Sałatka z tuńczyka z kilku składników. Lekka, pyszna i pełna smaku

20 marca 2025, dodał: Marta Dasińska

Ten przepis na sałatkę z tuńczyka jest łatwy do zrobienia z tuńczyka w puszce z dodatkiem zaledwie garstki innych składników. Jest to idealny pomysł na szybką, sycącą kolację. Zawsze, gdy nie wiem, co przygotować, sięgam po ten przepis. Jest to o tyle łatwe, że zawsze mam w spiżarni zapas tuńczyka w puszce, a sałatkę można podawać na wiele sposobów. Osobiście uwielbiam ją w kanapce, ale można ją również podawać w połówkach awokado lub z krakersami.

 

Moją sałatkę z tuńczyka robię z bogatym w białko jogurtem greckim zamiast majonezu. To prosta zamiana, która moim zdaniem sprawia, że ​​sałatka z tuńczyka jest najlepsza. Jogurt grecki jest gęsty i pełen białka, a także jest świetnym zamiennikiem majonezu. Jeśli dopiero zaczynasz używać jogurtu greckiego, obiecuję, że Twój tuńczyk nie będzie smakował jak jogurt.

Sałatka z tuńczyka

Oczywiście wielbiciele majonezu mogą pozostać przy swoich preferencjach. Jogurt lub majonez pomagają połączyć tuńczyka i inne składniki w pyszną sałatkę. Do sałatki dodaję również posiekany seler dla chrupkości i relish ogórkowy dla odrobiny kwaśnego smaku. Jeśli nie mamy selera w lodówce lub nie lubimy jego smaku możemy dodać ogórek, marchewkę lub paprykę, które będą świetnymi chrupiącymi zamiennikami. Uwielbiam też wyrazisty smak, jaki czerwona cebula wnosi do sałatki z tuńczyka, dlatego nigdy nie pomijam tego składnika. Kluczem jest, aby drobno posiekać cebulę i nie używać jej zbyt dużo. Najlepszym rodzajem tuńczyka do sałatki z tuńczykiem jest tuńczyk w wodzie, a nie w oleju.

Kulinarne triki na pyszną sałatkę z tuńczyka

Sałatkę z tuńczykiem można podawać od razu, nie wymaga chłodzenia. Możemy ją także przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni. Jest idealna do przygotowywania różnych posiłków. Wystarczy podpiec chleb kanapkowy i włożyć do niego sałatkę, aby przygotować wyśmienitą kolację. Osobiście lubię używać treściwego chleba pełnoziarnistego. Dla smaku można dodatkowo włożyć do kanapki sałatę, pomidora, awokado lub ser. Kanapki z tuńczykiem są najlepsze, gdy podajemy je zaraz po zrobieniu. Jeśli musimy przygotować posiłek o niskiej zawartości węglowodanów, możemy podawać sałatkę z tuńczyka w wydrążonych pomidorach lub połówkach awokado. Do sałatki z tuńczykiem idealnie pasuje też jajko. Świeże zioła to także świetny sposób na wzbogacenie smaku sałatki z tuńczykiem. Polecam pietruszkę, koperek lub szczypiorek.

Jak przygotować sałatkę z tuńczyka?

Składniki:
– 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
– ¼ szklanki zwykłego jogurtu greckiego lub majonezu
– 2 łyżki sosu relish (ogórkowego)
– 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
– 2 łyżki posiekanego selera
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Umieścić  odsączonego tuńczyka w misce. Dodać zwykły jogurt grecki (lub majonez), sos relish, czerwoną cebulę, seler oraz odrobinę soli i pieprzu. Wymieszać widelcem, aż wszystko dobrze się połączy. Doprawić według uznania. Podawać sałatkę z tuńczykiem na chlebie, bułkach, rogalikach lub krakersach. Przy diecie niskowęglowodanowej podawać sałatkę na liściach sałaty, w wydrążonych pomidorach lub w połówkach awokado.

Smacznego!