Sałatka owocowa zapiekana (Wyczarowana z resztek)
Artykuł zewnętrzny
Deser dla 4-6 osób:
1-1,5 kg owoców (co akurat jest pod ręką albo co wygląda zachęcająco na straganie – z wyjątkiem cytrusów)
4 łyżki soku cytrynowego
2 jajka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
0,5 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
2 łyżki likieru migdałowego lub pomarańczowego
1. Owoce zależnie od gatunku obrać lub opłukać, pokroić w kawałki. Skropić sokiem cytrynowym. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
2. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, zapachem waniliowym, skórką cytrynową i likierem. Białka ubić na sztywno, połączyć z kremem z żłótek.
3. Włożyć sałatkę owocową do naczynia żaroodpornego, posmarować kremem jajecznym, zapiekać 10 minut
4. Podawać z biszkoptami
SMACZNEGO!!!