Aromatyczna, dodająca energii i smaczna – taka powinna być dobra kawa. Zaparzenie jej, choć wydaje się banalne, jest sztuką, którą warto opanować. Dobrze przyrządzona potrafi postawić na nogi niejednego śpiocha czy lenia. Zawarta w kawie kofeina pobudza nasz układ nerwowy do wytężonej produkcji energii w komórkach, polepsza zdolność koncentracji i pobudza układ krwionośny, oddechowy oraz pokarmowy. Poznajmy sekrety przyrządzania kawy idealnej.
- Zacznijmy od zakupów – aby wydobyć z kawy wszystkie właściwości warto pokusić się o zdobycie kawy ziarnistej, nie sypanej. Następnie ziarna należy zmielić w ilości potrzebnej na sporządzenie napoju w danej chwili. Warto o tym pamiętać, gdyż tak charakterystyczne dla każdego rodzaju kawy olejki eteryczne bardzo szybko się ulatniają.
- Jeżeli chcemy wydobyć jeszcze więcej aromatu z ziaren, namoczmy je przez ok. 10 minut w zimnej wodzie, a następnie wysuszmy w piekarniku.
- Pamiętajmy o słynnej proporcji baristy – 1 łyżeczka kawy na 150 ml wody.
- Przyprawy mogą dodać charakteru kawie. Chili rozgrzeje, cynamon poprawi metabolizm, zaś kardamon otuli swoją słodkością i doda korzennego smaku.
- W przypadku kawy gotowanej, aby podbić jej aromat należy wsypać szczyptę soli do gotującego się napoju. Pamiętajmy o tym, aby nie przedobrzyć i nie gotować kawy zbyt długo!
- Zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura zaparzania kawy sprawi, że napój będzie pozbawiony aromatu i wyrazu.
- Zaparzając kawę w kubku należy zawsze przykryć wierzch filiżanki spodeczkiem. Kawę zaparzamy do 4 minut.
- Pamiętajmy również o zasadzie – im mocniejsza kawa, tym w mniejszej filiżance powinna być serwowana.
- Dobrze przyrządzona kawa nie wymaga słodzenia. Według specjalistów wszelki dodatki typu cukier czy mleko zabijają aromat kawy. Jeśli jednak słodzimy – dodawajmy cukier już po jej zaparzeniu.
- Aby kawa zachowała swoje właściwości, trzymajmy ją w zamkniętym słoiku w lodówce.
Jeżeli jesteśmy kawoszami, zarówno przyrządzanie, jak i spożywanie kawy powinno stać się dla nas mini-rytuałem, źródłem relaksu i chwili dla siebie. Niezależnie od tego, czy kawę wolimy popijać w samotności przy dobrzej lekturze, w gronie znajomych w towarzystwie ciasta czy na rozruszanie organizmu z rana – doceńmy rozkoszny aromat i energetyzujące właściwości tego napoju.