Sałatka z tuńczyka z kilku składników. Lekka, pyszna i pełna smaku

Ten przepis na sałatkę z tuńczyka jest łatwy do zrobienia z tuńczyka w puszce z dodatkiem zaledwie garstki innych składników. Jest to idealny pomysł na szybką, sycącą kolację. Zawsze, gdy nie wiem, co przygotować, sięgam po ten przepis. Jest to o tyle łatwe, że zawsze mam w spiżarni zapas tuńczyka w puszce, a sałatkę można podawać na wiele sposobów. Osobiście uwielbiam ją w kanapce, ale można ją również podawać w połówkach awokado lub z krakersami.
Moją sałatkę z tuńczyka robię z bogatym w białko jogurtem greckim zamiast majonezu. To prosta zamiana, która moim zdaniem sprawia, że sałatka z tuńczyka jest najlepsza. Jogurt grecki jest gęsty i pełen białka, a także jest świetnym zamiennikiem majonezu. Jeśli dopiero zaczynasz używać jogurtu greckiego, obiecuję, że Twój tuńczyk nie będzie smakował jak jogurt.
Oczywiście wielbiciele majonezu mogą pozostać przy swoich preferencjach. Jogurt lub majonez pomagają połączyć tuńczyka i inne składniki w pyszną sałatkę. Do sałatki dodaję również posiekany seler dla chrupkości i relish ogórkowy dla odrobiny kwaśnego smaku. Jeśli nie mamy selera w lodówce lub nie lubimy jego smaku możemy dodać ogórek, marchewkę lub paprykę, które będą świetnymi chrupiącymi zamiennikami. Uwielbiam też wyrazisty smak, jaki czerwona cebula wnosi do sałatki z tuńczyka, dlatego nigdy nie pomijam tego składnika. Kluczem jest, aby drobno posiekać cebulę i nie używać jej zbyt dużo. Najlepszym rodzajem tuńczyka do sałatki z tuńczykiem jest tuńczyk w wodzie, a nie w oleju.
Kulinarne triki na pyszną sałatkę z tuńczyka
Sałatkę z tuńczykiem można podawać od razu, nie wymaga chłodzenia. Możemy ją także przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni. Jest idealna do przygotowywania różnych posiłków. Wystarczy podpiec chleb kanapkowy i włożyć do niego sałatkę, aby przygotować wyśmienitą kolację. Osobiście lubię używać treściwego chleba pełnoziarnistego. Dla smaku można dodatkowo włożyć do kanapki sałatę, pomidora, awokado lub ser. Kanapki z tuńczykiem są najlepsze, gdy podajemy je zaraz po zrobieniu. Jeśli musimy przygotować posiłek o niskiej zawartości węglowodanów, możemy podawać sałatkę z tuńczyka w wydrążonych pomidorach lub połówkach awokado. Do sałatki z tuńczykiem idealnie pasuje też jajko. Świeże zioła to także świetny sposób na wzbogacenie smaku sałatki z tuńczykiem. Polecam pietruszkę, koperek lub szczypiorek.
Jak przygotować sałatkę z tuńczyka?
Składniki:
– 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
– ¼ szklanki zwykłego jogurtu greckiego lub majonezu
– 2 łyżki sosu relish (ogórkowego)
– 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
– 2 łyżki posiekanego selera
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umieścić odsączonego tuńczyka w misce. Dodać zwykły jogurt grecki (lub majonez), sos relish, czerwoną cebulę, seler oraz odrobinę soli i pieprzu. Wymieszać widelcem, aż wszystko dobrze się połączy. Doprawić według uznania. Podawać sałatkę z tuńczykiem na chlebie, bułkach, rogalikach lub krakersach. Przy diecie niskowęglowodanowej podawać sałatkę na liściach sałaty, w wydrążonych pomidorach lub w połówkach awokado.
Smacznego!