Truskawki w koglu-moglu zabajone zapiekane | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Truskawki w koglu-moglu zabajone zapiekane

15 maja 2020, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Pamiętacie z czasów dzieciństwa kogel mogel? Babcia czy mama robiły go z jajek i cukru, a smakował jak deser z najlepszej piekarni. Dlatego postanowiliśmy odświeżyć nieco Wasze kubki smakowe i przedstawić Wam przepis na kogel mogel, ale w nietypowej wersji bowiem z truskawkami. Zobaczcie sami !

zabajone z truskawkami

 

 Co dają truskawki?

Te przepyszne i niepozorne owoce zawierają w sobie mnóstwo odżywczych składników. Przede wszystkim truskawki są niskokaloryczne, ponieważ zawierają 28 kcal  w 100 gramach. Ich skład to 90% wody, która jest nam niezbędna do funkcjonowania. W dodatku posiadają spora dawkę błonnika, który reguluje procesy trawienne i tym samym pomaga schudnąć. Jedyne na co trzeba

Truskawki to istna bomba witaminowa, zawierają one:

  • kwas foliowy wspomagający pracę i rozwój mózgu
  • witaminę C zwiększającą  odporność i wspomagającą wchłanianie żelaza
  • potas utrzymuje kondycję mięśni i odpowiedni poziom elektrolitów w organizmie
  • witaminę K na uszczelnianie naczyń krwionośnych
  • witaminy B-5 ​​i B-6 na poprawę koncentracji i problemy z zawrotem głowy
  • magnez i wapń odkwaszające organizm
  • przeciwutleniacze spowalniające proces starzenia się

Przepis

Podstawą naszego deseru są oczywiście jajka, a dokładniej żółtka. Najlepiej, aby były świeże i ze sprawdzonego źródła. Jeżeli chodzi o truskawki to lepsze będą te uprawiane na śwież powietrzu, a nie w szklarni. Oczywiście unikamy wszelkich pestycydów i środków chemicznych. Jak rozpoznać dobre truskawki? W opakowaniu nie powinna znajdować się woda. W przeciwnym razie istnieje duże prawdopodobieństwo, że będą spleśniałe.

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 garści świeżych truskawek
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Żółtka należy zmiksować z z cukrem i  solą. Następnie do naczynia żaroodpornego wkładamy owoce i zalewamy je żółtkami. Piecz kogel mogel w 180 stopniach przez 8 minut.

 

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...