Wystrzałowy „misz-masz” czyli jednogarnkowe danie warzywne

15 marca 2011, dodał: apricot
Artykuł zewnętrzny

Ulubione danie mojej rodziny, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystrzałowe i w smaku i ze względu na użyte produkty :)

Czas przygotowania: około 40 minut

Składniki (dla 4 osób):

  • 4 marchewki
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 cebule
  • puszka zielonego groszku
  • puszka czerwonej fasoli
  • łyżka oliwy
  • pół słoika koncentratu pomidorowego
  • bulionetka drobiowa
  • papryka ostra lub słodka
  • pieprz
  • curry
  • bazylia
  • ok 200 ml wody

Przygotowanie:

Danie najwygodniej przyrządzić w wysokiej patelni lub garnku.

Marchew kroimy w plastry, wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Po kilku minutach dodajemy ziemniaki i cebulę, pokrojone również w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.  Dusimy mniej więcej 15 minut, po czym zalewamy zagotowaną wodą i dorzucamy bulionetkę, koncentrat i zawartość puszek razem z zalewą. Doprawiamy curry, bazylią, odrobiną pieprzu i papryką ostrą lub słodką, zależnie od upodobań. Po około 10 minutach potrawa jest gotowa. Danie można dowolnie modyfikować, dodając do składu np. pieczarki, kiełbasę chorizo lub soczewicę.

file1300152064



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz