Sekrety przyrządzania kawy idealnej

17 maja 2018, dodał: aleksandraw
Artykuł zewnętrzny

Aromatyczna, dodająca energii i smaczna – taka powinna być dobra kawa. Zaparzenie jej, choć wydaje się banalne, jest sztuką, którą warto opanować. Dobrze przyrządzona potrafi postawić na nogi niejednego śpiocha czy lenia. Zawarta w kawie kofeina pobudza nasz układ nerwowy do wytężonej produkcji energii w komórkach, polepsza zdolność koncentracji i pobudza układ krwionośny, oddechowy oraz pokarmowy. Poznajmy sekrety  przyrządzania kawy idealnej.

  • Zacznijmy od zakupów – aby wydobyć z kawy wszystkie właściwości warto pokusić się o zdobycie kawy ziarnistej, nie sypanej.  Następnie ziarna należy zmielić w ilości potrzebnej na sporządzenie napoju w danej chwili. Warto o tym pamiętać, gdyż tak charakterystyczne dla każdego rodzaju kawy olejki eteryczne bardzo szybko się ulatniają.
  • Jeżeli chcemy wydobyć jeszcze więcej aromatu z ziaren, namoczmy je przez ok. 10 minut w zimnej wodzie, a następnie wysuszmy w piekarniku.
  • Pamiętajmy o słynnej proporcji baristy –  1 łyżeczka kawy na 150 ml wody.
  • Przyprawy mogą dodać charakteru kawie. Chili rozgrzeje, cynamon poprawi metabolizm, zaś kardamon otuli swoją słodkością i doda korzennego smaku.

  • W przypadku kawy gotowanej, aby podbić jej aromat  należy wsypać szczyptę soli do gotującego się napoju. Pamiętajmy o tym, aby nie przedobrzyć i nie gotować kawy zbyt długo!
  • Zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura zaparzania kawy sprawi, że napój będzie pozbawiony aromatu i wyrazu.
  • Zaparzając kawę w kubku należy zawsze przykryć wierzch filiżanki spodeczkiem. Kawę zaparzamy do 4 minut.
  • Pamiętajmy również o zasadzie – im mocniejsza kawa, tym w mniejszej filiżance powinna być serwowana.
  • Dobrze przyrządzona kawa nie wymaga słodzenia. Według specjalistów wszelki dodatki typu cukier czy mleko zabijają aromat kawy. Jeśli jednak słodzimy – dodawajmy cukier już po jej zaparzeniu.
  • Aby kawa zachowała swoje właściwości, trzymajmy ją w zamkniętym słoiku w lodówce.

Jeżeli jesteśmy kawoszami, zarówno przyrządzanie, jak i spożywanie kawy powinno stać się  dla nas mini-rytuałem, źródłem relaksu i chwili dla siebie. Niezależnie od tego, czy kawę wolimy popijać w samotności przy dobrzej lekturze, w gronie znajomych w towarzystwie ciasta czy na rozruszanie organizmu z rana – doceńmy rozkoszny aromat i energetyzujące właściwości tego napoju.

Zobacz również:

    1. Zimne napoje kawowe: przepisy na mrożone desery kawowe

    2. Kawowe i czekoladowe desery – przepisy na smakołyki do kawy

    3. Rozgrzewające napoje na mroźne dni

    4. Kawowe desery



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.