Czerwiec to miesiąc truskawek, prosto z działki lub z kobiałki. Truskawki na śniadanie, obiad i kolację nie mają prawa się znudzić, bo sezon i tak zawsze trwa za krótko. A kiedy już nacieszysz się truskawkami bez dodatków, spróbuj ich również w sałatkach. Sałatka z truskawkami to smaczne i zaskakujące danie, które idealnie wzbogaci dania przygotowane na grillu, a także obiad czy kolację. Przedstawiamy kilka prostych, szybkich i bardzo smacznych przepisów na wiosenno-letnie sałatki z truskawkami.
Sałatka z truskawkami i kurczakiem
Składniki:
– 1/2 kg piersi z kurczaka
– 1/2 szklanki balsamicznego vinaigrette
– 2 szklanki szpinaku baby
– 2 szklanki rukoli
– 1/2 kg truskawek, pokrojonych w plastry
– 4 paski boczku, ugotowane
– kozi sera, pokruszony
– 1/4 szklanki orzechów pekan lub kandyzowanych orzechów pekan
– 1/4 szklanki truskawkowego vinaigrette balsamico lub balsamico vinaigrette
Przygotowanie:
Włożyć kurczaka i sos balsamiczny do dużej torebki strunowej i marynować w lodówce przez min. 30 min. Rozgrzać grill lub patelnię grillową na średnim ogniu i posmarować olejem. Położyć kurczaka na grillu i piec ok. 2-4 min. z każdej strony. Pokroić kurczaka, dodać pozostałe składniki.
Sałatka z truskawek z orzechami i serem
Składniki:
– 2 i 1/2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 2 łyżki dżemu truskawkowego
– 1/4 łyżeczki soli morskiej
– 1 i 1/2 szklanki pokrojonych truskawek
– szpinak baby
– 1/2 szklanki posiekanych orzechów
– 1/3 szklanki pokruszonego sera feta
Przygotowanie:
Wymieszać sok z cytryny, oliwę z oliwek, dżem i sól w dużej misce. Dodać truskawki i lekko wymieszać. Umieścić szpinak w misce i ponownie wymieszać. Posypać orzechami i serem.
Sałatka z truskawkami i czarnym ryżem
Składniki:
– 4 szklanki ugotowanego czarnego ryżu (lub dzikiego ryżu)
– 1/2 kg truskawek, pokrojone
– 4 pokrojone szalotki
– ¼ szklanki bazylii
– ½ szklanki posiekanej włoskiej pietruszki
– rukola (dwie duże garstki)
– opcjonalnie: 1/4- ½ szklanki pokruszonego koziego sera, 1/4 szklanki prażonych orzechów
Dressing:
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– 2 i 1/2 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżka syropu klonowego
– ½ łyżeczki soli i pieprzu
Przygotowanie:
Umieścić czarny ryż, truskawki, szalotki i włoską pietruszkę w misce. Wlać składniki sosu na górę i dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i syropem klonowym. Posypać orzechami i pokruszonym kozim serem.
Sałatka z truskawkami i komosą ryżową
Składniki:
– 180 g komosy ryżowej
– 150 g truskawek, przepłukane i pokrojone
– 150 g sera feta, pokrojony w kostkę
– 1 awokado, obrane i pokrojone w kostkę
– 1/3 szklanki orzechów laskowych
– 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżeczka miodu
– sól i świeżo mielony pieprz
– garść liści bazylii
Przygotowanie:
Ugotować komosę ryżową. Ostudzić. Dodać truskawki, fetę, awokado i dobrze wymieszać. Uprażyć orzechy i dodać do sałatki. W misce wymieszać ze sobą oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, ocet balsamiczny i miód. Doprawić solą i pieprzem. Wlać sos tuż przed podaniem, posypać bazylią.
Sałatka z truskawkami z mozarellą
Składniki:
– 350 g sałatka mieszana (sałaty zielone, gentilina, rukola, szpinak, liście mięty)
– 100 g truskawek (do sosu)
– 12 całych truskawek
– 4 burratine (kremowa włoska mozzarella) lub zwykład
– oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
– ocet jabłkowy
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Umyć i osuszyć sałaty. Wyczyścić wszystkie truskawki. Pokroić 12 truskawek na połówki i odłożyć je na bok. Wymieszać pozostałe truskawki z 2 łyżkami oleju, 2 łyżeczkami octu jabłkowego i solą. Polać sałatkę sosem truskawkowym, a następnie dodać burratinę. Polać ser oliwą z oliwek i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać truskawki.
zobacz również:
Truskawki na różne sposoby
Truskawki w koglu-moglu zabajone zapiekane
Dieta na upały. Czego nie jeść w gorące dni?
Czy truskawki są korzystne dla zdrowia? |