Schab z grzybkami

14 marca 2011, dodał: Sarenka
Artykuł zewnętrzny

składniki

  • schab bez kości – 5 niewielkich plastrów,
  • pieczarki – 8 małych sztuk (lub więcej),
  • cebula – 1 średniej wielkości,
  • kostka bulionowa grzybowa – 1 sztuka,
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy,
  • mąka pszenna – 1 łyżka,
  • olej – kilka łyżek.

wykonanie:

Cebule umyć, osuszyć i pokroić w piórka. Pieczarki obrać i pokroić na polówki. Schab umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Przyprawić sola i pieprzem ziołowym z obu stron i wrzucić na rozgrzany olej. Podsmażyć lekko z obu stron i przełożyć do rondla. Zalać mięso gorącą woda, dodać kostkę grzybowa, pieprz naturalny i 1/2 łyżeczkę soli. Gotować przez 45 minut na wolnym ogniu, po czym dodać cebule i pieczarki. Gotować przez kolejne 15 minut, zdjąć z ognia, wymieszać z mąką rozpuszczona w niewielkiej ilości zimnej wody, ponownie zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami.

file1300130173



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz