Sekrety przyrządzania kawy idealnej

17 maja 2018, dodał: aleksandraw

Aromatyczna, dodająca energii i smaczna – taka powinna być dobra kawa. Zaparzenie jej, choć wydaje się banalne, jest sztuką, którą warto opanować. Dobrze przyrządzona potrafi postawić na nogi niejednego śpiocha czy lenia. Zawarta w kawie kofeina pobudza nasz układ nerwowy do wytężonej produkcji energii w komórkach, polepsza zdolność koncentracji i pobudza układ krwionośny, oddechowy oraz pokarmowy. Poznajmy sekrety  przyrządzania kawy idealnej.

  • Zacznijmy od zakupów – aby wydobyć z kawy wszystkie właściwości warto pokusić się o zdobycie kawy ziarnistej, nie sypanej.  Następnie ziarna należy zmielić w ilości potrzebnej na sporządzenie napoju w danej chwili. Warto o tym pamiętać, gdyż tak charakterystyczne dla każdego rodzaju kawy olejki eteryczne bardzo szybko się ulatniają.
  • Jeżeli chcemy wydobyć jeszcze więcej aromatu z ziaren, namoczmy je przez ok. 10 minut w zimnej wodzie, a następnie wysuszmy w piekarniku.
  • Pamiętajmy o słynnej proporcji baristy –  1 łyżeczka kawy na 150 ml wody.
  • Przyprawy mogą dodać charakteru kawie. Chili rozgrzeje, cynamon poprawi metabolizm, zaś kardamon otuli swoją słodkością i doda korzennego smaku.

  • W przypadku kawy gotowanej, aby podbić jej aromat  należy wsypać szczyptę soli do gotującego się napoju. Pamiętajmy o tym, aby nie przedobrzyć i nie gotować kawy zbyt długo!
  • Zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura zaparzania kawy sprawi, że napój będzie pozbawiony aromatu i wyrazu.
  • Zaparzając kawę w kubku należy zawsze przykryć wierzch filiżanki spodeczkiem. Kawę zaparzamy do 4 minut.
  • Pamiętajmy również o zasadzie – im mocniejsza kawa, tym w mniejszej filiżance powinna być serwowana.
  • Dobrze przyrządzona kawa nie wymaga słodzenia. Według specjalistów wszelki dodatki typu cukier czy mleko zabijają aromat kawy. Jeśli jednak słodzimy – dodawajmy cukier już po jej zaparzeniu.
  • Aby kawa zachowała swoje właściwości, trzymajmy ją w zamkniętym słoiku w lodówce.

Jeżeli jesteśmy kawoszami, zarówno przyrządzanie, jak i spożywanie kawy powinno stać się  dla nas mini-rytuałem, źródłem relaksu i chwili dla siebie. Niezależnie od tego, czy kawę wolimy popijać w samotności przy dobrzej lekturze, w gronie znajomych w towarzystwie ciasta czy na rozruszanie organizmu z rana – doceńmy rozkoszny aromat i energetyzujące właściwości tego napoju.

Zobacz również:

    1. Zimne napoje kawowe: przepisy na mrożone desery kawowe

    2. Kawowe i czekoladowe desery – przepisy na smakołyki do kawy

    3. Rozgrzewające napoje na mroźne dni

    4. Kawowe desery



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Wygodne i lekkie zakupy!
Cena:
349 zł
Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
Technologia żywej wody "Living Water Technology"
Cena:
390 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Zestaw darmowych kosmetyków
Niektóre firmy wysyłają próbki, ale chyba coraz rzadziej, kosmetyki są już i tak coraz tańsze...
Karty rabatowe Avon
Cały czas są w Avon rabaty, bo przecież marka musi być konkurencyjna...
Czy homeopatia jest skuteczna?
Na pewno te leki mają substancje czynne, więc nie są tak zupełnie nieskuteczne...
Epilfree
Niestety na mnie to nie zadziałało, na początku faktycznie odrastają słabsze, ale...