Sałatka z kurkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 2-3 szklanki marynowanych kurek (razem z marchewką i cebulką z marynaty)
- 1/2 strąka papryki żółtej
- 1/2 strąka papryki czerwonej
- 1 cebula czerwona
- 2-3 jajka
- 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanych listków natki pietruszki
- 4-5 łyżek majonezu
- do smaku: sól, pieprz, odrobina cukru
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Papryki oczyścić, pokroić w kostkę lub paski. Cebulę pokroić w piórka, sparzyć, osączyć. Do miski wrzucić osączone grzybki (garść odłożyć do dekoracji), razem z marchewką i cebulką jeśli były w słoiku, dodać paprykę, cebulę, kukurydzę, posiekaną zieleninę i jajka – wymieszać. Doprawić i dodać majonez, wymieszać dokładnie. Sałatkę dobrze jest schłodzić przynajmniej pół godziny przed podaniem. Jeśli mamy kurki bez marchewki i cebulki możemy dodać 2 pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Ja taką sałatkę podaję do karkówki z grilla albo wędlin.