Sałatka owocowa zapiekana (Wyczarowana z resztek)

25 stycznia 2012, dodał: Alexa07
Artykuł zewnętrzny

Deser dla 4-6 osób:

1-1,5 kg owoców (co akurat jest pod ręką albo co wygląda zachęcająco na straganie – z wyjątkiem cytrusów)
4 łyżki soku cytrynowego
2 jajka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
0,5 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
2 łyżki likieru migdałowego lub pomarańczowego

1. Owoce zależnie od gatunku obrać lub opłukać, pokroić w kawałki. Skropić sokiem cytrynowym. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
2. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, zapachem waniliowym, skórką cytrynową i likierem. Białka ubić na sztywno, połączyć z kremem z żłótek.
3. Włożyć sałatkę owocową do naczynia żaroodpornego, posmarować kremem jajecznym, zapiekać 10 minut
4. Podawać z biszkoptami
SMACZNEGO!!!



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.