Sałatka owocowa zapiekana (Wyczarowana z resztek)

25 stycznia 2012,
dodał: Alexa07
Artykuł zewnętrzny

Deser dla 4-6 osób:

1-1,5 kg owoców (co akurat jest pod ręką albo co wygląda zachęcająco na straganie – z wyjątkiem cytrusów)
4 łyżki soku cytrynowego
2 jajka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
0,5 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
2 łyżki likieru migdałowego lub pomarańczowego

1. Owoce zależnie od gatunku obrać lub opłukać, pokroić w kawałki. Skropić sokiem cytrynowym. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
2. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, zapachem waniliowym, skórką cytrynową i likierem. Białka ubić na sztywno, połączyć z kremem z żłótek.
3. Włożyć sałatkę owocową do naczynia żaroodpornego, posmarować kremem jajecznym, zapiekać 10 minut
4. Podawać z biszkoptami
SMACZNEGO!!!



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...