Schabowe po kowalsku
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- schab b/k w plastrach – 4 sztuki,
- cebula – 2 nieduże,
- ser żółty – u mnie Emmentaler, 150-200g,
- majonez – 4 łyżki,
- keczup łagodny lub pikantny – 4 łyżki,
- jajo – duże,
- bułka tarta – do obtoczenia,
- sól, pieprz,
- papryka słodka mielona,
- curry – 1/2 łyżeczki,
- olej do smażenia.
wykonanie:
Schabowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i lekko rozbić pod folia, z obu stron . Przyprawić sola, pieprzem i papryka czerwona. Jajko rozbełtać. Każdy płat mięsa zanurzyć najpierw w jaju, potem w bułce tartej i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na lekko rumiano. Po usmażeniu, obsączyć schabowe z nadmiaru tłuszczu i ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Cebule pokroić w kosteczkę i zeszklić z przyprawa curry, na tym samym oleju, na którym smażyły się schabowe. Ser żółty zetrzeć na tarce. Usmażoną cebule ułożyć na kotletach i posypać żółtym serem. Dodać majonez i keczup, po jednej łyżce na każdy kotlet. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez 15-20 minut, w 180-200 stopniach.