sałatka gruszkowa z koprem włoskim

6 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

2 gruszki
1 bulwa kopru włoskiego
1 główka strzępiastej czerwonej sałaty (lollo rosso)
30 g uprażonych orzechów nerkowca
100 g dowolnego sera pleśniowego pokrojonego w kostkę

Sos:
50 gram sosu włoskiego Prymat
1 łyżki czerwonego octu balsmicznego
150 ml oliwy z oliwek
2 drobno posiekane szalotki

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, na końcu dodając posiekaną szalotkę. Umytą bulwę kopru włoskiego pozbawioną stwardniałych końcówek przekroić wzdłuż, usunąć głąb, pokroić w bardzo cienkie plasterki, a następnie lekko posolić i delikatnie wymieszać, aby koper zmiękł. Gruszki umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić na podłużne kawałki.

Do miski włożyć opłukaną i starannie porwaną sałatę, wymieszać ją z koprem włoskim, delikatnie polać sosem, a na wierzchu ułożyć cząstki gruszki oraz sera pleśniowego. Całość posypać uprażonymi na patelni orzechami nerkowca.

na podstawie: www.prymat.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz