za rzadki).Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser, mąkę i wszystko jeszcze raz dokładnie utrzeć. Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać delikatnie do ciasta. Przełożyć na stolnicę i formować spłaszczony wałek. Kroić skośnie kluski o dł. ok. 3 cm. Wrzucać na wrzątek i gotować do wypłynięcia. Podawać z przyrumienioną na maśle bułeczką tartą lub polewą owocową.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz