Sałatka z kozim serem

30 kwietnia 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Kozi ser to produkt specyficzny. Wyrabia się go nieco inaczej niż sery z krowiego mleka, ma też mało subtelny zapach i smak, który jednak znajduje uznanie wśród sporej grupy smakoszy, zwłaszcza we Francji. Serki kozie zawierają dużo witaminy A, korzystnie wpływającej na wzrok i układ odpornościowy, są też bardzo bogate w białko. Organizm alergika znacznie lepiej toleruje kozi ser w porównaniu z nabiałem krowim, ze względu na mniejszą ilość laktozy i kazeiny. Warto czasami skusić się na przekąskę z kozim serkiem.

 

Składniki: 

– 40 g sera koziego dojrzewającego,

– 80 g świeżego ogórka,

– 26 g cebuli czerwonej,

– 5-6 liści sałaty masłowej,

– 6 oliwek zielonych,

– 6 oliwek czarnych,

– bazylia,

– pieprz.

Przygotowanie:

Umytą i osuszoną sałatę porwać na kawałki. Cebulę i ogórka pokroić w cienkie półkrążki, a oliwki w plasterki. Ser kozi pokroić w drobną kostkę. Ze względu na jego specyficzny smak, lepiej gdy kawałki są małe i dobrze wymieszane z pozostałymi składnikami. Całość wymieszać i doprawić. Można dodać również grzanki lub pokrojone w dużą kostkę pełnoziarniste pieczywo.

Czy też należycie do wielbicieli koziego sera?

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Żywność medyczna - posiłki w chorob…
Też uważam że najlepiej kupić produkty bio i samemu robić jedzenie dla chorego...
Bioenergoterapia
Czasem na kogoś może mieć zbawienny wpływ sama wiara, taki efekt placebo...
zaczerwieniona twarz
Często kosmetyki powodują podrażnienia...
Najlepsza pizza włoska Poznań
Sama piekę taką pizzę, że w niejednej pizzerii nie mają tak dobrych:)