Schabowe po kowalsku

14 marca 2011, dodał: Sarenka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • schab b/k w plastrach – 4 sztuki,
  • cebula – 2 nieduże,
  • ser żółty – u mnie Emmentaler, 150-200g,
  • majonez – 4 łyżki,
  • keczup łagodny lub pikantny – 4 łyżki,
  • jajo – duże,
  • bułka tarta – do obtoczenia,
  • sól, pieprz,
  • papryka słodka mielona,
  • curry – 1/2 łyżeczki,
  • olej do smażenia.

wykonanie:

Schabowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i lekko rozbić pod folia, z  obu stron . Przyprawić sola, pieprzem i papryka czerwona. Jajko rozbełtać. Każdy płat mięsa zanurzyć najpierw w jaju, potem w bułce tartej i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na lekko rumiano. Po usmażeniu, obsączyć schabowe z nadmiaru tłuszczu i ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Cebule pokroić w kosteczkę i zeszklić z  przyprawa curry, na tym samym oleju, na którym smażyły się schabowe. Ser żółty zetrzeć na tarce. Usmażoną cebule ułożyć na kotletach i posypać żółtym serem. Dodać majonez i keczup, po jednej łyżce na każdy kotlet. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez 15-20 minut, w  180-200 stopniach.

file1300130379